Menu Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen
0575-472403
06-39804150

Wij helpen jou vrijer en gelukkiger te worden!​ Ga mee op reis!

← Blog ← Thema spirituele-reizen

11sep

Psycholoog of Coach?

Coaching of naar een psycholoog gaan, zijn 2 heel verschillende manieren om meer uit jezelf te halen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Wat doet een psycholoog en wat behoort het domein van een coach toe?

We kunnen in ieder geval zeggen dat coaching geen therapie is. Een psycholoog kan wel coachend te werk gaan. Een coach heeft meer het karakter van iemand die naast je meeloopt en je gidst om jouw eigen antwoorden op vraagstukken te ontdekken. Een psycholoog richt zich met een therapie vaak op problemen met meer intensiteit. Zoals trauma’s en psychische problemen. Een coach loopt eerder met je mee om tot betere prestaties te komen, meer uit jezelf te halen, en steunt je om dat te bereiken wat je wenst. Vaak met een specifieke of gecombineerde methode die je zelf ook kunt integreren in de praktijk van alledag.

Coaching kan eerder het uitgangspunt hebben om niet diep te graven, maar vooral te kijken naar wat er vanuit hier en nu aan mogelijkheden zijn om een stap verder te komen. Een psycholoog zal meestal kijken naar onderliggende oorzaken van problemen en gedragspatronen opgebouwd in het verleden.  Maar... het is natuurlijk niet gezegd dat een coach niet naar de diepe spelonken van je levenservaringen zal afdalen om je tot inzichten te brengen.

Therapie bij een psycholoog kan als valkuil hebben dat je achterom blijft kijken en daardoor niet vooruit hoeft te kijken. Een coach zal je eerder meenemen naar het moment van nu en met jou op onderzoek gaan naar de elementen in je karakter die belemmerend voor het realiseren van jouw wensen zijn. Om je van daaruit nieuwe tools aan te reiken. Zo leer je inzichten omzetten naar nieuw passend gedrag en overtuigingen. Op weg naar een hernieuwde balans in werk, gezondheid, relaties en thuis.

Een coach kun je ook raadplegen juist omdat het leerzaam is, omdat je jezelf wilt uitdagen buiten je comfortzone te treden. Op ontdekking!

Spelen er thema’s in je leven waarin je vastloopt? Laat je coachen en verrijk jezelf, op naar nieuwe horizonten!

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

11sep

Burn-out en Tieners?

Blog geschreven door Gerben van 't Hof, van het AD

Ruim driekwart van de tieners ervaart zoveel stress dat ze kans lopen lange tijd opgebrand thuis te komen zitten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. 'Een burn-out is niet meer uitsluitend iets voor volwassenen van middelbare leeftijd met een zware baan.'

'Tieners voelen een enorme druk om te presteren,' zegt Annemieke Ruggenberg van jongerenkrant 7Days en schrijfster van het deze week gepubliceerde boek Stop met stressen.' 'Uit ons onderzoek onder 2000 jongeren blijkt dat 76 procent de druk op hen als te hoog ervaart. Een derde van de tieners kampt dagelijks met stress door bijvoorbeeld school of studie. Soms wordt de stress zo hoog dat die jongeren met een burn-out komen te zitten.'

Dat is een vrij recent verschijnsel, zegt Carol van Velzen, klinisch psycholoog bij het Burn-out programma van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. 'De leeftijd van de mensen die zich bij ons melden daalt. Een jaar of 10 geleden waren het vooral 50-plussers die moeite hadden met de toenemende werkdruk. Nu zien we steeds jongere mensen.'

Burn-out
Sociale media dragen volgens Van Velzen voor een belangrijk deel bij aan burn-out, een verschijnsel dat in de jaren '70 voor het eerst beschreven is. 'Als je een keer niet mee gaat stappen, zie je nog dezelfde avond online foto's voorbijkomen waaruit blijkt hoe stom het is dat je dat allemaal moet missen. Zo ontstaat voor jongeren het beeld dat ze altijd, overal en aan alles mee moeten doen.' Maar het is niet vol te houden. 'Je pleegt roofbouw op je lichaam als je te weinig rustmomenten inbouwt,' weet Van Velzen. 'Het lampje kan opeens uitgaan. Een burn-out uit zich in spierpijn, hartkloppingen, pijnklachten, concentratieproblemen. Je voelt je geestelijk en lichamelijk uitgeput.'

Om jongeren voor deze ellende te behoeden ziet Van Velzen nadrukkelijk een rol voor de ouders. 'Leer kinderen af en toe nee te zeggen en hoe ze moeten ontspannen. Ook in de sport. Want sport is geen ontspanning zolang je langs het veld heel de tijd wordt afgebrand. Het zou helpen als de maatschappij wat minder veeleisend was. Nu moet je heel de dag overal maar bovenuit stijgen om nog goed gevonden te worden. Het was 30 jaar geleden ook prima als je gemiddeld was.'

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

11sep

Stop met Stressen

Auteur: Annemieke Ruggenberg & Lotte Stegeman

Jong en opgebrand?
'Een burn-out, dat is toch alleen voor volwassenen?' Niet dus. Steeds meer tieners melden zich bij de huisarts of psycholoog met burn-outklachten als oververmoeidheid, te veel stress, slapeloosheid en paniekaanvallen. Al op de middelbare school voelen veel jongeren de druk om te presteren en aan hun cv te bouwen. Een actief leven naast school en de constante aanwezigheid van sociale media maken het er niet bepaald relaxter op. Hoe ga je om met de eerste signalen van een burn-out?  Hoe is het als je zo jong al uitgeblust bent? En nog belangrijker: hoe kun je voorkomen dat jouw stressklachten leiden tot een burn-out? Dit is het eerste hulpboek voor opgebrande tieners én hun omgeving.

Vol openhartige verhalen en praktische tips, aangevuld met nieuwe inzichten en adviezen van experts (zoals psychiater Bram Bakker, maximalist Jeroen van Baar en mindfulnesstrainer David Dewulf). Een eerste stap naar een stresslozer bestaan.

 

Stop met stressen

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

10sep

Een reis door de dynamiek in jezelf met psychodynamisch coachen

Wanneer je op onderzoek gaat naar een coach of therapeut, is het al snel duidelijk dat er vele verschillende methoden zijn. De ene is niet beter dan de ander, het gaat er vooral om wat bij jou past, wat bij je vraagstuk aansluit en welke manier van werken je aanspreekt. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden!

Maar hoe kom je er nou achter wat voor jou werkt? Wat is het effect van een specifieke methode? We belichten graag een van de methodes: psychodynamisch coachen.

Psychodynamica omvat het krachtenspel van zelfbeeld, verlangens en emoties. Daarbij wordt gekeken naar verschillende niveau’s: gedrag, gedachten, emoties, lichamelijk, zingeving en omgeving. Wanneer deze niveau’s met elkaar in balans zijn, zit je goed in je vel en voel je je vitaal. De dynamiek tussen zelfbeeld, verlangens en emoties werken op een krachtige en positieve manier voor je.

CoachingWanneer de dynamiek tussen zelfbeeld, verlangens en emoties uit balans is, zul je hoogstvermoedelijk een gebrek aan vitaliteit, motivatie en rust ervaren. De dynamiek werkt belemmerend door en zorgt voor innerlijke conflicten die veel energie kosten.

Freud (psycho-analyse) ging er vanuit dat mensen een onbewuste neiging hebben om vroegere situaties en gedrag te herhalen. Vanuit zijn visie heeft negatief gedrag te maken met de ontwikkelingsgeschiedenis van jou als persoon. Door aandacht te geven aan oorzaken in de het verleden, ontstaat er inzicht in jezelf en ruimte om te veranderen.

Bij Psychodynamisch coachen wordt ook gekeken naar de kern van het probleem, waar komt het in de kern vandaan? Is er een verband tussen lichaam, hoofd en zingeving te vinden? Door hiernaar te kijken, kan herstel van balans ook vanuit de kern plaatsvinden en daardoor diepwerkende en duurzame balans brengen.  

Met deze vorm van coaching leer je om naar jezelf te kijken; met een onbevangen blik en aandacht voor wat er echt in je leeft. Er ontstaat inzicht in je gedrag, de manier waarop je denkt en hoe je emoties voor je werken. Wat geeft jouw leven zin? Hoe geef je hier vorm aan zodat alle niveau’s in jezelf in balans zijn? De coach zal je ondersteunen om hier handen en voeten aan te geven waarmee je zowel prive als in werk meer balans zult ervaren.

Er blijft meer energie over voor zaken die voor jou waardevol zijn; je gaat keuzes maken die beter bij je passen. Het gevoel van ‘een geheel binnen jezelf’ groeit en je zult je vitaler gaan voelen.

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

05sep

Maak jij keuzes vanuit je hart?

Uit je hoofd, in je handen, in je hart. Vage kreet of klinkt het te simpel? Maar... het is simpel! De meeste zaken zijn simpel, maar niet vanzelfsprekend gemakkelijk. Mensen vinden een zekere moeilijkheidsgraad aantrekkelijk, want we maken het onszelf meer dan ons lief is erg moeilijk!

Wat is dat toch? We willen graag een lekker leven. Aangezien het leven geen statisch gebeuren is, vraagt het om flexibiliteit en zo nu en dan verandering. Als er 1 vast gegeven is in het leven, dan is het wel: verandering! Tegelijkertijd vinden we niets zo vervelend als een echte verandering. Het brengt onzekerheid met zich mee, onrust en de indruk geen controle te hebben. Lastig...

Laat je je al maanden of misschien wel jaren weerhouden door omstandigheden die je niet onder controle lijkt te hebben? Die oude, te krap zittende jas, houden we toch maar even aan. Wel zo vertrouwd... Althans, dat vind ons hoofd. Maar zou je het je hart vragen, dan krijg je hoogstvermoedelijk heel andere informatie.

Ons hart speelt een centrale rol in ons functioneren. Het hartritme heeft een diepgaand effect op cognitieve functies, zoals de helderheid van denken, inzicht, het nemen van strategische beslissingen en de manier waarop we communiceren. Het hart spreekt. En hoe. Durf jij er naar te luisteren? Ben jij er klaar voor om het beste uit jezelf te halen?

Luisteren naar je hart kan lastig zijn. Omdat het niet altijd vanzelfsprekend is om keuzes te maken vanuit je hart, door de omgeving of cultuur waarin je bijvoorbeeld bent opgegroeid of al jaren werkzaam in bent. Onze maatschappij is vooral gericht op het maken van rationele keuzes. Maar waar gaat je hart echt sneller van kloppen? Als je dat durft te volgen en integreren in je dagelijkse leven, kom je in beweging en ga je meer leven vanuit je hart. Daar ligt de wijsheid die je vertelt wat het beste bij je past.

Ben jij bewust bezig met het maken van keuzes vanuit je hart? Verbind je hoofd met je hart en je handen. Hoe pak jij het aan?

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Ons Reisaanbod