Eén miljoen mensen zoeken jaarlijks hulp voor hun psychische problemen, bijvoorbeeld bij een depressie. Op dit moment staan angststoornissen op de derde plaats van ziekten die voor de samenleving de grootste last vormen. Depressie staat op nummer vier, nog voor longkanker. Alle reden om daar hulp bij te zoeken dus! Maar welke therapieën zijn er en welke werken het beste?
Wanneer je op onderzoek gaat naar een coach of therapeut, is het al snel duidelijk dat er vele verschillende methoden zijn. De ene is niet beter dan de ander, het gaat er vooral om wat bij jou past, wat bij je vraagstuk aansluit en welke manier van werken je aanspreekt. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden!
Cognitieve gedragstherapie
Binnen de cognitieve gedragstherapie word de nadruk de ene keer meer op de manier van denken en interpreteren gelegd, de andere keer meer op de manier van het doen en laten. De behandelingen zijn gericht op de klachten of problemen waar men zelf mee komt. Gemiddeld genomen kan van tussen de tien en vijfentwintig sessies uit gegaan worden.
Psychoanalyse therapie
Het doel van psychoanalyse therapie is het bewust maken van verborgen gedachten en gevoelens ontstaan door problemen in het verleden. Dit opent nieuwe deuren zodat in de toekomst op een andere manier om kan worden gegaan met deze situaties. Het kan een zeer intensieve therapie zijn.
Cliëntgerichte psychotherapie
In de eerste plaats is dit een therapie waarbij de cliënt, als persoon centraal staat.
In de tweede plaats houdt het in dat dat je de therapie helemaal zelf kunt invullen en hoe ver je daarin wil gaan. Waard om te melden is nog dat de therapeut niet aan één manier van werken vastzit, maar meerdere benaderingswijzen heeft.
Relatie- en gezinstherapie (systeemtherapie)
Kenmerkend voor deze vormen van therapie is dat partners of gezinsleden meestal samen in therapie zijn. In de therapie staan de problemen van een of meerdere personen centraal.
In de therapie kunnen ze zich bewust worden van onderlinge reacties op elkaar en begrijpen welke invloed zij op anderen hebben. De relatie of het gezin wordt als ‘systeem’ gezien dat op een bepaalde manier werkt, of juist niet goed werkt.
Groepspsychotherapie
Bij groepspsychotherapie gaat het gebruikelijk om een kleine groep. Hoewel ieder wel aan zijn of haar eigen problemen werkt wordt ook de hulp van de groep ingeschakeld.
Indien je overweegt om hieraan deel te nemen zijn een aantal dingen van belang zoals de problematiek, de mogelijkheden en je eigen persoonlijke voorkeur. Juist het delen van je ervaring in een groep en het horen van de ervaringen van anderen kan heel helpend zijn.
Bij dynamisch coachen wordt ook gekeken naar de kern van het probleem, waar komt het in de kern vandaan? Is er een verband tussen lichaam, hoofd en zingeving te vinden? Door hiernaar te kijken, kan herstel van balans ook vanuit de kern plaatsvinden en daardoor diepwerkende en duurzame balans brengen.
Met deze vorm van coaching leer je om naar jezelf te kijken; met een onbevangen blik en aandacht voor wat er echt in je leeft. Er ontstaat inzicht in je gedrag, de manier waarop je denkt en hoe je emoties voor je werken. Wat geeft jouw leven zin? Hoe geef je hier vorm aan zodat alle niveau’s in jezelf in balans zijn?
Bekijk ons coaching aanbod
En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven.