Menu Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen
0575-472403
06-39804150

Wij helpen jou vrijer en gelukkiger te worden!​ Ga mee op reis!

← Blog ← Thema persoonlijke-ontwikkeling

30apr

Veel jonge werknemers zitten 'vast' in een baan die niet voldoet aan hun verwachtingen. Steeds meer jongeren hebben daarom last van stress. Met grote gevolgen: ziekteverzuim, fysieke klachten en een groeiend aantal burn-outs onder 20 tot 30-jarigen.

In Nieuwsuur vanavond een reportage over stress bij starters op de arbeidsmarkt.

Burn-out groeiend probleem onder jonge werknemers

Stress

Het is voor de meeste jonge starters niet te geloven: ze zijn jong, hebben een goede opleiding, een stapel stages, een bruisend sociaal leven, een flinke dosis motivatie en toch gaat het van de een op de andere dag helemaal mis.

Het overkwam meer dan honderdduizend jonge werknemers tot 35 jaar het afgelopen jaar. Zij zaten langdurig thuis vanwege stress-gerelateerde klachten, waaronder een burn-out. Dit blijkt uit recent onderzoek van ArboNed.

Catelijne Joling van ArboNed onderstreept dat het probleem groter is dan ooit. "Maar liefst 52 procent van al het werkverzuim onder alle jongeren komt momenteel door te veel werkstress. Dit zagen we de afgelopen jaren al aankomen en het aantal gaat alleen maar groter worden als we niets doen."

Alarmerend hoog

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat juist jonge werknemers al zo vroeg lijden aan een burn-out. Voorheen kwam een burn-out hoofdzakelijk voor in de leeftijdscategorie 40-55, of bij werknemers met jonge kinderen.

Nu zijn burn-out klachten zelfs de hoofdoorzaak van ziekteverzuim voor de jongste groep werknemers, tot 25 jaar. Niet alleen verschuift de leeftijd waarop burn-outs voorkomen steeds meer naar een jongere categorie, het aantal jongeren dat eraan lijdt is ook alarmerend hoog en groeit elk jaar.

Ze denken dat het na twee weken vakantie wel weer voorbij is.

Marielle Lunenburg

De impact van een burn-out op jonge leeftijd is ingrijpend en toch neemt niet iedereen het probleem altijd serieus. "Er rust nog een taboe op", zegt Marielle Lunenburg. Zij kreeg op haar 26ste een burn-out en schreef er een boek over. 

Ontzettend alleen

"Het komt als iets zwaks over en mensen nemen het gewoon niet serieus, ze denken dat het na twee weken vakantie wel weer voorbij is. Maar dat is absoluut niet zo."

Dit beaamt ook Mandy, zij kreeg op haar 23ste een burn-out. "Je zit gewoon de hele dag alleen op je kamer. Afgesloten van de wereld en je voelt je ontzettend alleen. Je hebt nergens zin in, maar hiernaast heb je er ook gewoon fysiek de energie niet voor. Bij mij duurde het vier, vijf jaar voordat ik was hersteld."

Druk

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt en flexibilisering aan Tilburg University, geeft de "doorgeslagen flexibele arbeidsmarkt" en bijbehorende prestatiedruk de schuld van deze ontwikkeling. 

"Nederland is absolute koploper in Europa als het op flexibele arbeidscontracten aankomt. Maar we hebben gefaald om de faciliteiten erbij te ontwikkelen die jongeren staande kunnen houden. Dit breekt een jonge generatie nu op."

Uiteindelijk zal de hele Nederlandse economie er last van hebben.

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt en flexibilisering

Wilthagen benadrukt dat de eisen om aan een baan te komen continu veel hoger worden en dit veel druk met zich meebrengt. "De situatie is nu erger dan in de 'no-future-jaren-80' omdat als je nu al werk vindt, je nooit zeker weet of je die baan wel houdt, omdat je op een flex-contract werkt."

"'Nee’ zeggen tegen een werkgever kan dus betekenen dat je je baan over een maand kwijt bent. Dit geeft een ontzettende druk om jezelf elke dag te bewijzen en meer te doen dan je eigenlijk aankan."  

Onnodig verlies

Wilthagen ziet ook een probleem voor de toekomst. "Dit is de generatie die onze economie moet gaan dragen. Maar nu kosten de jongeren meer aan langdurige zorg, vermindert de productiviteit en zal uiteindelijk de hele Nederlandse economie er last van hebben."

Catelijne Joling van ArboNed ziet dezelfde problemen. "Met een burn-out zit je gemiddeld 180 dagen thuis en een zieke werknemer kost per dag zo’n 250 euro. Dan zit je dus jaarlijks op ongeveer 4,5 miljard euro onnodig verlies, dat deze huidige arbeidsmarkt met zich meebrengt."

De roep om meer zekerheid voor jonge werknemers klinkt inmiddels luider. FNV Young & United heeft een grote actie opgezet en wil meer echte banen en meer zekerheid voor huidige starters. Ron Meyer van Young & United: "Het is nu aan ons, om iets te veranderen. Twintig jaar geleden kon Nederland ook vaste contracten aanbieden, dan kan dat nu ook."

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

22apr

We zijn dol op echte mensen

We houden niet van mensen die ’nep’ zijn, die zichzelf en de omgeving voor de gek houden. We houden van echte mensen. Die zichzelf blootgeven, die helemaal zichzelf durven zijn. 

1. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen

Echte mensen zijn..Kwetsbaarheid houdt in dat je jezelf durft bloot te geven. Dat je jezelf in situaties zet waarin je gekwetst zou kunnen worden, maar dit risico toch neemt omdat kwetsbaar zijn je leven mooier maakt.

We zijn bang om ons bloot te geven, en dat is logisch. Het is ook eng. Maar hoe reageer jij als iemand zich kwetsbaar opstelt?

 • Een vriendin vertelt je dat ze al jaren een eetstoornis heeft.
 • Je zoontje komt uit de kast en vertelt dat hij op jongens valt.
 • Een vriend vertelt dat hij in een burn-out terecht is gekomen.
 • Een vriendin deelt een van haar grootste onzekerheden met je.

Krijg je dan de neiging om die persoon meteen te pakken op zijn kwetsbaarheden? Natuurlijk niet. Je krijgt de neiging om je over de ander te ontfermen. Om een knuffel uit te delen. Je hebt het gevoel dat je dichter bij elkaar komt.

Door kwetsbaar te zijn laat je zien dat je mens bent. Hierdoor maak je beter en dieper contact met de mensen om je heen. Dat, en je kunt stoppen met jezelf beter voordoen dan je bent. Omdat je simpelweg kunt laten zien wie je bent, zonder dat je je ervoor hoeft te schamen.

2. Stop met oordelen

Oordelen over mensen is onze manier om ons beter te voelen over onszelf. Het is ook bijzonder niet-authentiek. Als jij namelijk echt leeft vanuit wie je van binnen bent, dan voel je geen drang om anderen te veroordelen.

Dan heb je juist eerder de neiging om iedereen in z’n waarde te laten. Stop met roddelen, stop met oordelen over de mensen in je leven. Houd het lekker bij jezelf. Dat is uiteindelijk veel makkelijker, en ook veel puurder.

3. Besef dat je imperfect mag zijn

Zoals je bent, ben je goed. Dat heb je vast al vaker voorbij zien komen, maar het is lastig om dat écht zo te voelen.

Het accepteren van je ’imperfecties’ is een goede manier om authentieker te leven. Je schaamt jezelf niet voor de dingen die ’verkeerd’ aan je zouden zijn, en je doet niet meer krampachtig je best om die eigenschappen te veranderen.

Blog Echte mensen zijn...Ja, ten opzichte van het ongrijpbare ’ideaalbeeld’ heb je gebreken. Ik weet dat dat voor mij geldt:

 • Ik vind mezelf te lui.
 • Ik vind m’n buik niet plat genoeg.
 • Ik vind mezelf niet sociaal genoeg.
 • Ik vind mezelf niet capabel genoeg.

Maar ik leer om mijn ’imperfecties’ te omarmen, en van mezelf te houden. Ook al ben ik niet perfect. Natuurlijk kun je vanuit daar nog werken aan jezelf. Een spirituele reis kan je daar mee helpen! Gun het jezelf!

 

Bronvermelding SoChicken 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

22apr

Op zoek naar echte liefde

Jezelf vastklampen aan je partner is egoïstisch. Het lijkt een vorm van onvoorwaardelijke liefde, maar eigenlijk wil je de ander onder controle houden omdat je je onzeker voelt. Je bent bijvoorbeeld onzeker om alleen in het leven te staan, of onzeker om de ander kwijt te raken.

Wanneer deze onzekerheid zich uit in een relationele wurggreep, kan dit je relatie ernstig beschadigen. Vooral mannen kunnen slecht leven met het gevoel dat zij niet vrij worden gelaten. Het creëert een gevoel van wantrouwen. Een man wil vrij zijn en vertrouwd worden.

Zoals je weet is vertrouwen één van de belangrijkste ingrediënten van een gezonde relatie. Door je partner weinig vrijheid te gunnen lijkt het alsof je hem of haar niet vertrouwt. Een bekend excuus is: “Ik vertrouw hem/haar wel, maar ik vertrouw die andere vrouwen/mannen niet!” Wat je hiermee eigenlijk zegt is dat je je partner niet vertrouwt.

Besef dat het ‘claimen’ van je partner, door controle te willen hebben of de ander weinig vrijheid te gunnen, een vorm van egoïsme is van jouw kant. Ga daarom bij jezelf na waar je bang voor bent, en vraag je af of deze angst realistisch is. Wees hier eerlijk over tegen je partner, en praat het uit.

Vanuit daar kun je leren om je partner langzaam los te laten. Liefde vanuit een wurggreep is op de lange termijn namelijk altijd destructief.

Op zoek naar echte liefde

op zoek naar echte liefdeEchte liefde kent geen angst. Liefde is een positieve energie, het draait om plezier, verbondenheid, intimiteit, een diep gevoel van vertrouwen en elkaar het allerbeste gunnen.

Negatieve energie binnen de relatie, zoals egoïsme, jaloezie, afgunst, wantrouwen etc., staat in de weg van echte liefde. Wanneer je van elkaar houdt vanuit een gevoel van pure liefde, kun je elkaar loslaten en toch dichter bij elkaar komen.

Zoals je weet is ieder mens verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. En mensen kunnen gelukkig zijn als ze ruimte krijgen om zich te ontplooien, vrij te communiceren, en steun krijgen van anderen. Mensen die gelukkig zijn en lekker in hun vel zitten, hebben de wereld bovendien het meeste te bieden.

Gun je partner de vrijheid die hij of zij nodig heeft om gelukkig te zijn. Beweeg jezelf richting pure liefde, en praat met je partner over de onzekerheden die ervoor zorgen dat je hem of haar niet los kunt laten.

Werken aan een robuuste relatie

Een robuuste relatie is een intieme verbinding tussen twee mensen die tegen een stootje kan. Door lucht, vrijheid, vertrouwen en pure liefde tussen jullie te creëren, ontstaat er ruimte om gelukkig te zijn.

Twee gelukkige mensen die worden verbonden door pure liefde zijn onafscheidelijk van elkaar. Zo’n verbinding kan tegen een stootje. Besef nogmaals dat echte liefde niet draait om vasthouden, maar om loslaten.

Ga mee naar het Festival van Liefde...

Bronvermelding SoChicken

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

18apr

Het gebeurt: negatieve ervaringen met therapeuten

Als je therapeut een grens overschrijdt kan hij of zij (terecht) aangeklaagd worden. Een therapeut zie je op je meest kwetsbare moment. Het moment dat je hulp nodig hebt. Dat betekent dat de integriteit van een therapeut erg belangrijk is.Seksueel contact tussen een therapeut en cliënt is tijdens de therapie verboden en strafbaar. Maar ook na de therapie is het schadelijk en de meeste beroepsverenigingen hanteren een richtlijn van een half jaar tot twee jaar na het afsluiten van de therapie.

Blog bron en zoek je hulp ga dan naar http://hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl

Gebeurt er echt iets ontoelaatbaars?

Wanneer er sprake is van seksueel contact tijdens de therapie-periode dan is de therapeut strafbaar en kun je aangifte doen. Vind het seksueel contact pas na afloop van de therapie plaats dan kun je geen aangifte doen bij de politie. Je kunt het wel melden bij de beroepsvereniging. Wanneer je een formele klacht bij hen neerlegt kan dat betekenen dat hij of zij geroyeerd wordt.

Het gebeurt: negatieve ervaringen met therapeutenWat als het meer een kwestie van incompetentie is?

Naast integriteit heeft een therapeut ook nodig dat hij of zij een goede inschatting kan maken van zijn eigen kunnen en niet kunnen. Therapeuten lijden nogal eens aan zelfoverschatting en dat is voor jou als klant niet handig. Mensen begeleiden is een vak apart. Hieronder zal ik een paar valkuilen benoemen waar een therapeut in kan lopen. Daarna kijk ik naar hoe je kunt handelen als jouw therapeut in zo’n valkuil zit.

De therapeut lost jouw problemen op

Tot op zekere hoogte proberen alle therapieklanten om het probleem aan de therapeut te geven. Als jouw therapeut je probleem wel voor op wil lossen is het mis. In plaats van empowered te worden, raak je dan je eigen kracht juist kwijt. Je komt niet bij een therapeut om iets te laten repareren, het is geen garage. In therapie leer je, als het goed is, om je problemen zelf aan te pakken. Je kunt in een veilige setting oefenen met de dingen die jij moeilijk vindt. Als de therapeut jouw probleem oplost, wordt je in feite beroofd van een leermogelijkheid.

Seksueel misbruikte mensen zijn zielig

Doordat seksueel misbruik zo raakt en zo ingrijpend is in een mensenleven, is het voor sommigen verleidelijk om mensen die seksueel misbruikt zijn ‘zielig’ te gaan vinden. Heel eerlijk: bij tijden doen we dat ook zelf, ik net zo goed. Zelfmedelijden is af en toe best lekker om je in te wentelen, maar het is zeker geen levensstijl die de moeite waard is. Als een therapeut je zielig gaat vinden, hoeft hij of zij je niet meer serieus te nemen. Dat is een manier om afstand te houden en dan gaat de therapie niet werken, want juist in het contact ontstaat de heling.

Met seksueel misbruik heb je levenslang

Als je therapeut er van overtuigd is dat helen niet mogelijk is, dan zal hij/zij daar ook niet met je naar toe werken. Sterker nog, in plaats daarvan probeert je therapeut jou ervan te overtuigen dat je ‘er maar mee moet leren leven’. Dat je ‘er altijd last van zult blijven houden’. Bij een dergelijke therapeut zul je alleen betere trucjes leren om te overleven, maar je zult niet uit de overleving komen, niet tot volle bloei komen.

Een heilig geloof in hun therapie

Ongeveer 90% van alle therapeuten denkt dat hun methode beter werkt dan gemiddeld. Dat kan helemaal niet natuurlijk, want logisch gezien kan maximaal de helft van alle therapieën beter dan gemiddeld werken. Zeker 40% van deze therapeuten heeft het dus mis. Wanneer je therapeut overtuigd is van zijn of haar eigen gelijk (mijn methode is het beste) raak jij als klant buiten beeld. Als jouw therapeut in deze valkuil zit en de therapie werkt niet goed, dan krijg jij in het ergste geval daarvan de schuld. Want de therapie werkt, dus moet er iets met jou mis zijn, is de theorie.

Je therapeut is niet klaar met zijn of haar eigen proces

Seksueel misbruik kan mensen diep raken en dat is zeker niet verkeerd. Raken en geraakt worden, is waar het bij helen van seksueel misbruik over gaat. Een therapeut die er niet door aangedaan raakt is ook niet fijn. Maar als je therapeut nog te veel in zijn of haar eigen proces zit, dan kan hij of zij je niet goed helpen. Een therapeut moet zijn of haar eigen problemen bespreken met collega’s of bij intervisie, niet met jou als klant.

Wat moet je nou doen als je therapeut in een valkuil zit?

Wanneer je ziet dat je therapeut in een van deze valkuilen zit, is het eerste wat je kunt doen een gesprek aangaan over wat je ziet. Als je het probleem bespreekbaar maakt en je therapeut kan inzien en erkennen wat er gebeurt, dan heb je een goede te pakken. Waarschijnlijk kun je dan ook met elkaar verder. Maar wat doe je als je therapeut de fout niet ziet, het niet met je eens is, of zich niet in je verhaal herkent?

Je mag altijd vragen om een andere therapeut

Wanneer je één van de bovenstaande problemen signaleert, mag je altijd vragen om een doorverwijzing of zelf op zoek gaan naar een andere therapeut. Het zijn stuk voor stuk problemen die voortkomen uit onwetendheid of zelfs gebrek aan professionaliteit. Jij hebt recht op een therapeut die jou optimaal kan helpen. Een therapeut die in één van deze valkuilen zit en dat zelf niet ziet, ook niet als jij het benoemt, die wil je niet.

Het gebeurt: negatieve ervaringen met therapeutenLaat je niet afschepen: als het niet klopt voor jou, klopt het niet

Ik hoor wel eens van mensen die om een andere therapeut hebben gevraagd en dan te horen krijgen ‘Probeer het eerst nog een poosje’ of ‘Kijk het nog even aan’. Daarmee krijg je eigenlijk te horen dat ze je niet serieus nemen. Neem zelf je gevoelens wél serieus en laat je niet met een kluitje in het riet sturen. Jij bent de expert van je eigen leven en van je eigen trauma. Als jij voelt dat het niet klopt voor jou, dan klopt het niet.

Het is niet jouw schuld

Laat je niet aanleunen dat je zelf schuldig bent aan waarom de therapeutische relatie niet werkt. Je hoeft ook niet eens de therapeut af te vallen. Soms zit een therapeut bij de ene klant in zijn valkuil, terwijl hij/zij bij de ander prima werk verricht. Soms is de klik er gewoon niet. Hoe het ook is, het is niet jouw schuld dat het niet werkt. Dat is een veelvoorkomende tactiek van ‘victim blaming’ en daar hoef je absoluut niet in mee te gaan.

Zoek iemand die je kan helpen

Jij bent de expert van je eigen trauma. Jij weet beter dan wie ook wat je nodig hebt om te helen. Je hebt recht op de beste therapeut en therapie. Als je een negatieve ervaring heb met je huidige therapeut, dan zoek je er één die beter bij je past. 

Blog bron en zoek je hulp ga dan naar http://hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

16apr

Lekker freaken

"Je kunt me ook wel een controlfreak noemen. Ik wil graag dat de dingen perfect zijn en ben ontzettend kritisch. Ook naar mezelf. Ik heb altijd een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat het beter kan, beter moet! Ik kan slecht omgaan met dingen die niet volmaakt zijn, dan word ik boos.

Gelukkig kan ik mezelf goed beheersen, want het verliezen van de controle, dat mag natuurlijk niet. Ik erger me vreselijk aan mensen die er met de pet naar gooien."

Een typische beleving van een perfectionist: goed willen zijn en dingen willen verbeteren. De meeste control freaks zijn ware perfectionisten...

Nu kunnen we de perfectionist benaderen als negatief, daarmee zouden we dan over het hoofd zien dat er ook gezonden kanten zijn: een grote discipline, betrouwbaarheid, gestructureerd te werk gaan.

Overmatig kritisch en veeleisend zijn, dat is een minder aangename kant van de perfectionist die eerder tegenwerkt. Te formeel zijn, weinig flexibel en ongeduldigheid, helpen ook niet echt.

Blog Lekker FreakenWaarom zou je een control freak zijn?

Voor veel mensen staat controle gelijk aan veiligheid. Veel vaker dan we (bewust) inzien, hebben we behoefte aan veiligheid. Het idee de controle te hebben, schept een vorm van zekerheid. Tenminste, dat lijkt zo te zijn. Want veiligheid en zekerheid komen niet voort uit controle en ook niet uit perfectionisme. Deze twee elementen hebben namelijk als uitgangspunt angst. Veiligheid heeft als uitgangspunt vertrouwen. Angst en vertrouwen, ze gaan niet echt hand in hand.

Je zou dus kunnen zeggen dat een control freak, bewust of onbewust, zekerheid en veiligheid wil creëren. Hoe kun je dit nu op een manier doen die gezonder is? Die uitgaat van vertrouwen en ontspanning?

Veel mensen zijn bijna continu bezig met het streven naar meer geluk. Omgekeerd betekent het dat we veel van onze tijd en energie stoppen in het verminderen van de hoeveelheid angst en negativiteit in het dagelijks leven. Maar juist door te accepteren wat er is, wordt het streven naar geluk en de wil om negativiteit te verminderen overbodig. Acceptatie is dus key.

Hoe doe je dat, accepteren?

Accepteren is eigenlijk niet iets dat je kunt ‘doen’, het is een staat van zijn. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het is gewoon wat het is. Acceptatie is toelaten wat je liever niet wilt voelen, denken, ervaren. Het is een knop die je omzet, een mindset, een besluit om ruimte te bieden aan alles dat je liever weg zou stoppen, zoals frustratie, verdriet, angst, pijn, depressie. Door te accepteren dat deze facetten ook bij het leven horen, ontstaat er rust en een gevoel van veiligheid in jezelf. Er ontstaat namelijk meer ruimte, minder weerstand, waardoor je met meer ontspanning en zekerheid relativeert en steviger in je leven staat. Acceptatie is een bijzonder krachtig medicijn. Om te leren accepteren, relativeren en inzicht te krijgen kun je een spirituele reis doen!

Het moment ervaren

Niets is zo veranderlijk als het leven, dat is de grootste zekerheid die we hebben. Alles staat met elkaar in verbinding, is dynamisch, ook jij verandert en ontwikkelt je. Hier hoort nu eenmaal onzekerheid bij. Door hier tegen te vechten, vecht je eigenlijk tegen het leven. Omarm veranderingen en je zult je leven met veel meer gemak beleven.  

Wanneer je altijd de touwtjes strak in handen hebt, kun je nooit ontspannen. Wat je kunt leren om de control freak in jezelf een andere taak te geven is bijvoorbeeld:

 • Zet irritatie en boosheid om in iets constructiefs. Accepteer deze emoties en zet ze om. Relativeer, fouten maken mag en is heel menselijk
 • Sta je emoties toe... het is oke om je soms wat minder te voelen
 • Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, het hoeft niet altijd op de manier te gaan zoals jij die in gedachten had.
 • ​Doen door niet te doen, kan je soms veel verder brengen

Eerlijk is eerlijk...

De control freak brengt ook mooie dingen, zolang er maar geen ‘te’ voor staat. Zo is het heel gezond om controle over je verantwoordelijkheden te hebben. Controle over je reactie, je tijd en de cijfers van je zaak, zijn erg gezond en kan je succes brengen. Maar let op, wel in balans! Zodra het touwtje te strak gaat staan, is het tijd om het te laten vieren en relaxen. Blog lekker freaken

Hoe sta jij er voor? Ben je volkomen Zen en accepteer je het leven zoals het komt? Of betrap je jezelf regelmatig op een zekere vorm van control freaken?

Meer willen weten over jouw perfectionist, ga mee op spirituele reis

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

13apr

Authentiek is asociaal?

Authenticiteit is... thuis je winterjas dragen, je haar knippen met een nagelschaar, je onderbroek dragen op het strand...

Wat is authenticiteit?

Authentiek zijn betekent dat je echt, betrouwbaar, geloofwaardig en integer bent. Vertaald naar gedrag betekent dit congruent zijn in doen en denken. Iemand die authentiek is, handelt vanuit innerlijke drijfveren, is trouw aan de eigen persoonlijkheid en weet waar hij of zij voor staat.

Authentiek is asociaal?Authentiek-zijn wil dus zeggen dat je voor de dag komt, jezelf laat zien. Authenticiteit wil nog wel eens verward worden met egoïsme. Authenticiteit betekent dat je je eigen weg gaat, los van de (vermeende) verwachtingen van anderen. Je eigen identiteit en je persoonlijke levensweg staan immers centraal. Authentiek wordt vaak als asociaal gezien, maar het is zeker geen vrijbrief om alleen je eigen gang te gaan en met niemand rekening te houden. We hebben elkaar nodig omdat je jezelf uitdrukt in samenleving met anderen. Verbinding met anderen is juist erg belangrijk. Misschien is het zelfs wel om te draaien, dat je asocialer bent wanneer je niet authentiek bent. Immers, je laat jezelf niet volledig zien en een ander weet daarmee niet helemaal waar jij staat. Hoe sociaal is dat?

Kun je authenticiteit ontwikkelen?

We worden allemaal authentiek geboren, helemaal puur. Door de levensjaren heen, bouwen we wikkels op, bouwen muurtjes om ons heen of neigen ernaar onszelf te verstoppen. Dit doet bijna iedereen en is gewoon heel menselijk. Op een gegeven moment ga je merken dat het niet meer werkt om jezelf te verstoppen. Conflicten uit de weg gaan, jezelf anders voordoen dan je bent, er komt een punt waarop je merkt dat het niet effectief meer is voor je.

Wanneer je besluit jezelf te ontdoen van deze ingewikkeldheden, wordt je effectiever, krijg je meer energie en zul je je onherroepelijk vrijer en blijer voelen. Je krijgt meer energie en je authenticiteit is er gewoon. Je hoeft er juist niets voor te doen.

Vraag je je af hoe authentiek je bent?

Een mooie manier om dit te ontdekken is om eens op te schrijven op welke momenten, in welke situaties, je echt jezelf kunt zijn. We hebben het dan natuurlijk niet over de momenten dat je het liefst tegen je collega schreeuwt ;-) Des te minder er bij je op komt, des te authentieker je allicht bent.

Hoe kom je weer bij je authenticiteit uit?

Soms is het er zo ineens weer, gewoon omdat je een knop om hebt gezet en het helemaal klaar is met de ‘oude’ versie van jezelf. Vaker is het zo dat er tijd en aandacht voor nodig is om uit oude gewoonten te stappen. Niet alleen voor jezelf een uitdaging, ook je omgeving zal weerstand geven. Er is niets veranderlijker dan een mens, tegelijkertijd vinden we echte verandering helemaal niet fijn. De keuze voor een dergelijke persoonlijke omslag, zal dan ook impact hebben op je omgeving. Maar, wees niet getreurd, zodra jij weer bent waar je wilt zijn, sluiten (nieuwe) mensen zich daar weer op aan en ontstaat er een nieuwe balans. Fris zoals het nu bij jou hoort. Authentiek is asociaal?

Een voorwaarde voor authenticiteit is dat je weet wie je bent en wat echt van waarde voor je is. Dat houdt ook in dat je je zwakke kanten kent en deze accepteert. Daarnaast is het belangrijk dat je nieuwsgierig en onbevangen naar jezelf kunt kijken, ook naar je zwakheden. Sta open voor feedback; hierdoor leer je jezelf beter kennen en kun je je ontwikkelen. Deze openheid vereist dat je volledig overtuigd bent van je eigen integriteit, want alleen dan kun je met een open blik de wereld tegemoet treden. Soms heb je tijd nodig en een steuntje in de rug om onbevangen naar jezelf te kijken. Ga eens op een persoonlijke ontwikkeling vakantie!

Kwaliteiten die helpen:
 • Zelfvertrouwen: durf te handelen vanuit je eigen drijfveren. Heb de moed om je eigen koers te varen.

 • Autonomie. Neem zelfstandig beslissingen en je kunt je aanpassen aan verschillenden situaties. Vanuit autonomie ben je dus ook flexibel.

 • Zelfontwikkeling. Authenticiteit is geen statische toestand, het is een grondhouding. Authenticiteit is geen doel op zich, maar een weg die je bewandelt. Je identiteit is steeds in ontwikkeling en is nooit ‘af’. Door regelmatig te reflecteren op je eigen waarden, waarheden en overtuigingen weet je wat je standpunt of perspectief is. Door regelmatig te reflecteren op je handelen, weet je of je nog op de juiste koers zit.

Laat je dus niet afleiden door je omgeving, neem de tijd voor je proces, ga op ontdekking naar die elementen waar jij blij van wordt, waar je het liefst mee bezig bent zowel prive als werkgerelateerd. Wat deed je het allerliefste toen je nog kind was en wat loopt er als rode draad door jouw leven heen in de zin van, wat hoort bij jou, wat kun je echt niet laten? Wat vinden anderen typisch jou?

Ga eens op een spirituele reis...  en kom weer tot jezelf!!


COMMENTS
Jan W Smid. 2018-05-20 22:04:29 Is een authentiek denker eigenwijs?. Heeft deze persoon het moeilijk waar het betreft communicatie met niet authentiek denkers?. Wat is zijn wereldbeeld?.
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

13apr

Je verdient beter

Je hebt het vast al eens gehoord in je omgeving: ”Weet je, je moet niet zo over je heen laten lopen!” Je weet dat ze gelijk hebben, en je hebt geen flauw idee wat je eraan kunt doen.

Aan de ene kant vind je het misschien eng om je grenzen aan te geven, om ineens steviger uit de hoek te komen. Aan de andere kant vind je het misschien lastig om te herkennen wanneer je als voetveeg wordt gebruikt.

Ik heb laatst iemand in mijn omgeving moeten uitleggen dat het niet normaal is als je ex-partner tegen je schreeuwt en je uitscheldt. Zij was er zo aan gewend dat ze het niet serieus meer nam. Maar ze liet het wel elke dag over zich heen komen.

De voetveeg zijn went. En de kans is groot dat je zit verweven in vaste patronen met de mensen die je gebruiken als voetveeg. Hoe doorbreek je deze patronen? En hoe zorg je ervoor dat je de respectvolle behandeling afdwingt die je verdient?

1. Je omgeving reageert op jou

De mensen die over jou heen lopen doen dat omdat:

 1. Zij dominante trekjes hebben;
 2. Jij een gewillig slachtoffer bent.

Dit noemen we eigenlijk dat je vastzit in het drama driehoek van slachtoffer, redder en de aanklager! Wil je dit oplossen boek dan eens een persoonlijke ontwikkeling vakantie of een personal coaching.

Deze mensen lopen wel over jou heen, maar ze lopen niet over alle andere mensen in hun leven heen. En dat komt omdat die andere mensen niet over zich heen laten lopen. 

Hoe jij je gedraagt bepaalt hoe anderen zich gedragen tegenover jou. In die zin kun je de mensen in je omgeving beschouwen als een spiegel van jouw innerlijke wereld. Hoe lager jij over jezelf denkt, des te slechter mensen je behandelen.

je verdient beter2. Mensen respecteren grenzen

Ja, zelfs de mensen die jou als voetveeg gebruiken. Momenteel respecteren ze jouw grenzen niet (dat geldt waarschijnlijk ook voor jou). Maar ze respecteren wel grenzen van andere mensen, van bedrijven en overheden.

Grenzen die goed worden bewaakt worden niet zomaar overgestoken. Als jij beter wordt in het aangeven en bewaren van jouw grenzen, dan wordt je omgeving beter in respectvol met jou omgaan.

3. Handhaaf je eigen grenzen

De persoon in mijn omgeving die regelmatig (telefonisch) werd uitgescholden door haar ex, dacht dat zij geen aandeel had in zijn gedrag. Totdat ik haar de volgende truc uitlegde:

 1. Iedere keer als iemand over je grens dreigt te gaan, geef je dit duidelijk en rustig aan.
 2. Je blijft kalm en rustig, en je waarschuwt 2-3 keer. Leg uit dat je de conversatie beëindigt als de ander zijn gedrag niet aanpast.
 3. Na de derde keer stap je uit de situatie.

Heel simpel: ”Als je tegen me gaat schreeuwen praat ik niet met je.” (blijft schreeuwen) ”Stop met schreeuwen, anders hang ik op.” (blijft schreeuwen, hangt op).

Sinds ze dit doet zijn de schreeuw- en scheldtelefoontjes gestopt. Ze handhaaft haar grenzen, en de ander heeft het er mee te doen. En de ander zal zich al snel aanpassen om de communicatie te kunnen hervatten. Het is als het aftrainen van een hond. Na een paar keer begrijpt hij het en hoef je niets meer uit te leggen.

4. Denk beter over jezelf

Zoals ik al schreef: hoe slechter je over jezelf denkt, des te slechter de mensen in je omgeving je zullen behandelen. Het is belangrijk dat je beseft dat jij goed genoeg bent. Dat je niet hoeft te veranderen, dat je niets hoeft te doen om liefde te verdienen.

Ga eens op een leuke spirituele reis

Bron vermelding: SoChicken, lees verder

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

07apr

De innerlijke criticus, weg ermee

We kennen ‘m allemaal wel: dat kritische stemmetje in ons dat op sommige dagen overal wat van vindt. Niet goed genoeg, te dit, te dat, het kan beter, deed je wel echt je best, had je toch niet beter... ‘De lat had best wat hoger gekund, dat ging eigenlijk te gemakkelijk’. Klinkt bekend?

Welkom aan de innerlijke criticus die een genereuze plaats in ons dagelijks bestaan inneemt. Weg ermee is wat we het liefst willen. Maar ja... het lijkt wel hardnekkiger te zijn wanneer we deze criticus te slim af willen zijn. Des te harder komt de kritische stem op een ander moment weer terug met ‘Zie je wel’. Nee, deze grootse speler weren, is niet de juiste strategie. Maar wat werkt wel?

Je komt er niet van af

Je innerlijke criticus heeft een functie; die houdt je scherp. Je kunt hem beter te vriend houden en af en toe een kluif geven. Dan blijft het wat rustiger. De meeste ervaringen met de criticus zijn niet al te positief, we hebben er vaak last van. Maar, dat kan minder. Door je criticus als je beste vriend te gaan zien, wordt het een stuk aangenamer en wordt je er allicht ook veel wijzer van.

Naar je beste vriend luister je ook

De innerlijke criticus, weg ermeeAls het je lukt om naar je innerlijke criticus te luisteren, lukt het je ook om naar je innerlijke fan te luisteren. Deze moedigt je aan, fluistert je moed in en geeft je net dat extra duwtje in je rug. Maar, luister jij naar je innerlijke fan? Of heeft ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’ de overhand? Of deze: ‘Waarom zou ik hier goed in zijn, er zijn zoveel mensen beter dan ik’. Heel interessant vind je ook niet... We luisteren beter naar de criticus dan naar de fan in ons. Wanneer je leert luisteren naar je innerlijke criticus als ware het je beste vriend, dan zul je allicht ontdekken dat hij het beste met je voor heeft.

Zorgzame helper

De innerlijke criticus lijkt ons te willen beschermen tegen pijn, schaamte en verdriet. Dat is de gezonde variant. Zolang het je helpt om weloverwogen keuzes te maken, goed voor jezelf te zorgen, stil te staan bij wat je werkelijk voelt en of dat echt bij je past, is het dienend en van grote waarde voor je. Je innerlijke fan die weet wat je waard bent, wat je ook doet, hoe het ook uitpakt. Je bent goed zoals je bent. De criticus helpt je laveren door het dagelijkse leven zonder al teveel blauwe plekken op te lopen. Als een zorgzame helper.

Wil je ook de criticus in jezelf beter leren kennen ga dan eens op een persoonlijke ontwikkeling vakantie, we werken vanuit de Voice Dialogue zodat jij inzicht krijgt in jouw subpersoonlijkheden! 

Ruimte voor wijsheid

Innerlijke vrijheid, echtheid en verbinding met jezelf zal je winst zijn. Wanneer je te kritisch bent, zul je je geremd voelen om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Met de positieve kwaliteiten van de criticus in jou zul je op een zorgvuldige wijze laveren en meer veerkracht ervaren. Een nieuwe balans tussen hoofd, hart en handelen kan ontstaan en de ontdekking van meer authentieke kracht is daar.

Onze innerlijke stem spreekt altijd. Maak er ruimte voor en je zult merken dat het een trouwe bondgenoot is met een kritische en zorgzame noot. Het is de wijsheid van alle elementen die in ieder van ons aanwezig is.

Leer ook je innerlijke criticus kennen, neem eens een spirituele reis
COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

07apr

Psychologische voordelen van Meditatie 

De dagen zijn vol, het leven raast voorbij. Hoewel je het belang van de balans tussen hoofd en hart heel goed weet, is het toch je hoofd dat overuren maakt. Vooral wanneer je nogal ondernemend en ambitieus aangelegd bent, is het goed om de lat niet te hoog te leggen zodat een burn-out geen grip op je kan krijgen. Hoe blijf je in balans? Hoe houd je hoofd en hart goed op elkaar afgestemd met een tempo dat je lijf ook goed kan bijhouden? Gun jezelf eens rust en tijd, ga op een meditatie retraite.

Psychologische voordelen van Meditatie Er zijn inmiddels tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van meditatie. Zo lezen we bijvoorbeeld bij Nu.nl dat meditatie al binnen acht weken kan leiden tot structurele veranderingen in het menselijk brein. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond. Als mensen gedurende acht weken ongeveer 30 minuten per dag mediteren, ontstaat er meer grijze hersenmassa in de hippocampus. Dat is een hersengebied dat wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen. De dichtheid van de amygdala neemt juist af door meditatie.

Als gevolg daarvan ervaren mensen mogelijk minder angst en stress, zo meldt het tijdschrift Scientific American. Wetenschappers van het Massachussets General Hospital doen hierover uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Psychiatry Research: Neuroimaging.

Psychologische voordelen

“Hoewel het beoefenen van meditatie al heel lang geassocieerd wordt met een gevoel van rust en lichamelijke ontspanning, claimen beoefenaars ook vaak dat ze cognitieve en psychologische voordelen ervaren”, verklaart hoofdonderzoekster Sara Lazar op World-Science.net.

We gaan nog even verder over de positieve effecten van meditatie. Want mensen die zich eenzaam voelen, doen er ook goed aan om te mediteren.  Dat vermindert namelijk het gevoel van eenzaamheid en dus ook de kans op daaruit voortvloeiende aandoeningen. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Californië, Los Angeles in het blad Brain, Behavior and Immunity.

Ze baseren hun conclusie op een experiment met veertig volwassenen die tussen de 55 en 85 jaar oud waren. Voor het experiment startte, werd vastgesteld hoe eenzaam de mensen waren. Ook namen de onderzoekers wat bloed af en splitsten de groep in tweeën. De ene groep ging mediteren.De andere groep deed dienst als controlegroep en ging niet mediteren. Psychologische voordelen van Meditatie

Meditatie

De groep die ging mediteren, leerde de benodigde technieken tijdens wekelijkse bijeenkomsten die twee uur duurden. Ook oefenden ze thuis door dagelijks dertig minuten te mediteren. Bovendien gingen ze eenmalig één dag in retraite.

Resultaten

Uit het onderzoek na 8 weken, blijkt dat mensen die mediteerden zich minder eenzaam voelden en dit ook positieve invloed had op het immuunsysteem. “Onze studie presenteert het eerste bewijs dat laat zien dat een psychologische interventie die eenzaamheid vermindert ook de expressie van genen die ontstekingen mogelijk maken, vermindert,” vertelt onderzoeker Steve Cole. Als nader onderzoek dezelfde resultaten oplevert, kan meditatie zomaar uitgroeien tot een manier waarop ouderen hun kwaliteit van leven zowel op het gebied van lichaam en geest, verbeteren.

Positieve invloed

Psychologische voordelen van Meditatie “Hoewel dit een kleine groep proefpersonen was, zijn de resultaten bemoedigend,” vertelt onderzoeker Michael Irwin. “Het kan worden toegevoegd aan het groeiende aantal onderzoeken dat de positieve effecten van een variatie aan meditatieve technieken, waaronder tai chi en yoga, laat zien.”

Het blijkt dat meditatie niet alleen gevolgen heeft op het moment van mediteren, maar ook daarna nog invloed heeft. Onze hersenen gaan na meditatie anders om met emoties.

Tijd voor meditatie blijkt een goede investering te zijn voor een gezonde balans tussen doen en laten, hoofd en hart, lichaam en geest.

Kijk ook eens bij onze fantastische Stilte en Meditatie retraites

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

02apr

De Creatiespiraal

De creatie spiraalIn de creatiespiraal beschrijft Marinus Knoope de achtereenvolgende fasen die een scheppend mens op weg van wens naar werkelijkheid telkens weer doorloopt. 

De creatiespiraal


Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren. Zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken die ze in staat stellen de eigen fruitsoort te creeren, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren. Zoals er in de natuur een vaste route is van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid. Marinus Knoope beschrijft deze weg in twaalf stappen:

wensen

Wat heb je nodig om je wensen te kunnen realiseren? Wel, wat je in ieder geval nodig hebt is een wens! Een eigen wens, een wens die je ergens in jezelf gevonden hebt. Een echte wens is positief geformuleerd en geeft je een boel energie. Die energie heb je ook nodig, want er komen nog elf stappen aan! Maak je nog niet druk hoe je je wens gaat realiseren, dat komt later.

verbeelden

De volgende stap is je je wens te verbeelden. Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit? Wat zie je voor je? In deze fase visualiseer je je wens: in je hoofd of op de tekentafel. Belangrijk is om je aandacht bij een zichtbaar eindresultaat te houden, de weg er naar toe (met wie, in welke volgorde) hoef je niet te visualiseren.

geloven

Een belangrijke stap voor je verder kan is zelf in je wens en in de haalbaarheid daarvan te geloven. Als jij er al niet in gelooft, wie dan wel?! Een helder beeld uit de vorige stap helpt hierbij. Mocht je twijfelen, kijk dan eens goed waarom je twijfelt. Twijfel je aan je wens of aan jezelf? Als je twijfelt aan jezelf, wees je dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Met een oprechte wens vind je vanzelf mensen om je heen die je helpen.

uiten

Het is nu tijd om je wens te uiten. Zet al je enthousiasme en geloof in je eigen wens in, en uit je wens. Hoe meer enthousiasme je hierbij inzet, hoe sterker je boodschap zal zijn. Verwacht niet dat iedereen direct enthousiast is. Besef ook dat het een reactie op jouw wens is en niet op jouw persoon. Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap worden.

Bronvermelding: Marinus Knoope en link: http://www.decreatiespiraal.nl/boeken/de-creatiespiraal/index.php

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

02apr

De ontknooping

De ontknoopingHet tweede boek de ontknooping is een antwoord op de vraag hoe van een negatieve in een positieve spiraal te komen! De ontknooping onthult de helende kracht en de sturende rol van negatieve emoties in het functioneren van de scheppende mens. In het boek wordt duidelijk waarom het onderdrukken van die emoties tot stagnaatie in onze creatieprocessen leidt en wordt beschreven hoe je deze stagnatie kunt verhelpen.Meer over de ontknooping.

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Op zoek naar een natuurlijke weg van de negatieve naar de positieve spiraal, ontdekte Knoope dat zogenaamd negatieve emoties in feite gezonde prikkels zijn die, als je ze toelaat en ermee speelt, juist die kracht blijken te bevatten die je nou juist op dat moment nodig hebt. Als je moe bent en je doet moe dan rust je uit. Als je gilt in de achtbaan dan is het lekker spannend. Als je speelt dat je boos bent straal je gezag uit. En als je depressief bent en je stapt in de leegte dan ontmoet je daar de zin van je bestaan.

Creatie Emotie Navigatie Systeem

Nadat hij tientallen emoties en hun verborgen krachten had ontrafeld, ontdekte hij dat iedere emotie een natuurlijke tegenhanger heeft. Als paar geven zij sturing aan een van de vele ogenschijnlijk onoplosbare tegenstellingen die ons leven rijk is. Geef en neem. Stuur en volg. Idealiseer en wees reëel. Pas je aan en wees jezelf. Onze zogenaamd negatieve emoties blijken met elkaar een ingenieus innerlijk navigatiesysteem, dat ons de weg wijst naar een scheppend, waardevol en vervullend leven. 

Wie naast het boek nader kennis wil maken met het ’Creatie Emotie Navigatie Systeem’ kan naar een maandelijkse zondagmiddaglezing in Hoorn komen of binnen de eigen organisatie marinus een lezinglaten laten verzorgen, deelnemen aan een verdiepingscursus of aan een Train de Trainer,

Bronvermelding Marinus Knoope, en link http://www.decreatiespiraal.nl/boeken/de-ontknooping/index.php

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

02apr

Wat is nou eigenlijk persoonlijke groei?

Behalve fysieke groei, maakt ieder mens mentale en psychische groei mee. Je mentale vermogens worden groter (en later weer (ietsje) kleiner): je leert taal gebruiken, rekenen, de wereld ordenen volgens allerlei patronen en systemen. Je groeit psychisch door wat je meemaakt terwijl je ouder wordt – hoewel het voor iedereen verschilt welke lessen je voorgeschoteld krijgt en welk lessen je uit je leven trekt.

Je gaat steeds meer op jezelf lijken

Je groeit als persoon: vanaf je kindertijd groei je langzaam uit tot een individuele persoonlijkheid. Je gaat steeds meer op jezelf lijken, al zijn er vele invloeden die ons van onszelf afhouden (opvoeding, etiquette, school) – maar daar komen we later achter! Want hoeveel van ons zijn niet na je 30e (rond je 40e, misschien pas 50e) op zoek naar zichzelf? En wie is dat eigenlijk: de ideale vorm van jezelf of die met alle nukken en vlekjes op de koop toe? Want als we willen veranderen, groeien, willen we vaak iets kwijt wat we rijk zijn.

Wat maakt groei eigenlijk persoonlijk?

Groei je in de mate waarin je jezelf bent?
Groei je in de manier waarop omgaat met jezelf en de dingen?
Groei je in je kwaliteiten en wellicht ook valkuilen?

Wel de moeite waard om daar voor jezelf meer over te weten, dat kan via een persoonlijke ontwikkeling vakantie. Deze vakanties  zijn een week in Spanje of Italië. Vele mensen zijn je al voor gegaan! Lees maar.

Wat is nou eigenlijk persoonlijke groei?Waarin verschilt groei van verandering door ouder worden?

Zelf ben ik na 20 jaar studie en werk als taalkundige omgeschoold tot haptotherapeut: dit sluit aan bij wie ik in wezen ben. Ik voel dat ik hiermee een belangrijk deel van mijzelf dat mijn leven lang onderbelicht is geweest, een bijrol had, helemaal kan aanspreken, zelfs kan inzetten als instrument, voor mezelf – en anderen.

Met haptonomie begeleid je anderen bij veranderprocessen, zoals persoonlijke groei. Maar wat kun je nu wezenlijk veranderen aan jezelf? In hoeverre kun je jezelf veranderen, je persoonlijke groei bevorderen of een richting uit duwen?

Ik ben niet meer dezelfde als 5 jaar geleden, toen ik nog aan mijn studie moest beginnen.
En tegelijkertijd ben ik nog steeds dezelfde. Was ik op dezelfde manier “veranderd” als ik niet de Vakopleiding Haptonomie had gedaan?

Voor mij zit de grootste verandering in de beleving van de wereld, hoe ik naar mezelf kijk, naar mijn relaties, de wonderen van de natuur beleef. Want zoveel dingen blijf ik hetzelfde doen. Mijn kwaliteiten en valkuilen zijn niet wezenlijk veranderd. Wel de manier waarop ik ze bewust ben en kan inzetten. Ik leef daardoor bewuster en neem mijn beslissingen meer op gevoel. 

Bronvermelding Daniëlle van den Berg, Inspirerendleven.nl, lees het hele blog op: http://www.inspirerendleven.nl/persoonlijke-groei-domweg-ouder-worden/

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

02apr

Wat is de rol van je leven in je ziel?

Je bent op een bepaalde dag geboren en je gaat op een andere dag dood. Je ziel is een deel van jou dat bestond voordat je werd geboren en dat zal blijven bestaan als je sterft. Het is het onsterfelijke deel van jou. Je ziel gebruikt je persoonlijkheid, niet andersom. Je ziel is oneindig veel groter dan jij. Het begrip van je ziel reikt veel verder en zijn mededogen is oneindig veel groter. Zijn ervaring is anders.

Authentieke macht

wat is de rol van je leven in je zielBoosheid, jaloezie, verontwaardiging, ongerustheid en al die andere vormen van angst zijn ervaringen van de aardeschool. In het domein van de vijf zintuigen weerspiegelen ze die delen van je ziel, die je ziel graag wil helen. Dat helen vloeit voort uit jouw beslissingen om bewust en vanuit mededogen een respons te geven op de uitdagingen in je leven. Dat is jouw werk. Soms heb je wel een steuntje in de rug nodig om inzicht te krijgen, dat kan met een persoonlijke ontwikkeling vakantie.

Als je je intenties gebruikt – de kracht van je wil – om je persoonlijkheid en je ziel met elkaar in overeenstemming te brengen, creëer je authentieke macht. Je wordt bescheiden, vergevingsgezind, helder en liefdevol. Je koestert het leven. Je bent blij dat je op deze aarde bent, ook als je het moeilijk hebt.

De rol van je leven in je ziel

Je leven is een mogelijkheid om deze dingen te ondernemen. Het biedt je ook de gelegenheid de dingen te geven die je ziel graag wil geven. Dat kun je niet doen zolang je in de greep bent van boosheid, jaloezie, zorgen of angst. Dan kun je de voldoening van een bewust en zinvol geleefd leven niet proeven. Je tijd op aarde is de mogelijkheid om zo’n leven te creëren – om je wil op een intelligente, verstandige en mededogende manier aan te wenden. Als je dat doet, word je een kanaal voor de energie van je ziel. Jij wilt wat je ziel wil. En wat je ziel koestert, dat koester jij. Leren hoe je van moment tot moment creëert wat je ziel waardevol vindt – dat is de rol van je leven in je ziel.

Bronvermelding: Melissa Oltmans van Inspirerendleven.nl, zie link; http://www.inspirerendleven.nl/wat-is-de-rol-van-mijn-ziel-in-mijn-leven/

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Ons Reisaanbod