Menu Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen
0575-472403
06-39804150

Wij helpen jou vrijer en gelukkiger te worden!​ Ga mee op reis!

← Blog ← Thema reisverslagen

29mar

Grote bedrijven mediteren

Waarom doen zoveel mensen aan mindfulness en meditatie? Zelfs bij vooruitstrevende bedrijven als Google, IBM, Marktplaats en Nike? Wist je dat zelfs Steve Jobs mediteerde? In deze blog 10 redenen om aan de slag te gaan met mindfulness.

1. Mindfulness vermindert stress en burn-out

Spanning is gezond. Het zorgt er voor dat je extra alert bent wanneer je moet presteren. Continue spanning kan echter zorgen voor stress. Wanneer deze stress chronisch wordt kan dat resulteren in een burn-out. Wist je dat 1 op de 10 werkende Nederlanders lijdt aan een burn-out? Langdurige stress kan zorgen voor onder andere een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, maagzweren, angst, slapeloosheid, chronische vermoeidheid, depressie, zwaarlijvigheid en versnelde veroudering. Regelmatig mediteren helpt om opgehoopte spanning en stress los te laten, weer in contact met jezelf te komen en te luisteren naar de stresssignalen van je lichaam. Wetenschappelijke studies hebben keer op keer laten zien dat mindfulness helpt bij het verlagen van je stresslevel.

2. Meditatie zorgt er voor dat je je beter kunt concentreren

Waarom doen zoveel mensen aan mindfulness en meditatie?Concentreren is anno 2013 lastig realiseerbaar nu we 24-hour bereikbaar zijn met onze smartphones, er continu reclames op poppen op het web, mailtjes binnen blijven stromen, Facebook pushberichten stuurt en WatsApp het bellen bijna heeft vervangen. We worden overspoeld met impulsen wat concentreren soms erg lastig maakt. Er zijn diverse onderzoeken die hebben aangetoond dat mindfulness de concentratie vergroot, zelfs wanneer de onderzoekers probeerden de deelnemers in de studie extra af te leiden. En wanneer je je beter kunt concentreren, word je productiever. Al die energie die anders verloren zou gaan door de continue afleiding houd je nu over voor de dingen die je echt belangrijk vind.

3. Creativiteitsboost door mindfulness

Met continue deadlines op je nek worstel je jezelf door het werkende leven. Er moet van alles in zo min mogelijk tijd. Druk, spanning en stress zorgen er voor dat je creativiteit en je probleem oplossend vermogen afnemen. Veel mensen krijgen de beste ideeën wanneer ze even geen spanning of stress ervaren zoals op vakantie of onder de douche. Ze zien ineens veel meer mogelijkheden, kansen en ideeën dan op het moment dat ze gespannen achter hun pc zochten naar een goede oplossing. Meditatie helpt om je creativiteit aan te boren en echt in het moment te zijn zonder te piekeren over het verleden of de toekomst. Dit piekeren is destructief voor creativiteit. Door mindfulness kun je met andere ogen kijken naar een bepaalde situatie of specifiek probleem. Hierdoor borrelen er vaak creatievere oplossing voor een probleem op die in je stressmodus nooit het bewustzijn zouden bereiken.

4. Mindfulness zorgt voor betere relaties met klanten, collega’s, vrienden en geliefden

Mindfulness maakt een mooier mens van je. Een van de redenen die ik in de groep benoemde toen ik begon aan mijn eigen acht-weekse mindfulness training. Hoe vaak reageren we niet op de automatische piloot zonder echt te luisteren naar wat iemand werkelijk zegt? Met mindfulness vergroot je je bewustzijn van zowel jezelf als je omgeving. Hierdoor kun je niet alleen beter zien en benoemen wat een situatie met jou doet. Je bent ook beter in staat te luisteren naar de ander, en er ‘echt’ voor de ander te zijn. Door dit vergrote bewustzijn kun je je reactie op de situatie beter afstemmen waardoor communicatie verbetert. Je relaties, zowel zakelijk als privé, zullen hierdoor hechter worden.

Bron vermelding: Inspirerend leven, lees verder

►Ga eens op een stilte en meditatie retraite.

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

27mar

Vier de liefde

Liefde is verbondenheid zonder oordeel.
Als er ruimte is, is er liefde, want je herkent de ruimte in de ander.
Je herkent dat er meer is dan de fysieke en psychologische vorm.
Je voelt een diepere levendigheid.
Liefde is de verbindende ruimte die tussen twee mensen kan ontstaan
en heeft niets van doen met iets nodig hebben.

-Eckhart Tolle

Iedereen kent het wel: dat blije gevoel dat je hebt als je verliefd bent. Het gevoel dat je de hele wereld aan kunt en niets je van je stuk kan brengen. Liefde heeft een enorme kracht. Het kan helen en een gevoel van harmonie geven. Liefde is eigenlijk niet te omschrijven, het gaat om beleven. Door hoe je iets zegt, de manier waarop je aandacht geeft, aanraakt, je blik of een gebaar dat je maakt. Wat je ook doet of uitstraalt, liefde komt uit je hart. Wanneer je vanuit liefde leeft, ben je een rijk mens.

Vier de LiefdeDe kracht van liefde delen

Als je de liefde in jezelf voelt, kun je vanuit overvloed deze liefde delen. Het is zo’n mooie kracht, dat het je laat stralen. Anderen worden erdoor geraakt en gaan op hun beurt ook weer stralen. Wat gebeurt er met jou als een volslagen vreemde langs fietst en je de mooiste lach geeft? Daar wordt je toch blij en gelukkig van? Zo eenvoudig is de kracht van liefde.

Liefde laat zich niet vangen of commanderen. Tot grote frustratie op sommige momenten binnen je relatie misschien. Herkenbaar? Zo’n moment dat je juist de liefde van de ander zo hard nodig hebt en er dan even geen ruimte voor is? Dat zijn de ultieme momenten om te leren jezelf ten alle tijden lief te hebben. Zodat je zelf altijd een onuitputtelijke bron van liefde bent. Ook op je mindere dagen. Dan zit er gewoon even een filtertje voor. En, dat filtertje is natuurlijk gewoon weg te halen. Liefde is onze essentie, het is er gewoon altijd. Alleen we denken dat het niet zo is!

Wat je geeft, krijg je weer terug. Liefde delen verrijkt jezelf en de ander. Het maakt niet uit op welke manier je liefde deelt, het zal bij je terug komen. Dat is een universele kracht.

Waarom vinden we het zo moeilijk om op liefde te vertrouwen?

Het gevoel hebben dat er geen liefde in je leven is of dat je er alles voor over hebt om het te vinden, geeft jammer genoeg vaak teleurstelling. Of je nu wel of geen relatie hebt; idealen kunnen zo hoog gemaakt worden dat ze niet haalbaar blijken. Of het stellen van voorwaarden gooit roet in het eten. Liefde moet vaak aan een, soms onbewust, beeld voldoen. En daar... daar gaat het mis met de pret. Liefde wil niet in hokjes, het wil vrij stromen. We kunnen het niet onder controle houden en vinden het daarom eng om erop te vertrouwen. Dit vraagt namelijk om overgave! Ja, dat is nou net het moment waarop we liefde ook het meest intens en puur ervaren: op die momenten van overgave.

Vanzelfsprekend?

Je hebt misschien zelf al wel eens ervaren wat er gebeurt wanneer je liefde als vanzelfsprekend gaat zien. Het is net of het dan een beetje dood gaat, het sprankelt dan niet meer. Liefde is er altijd en toch ook is het zo waardevol dat het om rijke voeding vraagt. Soms in de vorm van innerlijk werk, door confrontaties aan te gaan waardoor het hart weer opent en kan stromen of doordat je het gevoel hebt dat er totaal geen verbinding meer is.

Tijd voor een boost...

Die bron in ieder van ons is goud waard. Liefde rijkelijk laten stromen, verbinding voelen, vrijheid om te delen en te ontvangen. Hoe ervaar jij dat in je relatie? Niets is mooier dan liefde die in vrijheid gegeven en ontvangen wordt. Dan voelt het puur en oprecht. We weten diep van binnen dat eigenlijk alleen liefde in vrijheid echt binnenkomt. Wil jij leven en zijn vanuit liefde? Ervaar dan zelf de verbinding, de verdieping en de vrijheid die liefde jou en de mensen om je heen geven kan.

Vier de LiefdeNader tot elkaar komen

Vaak lossen we dit op door met elkaar te praten. Het blijkt alleen dat we niet altijd dezelfde taal spreken en praten dan niet zoveel zin heeft. Niet praten, maar een andere manier van verbinden kan dan een mooie ingang bieden om nader tot elkaar te komen. Houden jullie van massage? Geef elkaar een massage en laat om beurten het lichaam spreken. Of wat actiever: beweeg, dans, met elkaar. Leer elkaars ritme volgen, leer de ander mee te leiden in jouw ritme, ontdek jullie gezamenlijk ritme.

Een paar tips:

  • praat niet maar dans
  • laat je lichaam spreken en leer naar elkaars lijf te luisteren
  • sta stil bij jezelf, dat geeft ruimte om stil te staan voor de ander
  • ​ontdek, doe je eigen ding en maak er tegelijk ook weer iets gezamenlijks van
Wil je samen Iets moois doen ter ere van jullie liefde?

Liefde is misschien wel het meest wonderlijke in het leven. Iedereen beleeft en ervaart liefde op een eigen unieke wijze. Vaak is het eenvoudiger om van een ander te houden dan van jezelf. Terwijl houden van jezelf de sleutel is tot het kunnen ervaren van liefde in vrijheid.

Het is mooi om de liefde te vieren op een bijzondere plek, waar je ook gelijkgestemden kunt ontmoeten. Mensen die net als jij of jullie de echte verbinding en verdieping willen voelen. een plek om in je hart te komen, nieuwe mensen te ontmoeten, bijzondere ervaringen op te doen, te genieten en te ontspannen in de zon, de natuur en van de bijzondere muziek.

Wil jij de liefde vieren?

Er zijn natuurlijk heel veel manieren om stil te staan bij je innerlijke liefde, of de liefde die je voor elkaar voelt. In Spanje wordt op en prachtige plek het Festival van Liefde georganiseerd.

Je bent van harte uitgenodigd daarbij te zijn

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

25mar

Hoe is het met jouw verlanglijstje?

Heb je ooit een ‘To do’ verlanglijstje gemaakt? Ze zijn ongelooflijk verleidelijk en populair. Vooral ook het lezen van andermans lijstjes is erg interessant. Maar ook er echt even voor gaan zitten en je verlanglijst samenstellen is een fijne bezigheid.

Maar... wat gebeurt er als je zo’n verlanglijstje maakt?  

Je zet best een grote druk op jezelf om alles op de lijst te realiseren. Alsof je niet al genoeg op je to-do-lijst hebt!
Als je het niet goed doet, of het lukt je niet om de punten op je lijst te volbrengen, ga je je schuldig voelen of voel je je een slappeling.

En, wanneer het je wel lukt om alle punten op je lijstje te volbrengen, is het je misschien ontgaan om je bezig te houden met meer verrijkende en verdiepende activiteiten.

Het blijkt namelijk dat er op verlanglijstjes vaak zaken staan die leuk en interessant lijken. De realiteit is dat het lijstje merendeels bestaat uit de ideeën in onze hoofden en niet erg verbonden zijn met zaken van grotere betekenis.

Ga een op spirituele reis

Jouw verlanglijstjeWe zetten dingen als "Skydiven", "Een bezoek aan een bijzonder land" en "Naakt dansen in de regen" - op zo’n verlanglijst. Allemaal leuk om te doen, maar de echt wezenlijke zaken, zou jij die er op zetten? Zoals “Wezenlijk van betekenis zijn voor iemand”, “Zinvol werk voor de maatschappij doen”, of “Meer tijd maken voor de mensen die belangrijk voor me zijn”.

Dus waarom zou je jezelf onder druk maken over een populaire en interessante verlanglijst met van alles wat we dan ‘moeten’, terwijl dat niet hoort bij de echt waardevolle dingen in je leven? Als je je lijstje niet waarmaakt, ga je je waarschijnlijk een nietsnut voelen. Waarom zou je het maken van die lijstjes dus niet gewoon laten gaan? En meer tijd maken voor jezelf, tot rust komen en jezelf eens een reis gunnen waarin je de diepte van jezelf gaat begrijpen? Vele mensen zijn je al voor gegaan, nu jij! Kies uit een van de mooie spirituele reizen!

Gewoon waar je nu bent

Het leven bestaat toch niet uit lijstjes over het optimaliseren van je de dingen in je leven. De meest bijzondere ervaringen zijn gewoon recht tegenover je, precies waar je nu bent. We hoeven niet allerlei acties te ondernemen om bijzonderheden te zien, het leven zelf is een wonder om te ervaren. Het kan veel uitdagender zijn om je daar helemaal voor open te stellen!

Je kunt, hier en nu, precies waar je nu bent, ook zinvol werk doen. Dus hoe korter je lijstje, hoe meer je gewoon op dit moment de dingen kunt doen die voor jou echt waarde hebben. Als je niet weet wat zinvol is voor je, dan weet je wat je te doen staat. Dan is het tijd om naar binnen te gaan en een spannende deep dive in de wereld van je hart en verlangens te nemen.

 
COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

22mar

De kracht van anders samen leven

Steeds meer draait het in de maatschappij om produceren en consumeren. De nadruk wordt vaak gelegd op het intellectuele en niet zozeer op gevoelens en intuïtie. Sterker nog, deze worden vaak als lastig ervaren. Het is nog steeds zo dat er in de sociale sector veel minder wordt verdiend dan in de zakelijke dienstverlening. Wat gebeurt er als geld weg valt? Wat gebeurt er als je structureel gevoelens negeert? Dit leidt tot crisis, stress, depressie. Een weinig positief beeld vind je ook niet?

Duurzamer samen leven

Gelukkig zijn we intelligente wezens en zit het in onze natuur om te groeien, te evolueren. In de natuur groeit alles naar het licht, het vind linksom of rechtsom een manier om te leven. Onze evolutie zou kunnen bestaan uit een nieuwe, andere, manier van samen leven en samen werken. Waar we andere manieren vinden om werk te verdelen, onderwijs te geven, geldsystemen in te richten en om te gaan met zorgverlening. Ook kunnen we nog grote stappen zetten door kwaliteiten en talenten op de juiste plaatsen in te zetten waar mensen mensen het beste tot hun recht komen. Dan ontstaat er duurzaam resultaat.

Samen uitvinden

De kunst is om met elkaar een gezondere, betere, leukere manier van samen leven uit te vinden. Dit betekent de dingen niet meer vanuit gewoonte doen, maar ze op een nieuwe manier aanpakken. Nieuwe mogelijkheden ontstaan door met een andere bril te kijken naar samenleven, wonen, werk, school en zorg. Er zijn diverse initiatieven die al op een andere manier samenleven, zoals bijvoorbeeld Damanhur in Italie.

De kracht van een gemeenschap

De kracht van anders samen levenDe grondwet van Damanhur stelt dat je altijd positief moet denken en dieren vol vertrouwen tegemoet moet treden. De filosofie is gebaseerd op actie, optimisme en de basisgedachte dat iedereen leeft met het doel iets van zichzelf aan anderen over te brengen. Spiritualiteit speelt een grote rol, maar er is niets zweverigs aan het dagelijks leven in Damanhur. Er zijn gemeenschappelijke taken, zoals opvoeden, koken, schoonmaken en de omgeving onderhouden en verfraaien.

Damanhur is gebaseerd op diversiteit en verandering en dit kan worden toegepast op alles binnen de gemeenschap. De filosofie is gebaseerd op actie, optimisme en de basisgedachte dat iedereen leeft met het doel iets van zichzelf aan anderen over te brengen en een bijdrage te leveren aan de groei en ontwikkeling van de samenleving.

Toegevoegde waarde

Om sociale, ideologische, religieuze of financiële redenen kun je kiezen om in een dergelijke gemeenschap te gaan wonen. Het kan een grote stap zijn, maar misschien wel net die stap die jouw leven de waarde geeft waarnaar je op zoek bent.

Bron: Gedeeltelijk van http://www.damanhur.nl

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

19mar

Doen door niet te doen

Bijna tweederde van de Nederlanders heeft na het werk geen energie meer om iets te ondernemen. Dit blijkt uit een stresstest op de website van Fonds Psychische Gezondheid, die door meer dan 74.000 mensen is ingevuld.

De stresstest geeft inzicht over onder andere ontspanning, herstel en mate van assertiviteit. In de test geeft 61% van de mensen opvallend genoeg aan dat als het werk hen teveel wordt, ze nog harder gaan werken. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: “Harder gaan werken als het werk je boven het hoofd stijgt is begrijpelijk, maar niet wenselijk. Het is het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen om werkstress en uiteindelijk een burn-out te voorkómen. Juist als je teveel op je bord hebt is het belangrijk om momenten van ontspanning in te lassen en te leren ‘Nee’ te zeggen.”

de oorzaak van de werkstressLichamelijk en geestelijk uitgeput

Werkstress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook een combinatie van hoge werkbelasting met belasting in je privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Wanneer in de privésituatie bijvoorbeeld sprake is van een echtscheiding, sterfgeval of andere ingrijpende gebeurtenis, dan kan dit een dusdanige belasting met zich meebrengen dat iemand het werk dat hij of zij normaal doet, niet aankan. Aanhoudende spanningsklachten kunnen ervoor zorgen dat je minder goed functioneert op het werk.

Naar de signalen luisteren

Wat de oorzaak van de werkstress ook is, het is belangrijk om dit aan te pakken. Stressklachten hebben een belangrijke functie: ze zijn de eerste signalen dat iemand teveel hooi op zijn vork neemt. Het is belangrijk om deze signaleren serieus te nemen en er iets aan te doen. Doet je dit niet, dan kunnen de stressklachten zich blijven opstapelen en uiteindelijk resulteren in een burn-out.

Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat één op de acht werknemers last heeft van burn-out klachten. Twaalf procent van alle werknemers heeft het gevoel opgebrand te zijn. Mensen met een burn-out zijn vaker en vaak langer ziek. Ook stoppen ze meer met werken. Overspannenheid en burn-out zijn de twee meest voorkomende psychische aandoening bij de instroom in de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Volgens het SCP willen mensen met burn-out klachten wel minder werken, maar doen ze dit meestal niet uit angst voor de mogelijke consequenties.

Minder klachten door het nieuwe werken

Werknemers die werken volgens het nieuwe werken, zelf hun werkuren en werkplek bepalen, minder last van burn-out klachten. Terwijl eerdere onderzoeken suggereerden dat burn-out klachten erger werden door het nieuwe werken. Het SCP concludeert anders. Het zou juist stress verminderen en er voor zorgen dat mensen het gevoel hebben meer vrijheid te hebben en flexibeler te zijn. Ook zou het leiden tot minder emotionele uitputting en meer toewijding.

In Nederland lopen ongeveer een miljoen mensen rond met burn-out klachten, terwijl er nog eens enkele honderdduizenden Nederlanders een chronische aandoening hebben die gepaard gaat met aanhoudende vermoeidheid, stress en/of pijn. De klachten die deze mensen ervaren leiden meestal tot serieuze beperkingen in hun dagelijks leven. Ze voelen zich vaak machteloos, te meer omdat de oorzaak en behandeling van hun klachten niet altijd bekend en eenduidig zijn. Inzicht krijgen in mentale en fysieke grenzen, het op peil leren houden van de energiebalans, op tijd rust nemen of gewoon eens even een sabbatical of time out kan op de lange termijn wonderen doen.

Spirituele Vakantie Reizen geeft TaiChi en Zen reizen

Deze heerlijke reis is voor iedereen die een stressvol leven heeft en is daarmee geschikt voor zowel particulieren als ondernemers.

Zen en TaiChi reizenDoor diepe meditatie en eenvoudige en praktische oefeningen, gebaseerd op de eeuwenoude beginselen van de Tai Chi, Zen, Tao Yin Yoga en Chi Gungs, helpt deze spirituele reis je gericht met het herstel van de balans tussen lichaam en geest.  

Je verblijft in de Arcipel, 'Arcipelago di Arte et Agricoltura', een rustige omgeving op het platteland nabij het historische centrum van Tuscania.
Een uitstekende plek om tot rust te komen en te genieten van van de natuur. De locatie ligt centraal en je kunt mooie excursies maken in de omgeving of naar Rome, Orvieto, Viterbo, het meer van Bolsena, Tarquinia of de seasite. In de Arcipel zelf kun je wandelen tussen de olijfbomen en wijngaarden of gewoon relaxen, genieten van onze biologische wijnen of een duik in het zwembad.

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

07mar

Voel je vitaler

Er zijn  van die momenten... dat je nergens puf voor hebt, de energie is even op, hoogste tijd voor meer vitaliteit! Hoe zorg je voor meer vitaliteit? Niet perse de ‘quick fix’ van een energydrink, maar meer het duurzame werk. Dat waar je je je structureel vitaler door gaat voelen.

Ga eens na: Waar krijg je helemaal geen energie van? Wat kost je in verhouding teveel energie?  We hebben natuurlijk allemaal wel die dingen waar we geen zin in hebben en weinig inspirerend zijn. Maar als de balans doorslaat en er teveel weerstanden in de dagelijkse gang van zaken aanwezig zijn, is dat als autorijden met de handrem aangetrokken. Dat kost natuurlijk veel energie...

Dus, tijd om jezelf eens onder de loep te nemen zodat er structureel ruimte ontstaat voor meer vitaliteit. Een aantal tips:

Ga aan de wandel

Voel je je soms moe, weinig energie en lusteloos? Dan kan het fijn zijn om daar eens met iemand naar te kijken. En wat is er nu fijner dan dat wandelend te doen! Door letterlijk in beweging te zijn in de natuur, krijg je al meer energie. De natuur heeft een rustgevend effect en zorgt voor meer acceptatie van hoe je leven er op dit moment uitziet. Vanuit acceptatie ontstaat er weer ruimte voor een volgende stap die zorgt voor meer vitaliteit.

Stop met wegduwen

Wanneer je ergens last van hebt, is de neiging om dat weg te willen duwen vaak groot. Die neiging hebben we van nature: weg van de pijn of last. Helaas kan dat voor een averechts effect zorgen, via de achterdeur of op een later moment dient het zich toch weer aan. Juist door aandacht te geven aan wat er is, hoe lastig of pijnlijk ook, kan het luchten. Er ontstaat ruimte voor wensen, waardoor je een nieuwe keuze maakt die beter bij je past. Het opgeven van weerstand en het ontstaan van ruimte geven weer vitaliteit.

Waar ga je van stralen?

Op het moment dat je straalt, stroom de energie door je heen.  Het bruist en geeft je het gevoel dat je tot alles in staat bent. Je barst van de energie! Zorg er dus voor dat je elke dag op z’n minst iets doet waardoor je straalt. Hoe meer, des te fijner. Mooie bijkomstigheid is dat het ook nog eens aanstekelijk werkt op de mensen om je heen!

Afspraakjes met jezelf

Quality time met jezelf: voor als je gewend bent van het een door te gaan naar het ander, is het verademend om een paar uur per week in je agenda vrij te maken, puur tijd voor jou. Laat open wat je dan gaat doen, kijk in het moment waar je behoefte aan hebt. Gewoon even he-le-maal niets doen is ook een kunst. 

De slappe lach

Lachen is goed voor je. Het maakt ontspannende stoffen aan in je hersenen en je krijgt er meer energie van. Daag jezelf uit, maak jezelf belachelijk, doe iets geks, kijk slapsticks, doe mee aan een lachmeditatie. Ofwel: kietel jezelf!

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

07mar

Bang om te verbinden

Al het lijden is verwarring.
Verwarring is je verzetten tegen wat is.
Als je volmaakt helder bent, is wat er is wat je wilt.
Dus als je iets anders wilt dan wat er is, 
kun je weten dat je verward bent.

Byron Katie

Levenservaringen kunnen er voor zorgen dat in verbinding zijn met een ander niet altijd even vanzelfsprekend is. Klassiek gesproken ook wel genoemd: bindingsangst, of de andere kant van dezelfde medaille, verlatingsangst. Waar komt het vandaan? Wat is het? Hoe leer je er mee omgaan?

Bindings- en verlatingsangst

Wanneer we vroegere gebeurtenissen hebben meegemaakt die pijnlijk waren, vaak al in onze jeugd of kinderjaren, kan deze angst ontstaan. Een gevoel van onveiligheid, misschien zelfs wel (emotionele) verwaarlozing, zorgen voor een terugtrekkende houding: een schulp om je heen zodat je niet meer geraakt kunt worden. Onbewust meer afstand houden, intimiteit uit de weg gaan, kan het gevolg zijn. Voor de een zal dat intenser zijn dan voor een ander.

Vrijwel iedereen verlangt naar de geborgenheid van een intieme relatie, naar iemand om je leven mee te delen, je steun en toeverlaat. Wanneer echter de angst regeert, zal het gemis van een vervullende relatie toenemen. We doen daar vaak nog een schep bovenop door negatieve gedachten over onszelf te ontwikkelen zoals: ‘Ik ben niet goed genoeg voor een relatie’, ‘Ik kan het niet’, ‘Ik ben gewoon niet geschikt voor een relatie’ of ‘Mijn karakter is veel te lastig’.

Eigenlijk wijs je jezelf dan af. Met als gevolg dat het nog lastiger en spannender wordt om een relatie aan te gaan. En zo is een cirkel rond. Hoe kun je dit doorbreken?

Spirituele Reis; Inspirerend in verbinding►

Inspirerend in verbindingDeze spirituele reis► gaat over het echte contact met jezelf en de ander. Met behulp van een veelheid aan inspirerende werkvormen brengt Diana Bergsma je (nog meer) in contact met je eigen inspiratie, je raison d’etre, en leer je zien welke barrières je eventueel opwerpt tussen jezelf en de ander.

Door je bewustzijn van je diepste wezen, je vrije kern te vergroten, ontdek je enorme ruimte om te ademen, te zijn en je verder te ontwikkelen. Problemen verliezen hun schijnbare macht en je ervaart ruimte voor anderen. Ruimte voor echte verbinding. 

Bevrijd door liefde

Jan Geurtz schrijft in een van zijn boeken Bevrijd door liefde: “Voor iemand die geen relatie heeft, vindt een vergelijkbaar proces plaats: hij of zij krijgt steeds meer last van het gemis aan een vervullende relatie, gaat zichzelf daarover afwijzen, en ontwikkelt een toenemende behoeftigheid aan een nieuwe relatie, of aan bezigheden en middelen die deze behoeftigheid proberen toe te dekken. Als zich dan de kans op een nieuwe relatie voordoet, klamp je je daar zo aan vast dat er van meet af aan geen ruimte is voor autonomie en ontplooiing, waardoor ook deze relatie na een tijdje verzandt in gezapige veiligheid of stukloopt in een crisis.

Het laat zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie. Maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een vorm van verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie. De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of -misschien nog erger- verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groei en geluk.”

Eerst van jezelf houden...

Bang om te verbinden?Om uit de dynamiek van de verlatingsangst en bindingsangst te stappen vraagt het in eerste instantie moed om jezelf onder ogen te komen en met mededogen naar je eigen angst te gaan kijken. Je kunt leren om de liefde voor jezelf, die je zo lang kwijt was, opnieuw te voelen, jezelf te leren waarderen en (meer) vertrouwen te krijgen in jezelf.

Uit de cirkel van angst stappen schept ruimte voor een relatie tussen twee zelfstandige mensen, waarin de liefde► steeds meer tot bloei komt en bijdraagt aan het geluk en de ontplooiing van beide partners. Gebruik je energie en tijd om je te verdiepen in jezelf en de ander, zodat de verbinding kan verdiepen. Het mooie is dat het een fantastische ontdekkingsreis met elkaar kan zijn, die een leven lang boeiend is. Laat de liefde bevrijdend zijn. Kijk eens naar ons reis aanbod!►

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

02mar

Geluk zit in je joggingbroek

Geluk zit hem in kleine dingen, kan een heel persoonlijke ervaring zijn en jouw geluk hoeft zeker niet het geluk van een ander te zijn. Misschien is geluk te zien als een individuele beleving. Geluk is heel persoonlijk; waar jouw geluk in zit, zal dit een ander totaal niet beroeren.

Je gelukkig voelen kan je natuurlijke aard zijn, maar het is ook aan te leren. Het kan een keuze zijn om positief in het leven te staan waardoor je meer geluksmomenten ervaart. Geluk is vaak een momentopname.

Gelukkig verlicht, of verlicht gelukkig?

Is geluk een staat van verlichting? Is geluk een logisch gevolg van verlicht zijn? Het beeld bij verlichting is vaak dat het om iets buitengewoons gaat, wat het menselijk vermogen te boven gaat. Terwijl Boeddha zei: “Voordat ik verlicht was, harkte ik de tuin. Nadat ik verlicht was, harkte ik de tuin.” Is geluk meer als een moment te zien en verlichting een staat van zijn?

Is gewoon geluk niet genoeg?

Geluk blijkt toch van een andere orde te zijn dan verlichting. Geluk gaat over een emotie, een gevoel. Verlichting is meer een staat van zijn, een waarnemende houding die geen waarde koppelt aan emotie en gevoel. Verlichting omvat alle emoties en daarmee ook geluk. Het omvat alle realiteiten. Geluk is te zien als een moment van ‘bliss’ dat samenvalt met verlichting. Zoals gezegd, het is een ‘moment’. Er is een groeiende behoefte aan meer dan ‘een moment van geluk’, aan meer diepgang, iets fundamenteels en omvattender dat onafhankelijk is van geluksmomenten. Een staat van zijn die accepterend is.

Is gewoon geluk niet genoeg?Is gewoon geluk niet genoeg?Geluk 2.0 in je joggingbroek

Verlicht verbonden

Verlichting is geen staat van emotionele stilstand, het is een staat van zijn die alle emoties accepteert en je daarmee meer vrijheid geeft om emoties toe te staan zonder vooroordeel. De ruimte om jezelf te zijn groeit en dat zorgt voor de verbinding met wie je werkelijk bent. Of het nou bewust of onbewust is: je hart hunkert naar een gevoel van verbondenheid.

Een vooroordeel over verlichting is dat het dagelijkse leven verder van je af staat. Terwijl het mooie is, dat verlichting je juist meer verbindt met het leven omdat alles er gewoon kan zijn zoals het is. Wanneer je vooroordelen over emoties overstijgt, accepteer je het leven in vrijheid. Je bent juist méér aanwezig, niet minder. Teleurstellingen zijn eenvoudiger te verwerken en wensen met meer gemak te realiseren. Gewoon in het dagelijks bestaan, verlicht de afwas doen in je joggingbroek.

Meer licht? Sta op kruispunten in je leven stil bij: Kies ik voor meer licht of meer duisternis? Ga een mee op reis. Dat geeft licht!


COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Ons Reisaanbod