Menu Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen
0575-472403
06-39804150

Wij helpen jou vrijer en gelukkiger te worden!​ Ga mee op reis!

← Blog ← Thema persoonlijke-ontwikkeling

17sep

Spiritualiteit en mannelijkheid

Spiritualiteit en mannelijkheid is het thema van dit uitzonderlijke boek. Helaas houden veel mannen om uiteenlopende redenen hun spiritualiteit verborgen voor de buitenwereld. Het spirituele leven van mannen is voor velen verborgen, begraven of gemaskeerd, onderdrukt of vergeten. Grootse dingen gebeuren er als we het durven op te graven, te ontmaskeren, uit te drukken, te ontsluieren, te ontdekken en te benoemen.

Man met een missie

spirituele mannen‘Sta nooit toe dat je verlangen onderdrukt of afgezwakt wordt’, schrijft David Deida in De kracht van echte mannen. In Deida’s wereld heeft iedere man namelijk zijn persoonlijke missie gevonden. Het waarom hij hier is. Dat draait in ieder geval niet om relaties en vrouwen, maar om een groter levensdoel. Waarom ben je hier op aarde, wat kom je doen?

Het is belangrijk om je missie in het leven te kennen en deze – ondanks tegenwerpingen en uitdagingen van je omgeving die je eigenlijk test op doelgerichtheid - altijd op een volhardende en moedige manier vorm te geven. Gevoelige mannen mogen dan een tijd in de mode zijn geweest. De stoere sterke ‘mannelijke’ man wordt toch als meer man gezien. Maakt spiritualiteit mannen tot watjes?

Ratio versus gevoel

Heel lang dachten we dat mannen de ratio vertegenwoordigen en vrouwen het gevoelsleven. In de praktijk ligt dit echter wat genuanceerder. Vooral in deze tijd blijken er steeds meer mannen te zijn voor wie ratio en gevoel samen gaan. Omdat in onze cultuur gevoeligheid wordt gezien als een typische vrouwelijke eigenschap, worden mannen die geen of weinig moeite hebben hun gevoelige kant te tonen, vaak geen ‘echte mannen’ gevonden. Toch zien we steeds vaker dat gevoelige mannen meer in hun eigen kracht komen en daarmee juist krachtiger mannen worden.

Vaderfiguren

Veel mannen zijn door hun vader ‘gehard’ om hen beter op de maatschappij voor te bereiden of zij hadden een moeder die weliswaar hun gevoeligheid waardeerde maar zich naar buiten toe schaamde voor de gevoeligheid van haar zoon. Die gevoeligheid is dus al aanwezig maar kon zich niet altijd ontwikkelen.

Aanvankelijk is er verzet tegen het toestaan van gevoeligheid. Wanneer je gewend bent aan de ‘harde’ modus, is het vooral in het begin niet even gemakkelijk om met je gevoeligheid om te gaan. De weg van bijvoorbeeld meditatie leidt naar eerlijkheid voor wie je bent, naar het accepteren van angst en onzekerheid. Dat geeft ruimte en innerlijke vrijheid.

Completer zijn

Autoritaire, dominante en dictatoriale trekjes; vaak herkenbaar gedrag voor mannen die vooral het idee hebben ‘het baasje’ te moeten zijn. Niet om kunnen gaan met gevoel en snel een oordeel klaar hebben, zijn ook ‘bekenden’. Het leven wordt een stuk makkelijker en lichter met meer openheid voor de gevoelige kanten. Door bewust aan je persoonlijke en spirituele ontwikkeling te werken, krijgen mildheid en gevoel de ruimte. Het maakt je een completer mens.

Ga een op een spirituele reis, vele mannen zijn je voorgegaan!

Schrijf je Nu in op de nieuwsbrief en ontvang GRATIS het E-book "Het leven wil je"!

* Boekentips

De verborgen spiritualiteit van mannen - Matthew Fox
De kracht van echte mannen - David Deida
De terugkeer van de Koning - Ton van der Kroon

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

06sep

Leren buigen

Ik maak een diepe buiging voor het leven, uit respect voor wat het leven en de mensen die ik ontmoet me geven.
Nee, dat is zeker niet altijd zo geweest. Ik kan me herinneren dat ik ongeveer 13 jaar geleden een aantal opstellingssessies had en mijn coach me vroeg te buigen voor mijn situatie. Ik had geen idee waar hij het over had en zei dat dus. Hij pakte mijn nek om mijn hoofd te buigen. Ik gaf goed tegengas, wilde niet buigen. Ik voelde me heel boos worden, omdat ik niet gedwongen wilde worden. En omdat ik het gevoel had te falen tegenover de coach. Waarvoor moest ik buigen immers?

Kortom het hele gedoe rond buigen heb ik toen maar op een zijweggetje gezet. Met opgeheven hoofd ben ik verder gegaan. Niet lang, want een volgende situatie diende zich aan, waarbij ik toch weer de hulp inriep van de desbetreffende coach. Ja, je begrijpt wel waar het heen ging... ik moest leren buigen. Buigen? Ja, ik moest leren toe te laten. Dankbaar te zijn. En te vergeven.
Ah!
Nu was ik er klaar voor: ik leerde buigen naar alle delen in mezelf. We hadden kussens neergelegd die een symbolische waarde hadden voor de delen van mij. Het lukte me. Mijn starre houding werd soepel, mijn boosheid had plaatsgemaakt voor verdriet en als slagroom op het toetje boog zelfs mijn coach voor de delen in mij.

Een voorbeeld: zussenliefde

Het is een ommekeer in mijn leven geworden. Sindsdien kan ik dit proces dus ook begeleiden bij mijn deelnemers.
Nog niet zo lang geleden kreeg ik een vraag voorgelegd van vier zussen tussen de vijftig en zestig jaar. Zij wilden oude patronen doorbreken, zodat ze elkaar opnieuw en goed konden leren kennen, zonder alle ballast van vroeger. Hun motivatie was de liefde tussen hen. Ze wilden elkaar steunen op hun levenspad. De oudste vroeg mij of ik hier iets mee kon.

We hadden afgesproken ergens midden in het land, zodat ieder er gemakkelijk naartoe kon. Daar zat ik dan met vier krachtige zussen. In mijn coaching moest ik steeds opnieuw kiezen om het gezamenlijke belang als doel voor ogen te houden.

Ik besloot de oudste de eer te geven om te beginnen. Rake opmerkingen en vlijmscherpe oordelen kreeg ze om haar oren. De start was gemaakt... De balans tussen het proces op een natuurlijk wijze laten verlopen en tegelijkertijd sturing geven is soms voor mij balanceren als een ballerina.

De emoties waren goed losgekomen en ik stelde een aantal communicatieregels voor, die veiligheid boden om echt in contact met elkaar te komen. Daarna probeerden we een aantal posities uit om te ervaren hoe ze ten opzichte van de ander stonden.

Subpersoonlijkheden

De zussen ontdekten dat hun vader en moeder niet of nauwelijks de ouderrol hadden vervuld. Ze zagen hoe zij onderling rollen en subsystemen hadden gecreëerd om het gezin bij elkaar te houden en de situatie te overleven. Ze hadden subpersoonlijkheden in zichzelf ontwikkeld om met deze situatie destijds om te gaan, zoals de Vechter, de Drammer, de Twijfelaar en de Pleaser.

De oudste kreeg veel schuld toebedeeld, een schuld die bij nader inzien bij de ouders hoorde.
De jongste werd gespaard en was niet betrokken bij wat er gaande was, zodat ze haar eigen gang kon gaan. Nog altijd wilden de zussen haar sparen. Ze moest haar zussen steeds opnieuw laten weten dat ze nu volwassen was.
De tweede zus was in competitie met de eerste, maar waar streed ze nu nog voor? Tja, om de aandacht van haar ouders, die er niet meer waren. De aandacht die haar oudste zus haar WEL had gegeven.
De derde zus kon geen keuzes maken. Ze zag overal mogelijkheden en was loyaal aan alle zussen. Een standpunt innemen zonder teveel wikken en wegen was erg moeilijk voor haar.

Een diepe buiging naar elkaar

We hebben drie dagen gewerkt, steeds met tussenpozen van drie weken. Alle oude patronen werden beetje bij beetje afgelegd en de zussen waren verheugd over het nieuwe contact dat ontstond. Op de laatste dag werkten we toe naar een nieuwe manier van communiceren en aan vergeving. Vergeven gaat vaak gepaard met verdriet, oude dingen durven los laten en accepteren van wat nu is. De oudste voelde nog veel woede, vergeven was nog een te grote stap voor haar. De andere zussen waren eraan toe en maakten de buiging.
En dat is precies wat er vooraf gaat aan je buiging: je ‘Wil’ moet er ook klaar voor zijn.

Het ontroerde me, dit prachtige buigritueel. Het heeft mij ook weer doen beseffen dat je een keus hebt, dat je je wil of innerlijke motivatie kunt aanspreken. Als je dat doet, dan pak je ook werkelijk de regie over je leven, zoals deze zussen dat hebben gedaan. Het is belangrijk te beseffen dat het jouw proces is, jouw keuze en jouw verantwoordelijkheid welke richting jij je leven geeft. Ik kan je begeleiden en inspireren, maar uiteindelijk ben jij degene die weet wat jij nodig hebt en wanneer je klaar bent voor een volgende stap. Jij bent degene die weet wat bij jou past.

Ik denk dat leren buigen gelijk staat aan soepel worden in je geest en mild in je hart.

COMMENTS
Marjan W 2015-09-07 10:12:47 Wát een prachtig geschreven stuk!
En..... hóe herkenbaar!
Zou ik graag, samen met mijn twee (oudere) zussen, o.l.v. jou willen ervaren.
In elk geval zal ik het hen beiden zsm laten lezen; wie weet wat daaruit voortkomt.

Lieve groet,
Marjan
Monique 2015-09-07 13:40:27 Dag lieve Diana,
Bedankt voor het delen! Heel herkenbaar.
Ik kon pas echt mijn eigen weg gaan toen ik de moed had om te vergeven.

Warme groeten, Monique
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

05sep

Zie je mij? Ik zie jou!

Hoeveel wezenlijke, authentieke contacten heb jij nog op een dag? Ja goed, je volgt je vrienden op  facebook, je groet je collega’s bij de koffieautomaat en maakt een praatje over het weer, je gooit een boze blik naar een andere automobilist die net voor je invoegt op de snelweg. Maar hoeveel echt contact heb je? Hoeveel gesprekken gaan echt ergens over? Hoeveel mensen kijk je in de ogen en ‘zie’ je echt? Met andere woorden, hoeveel aandacht geef jij de mensen om je heen?

Blog: zie je mij? Ik zie jou!Zelfs binnen een relatie is het zo makkelijk om langs elkaar heen te leven, ieder verdiept in z’n smartphone. Veel mensen hebben weten precies wat hun vrienden gegeten hebben gisteren, welke muziek ze aan hebben staan en waar ze hun nieuwe kleding kochten, maar weten ze ook echt wat er diep van binnen leeft, in de ziel?

Leg die telefoon eens weg, zet de televisie eens uit, kijk eens naar buiten ... wie weet wat je ziet in de ogen van de mens die naast je staat! Echt aandachtig, bewust leven begint hier!

Dat klinkt gemakkelijk, maar hoe doe je dat?

  1. Het begint allemaal, hoe kan het ook anders, met een positieve basishouding. Vertrouw er maar op dat dit verlangen naar contact dat jij ervaart, door veel mensen gedeeld wordt.

  2. Leg je mobiele telefoon weg, schenk een kop thee in voor je kind, partner of buurvrouw en luister.....

  3. Wees moedig! Toon je kwetsbaarheid, laat de ander echt toe door te vertellen hoe het werkelijk zit bij jou, in plaats van gedachteloos ‘goed’ te antwoorden op de vraag hoe het met je gaat. Dat hoef je natuurlijk niet bij iedereen te doen, maar voor echt contact is dit wezenlijk.

  4. Maak contact met jezelf, wat leeft er in je hart?

  5. Wees creatief, schilder, teken, dans, kook, zing, laat je zien!

  6. Geef je geliefden de ruimte, laat ze zijn wie ze willen zijn en geniet daarvan, zonder oordeel. Je kunt geen contact ervaren met mensen die je voortdurend langs een meetlat legt.

  7. Leef bewust! Sta regelmatig stil bij wie echt belangrijk is in jouw leven en richt daar je aandacht op.

  8. Wist je trouwens dat echte mensen veel interessanter zijn dan de sterren, BN'ers en filmpersonages die dagelijks over je scherm buitelen?

  9. Probeer eens een gesprek aan te knopen met iemand waar je op het eerste gezicht geen enkele overeenkomst mee hebt, een oudere, een jongere, iemand van een andere etnische of culturele achtergrond, iemand die veel rijker of armer is dan jij, iemand met een heel ander beroep. Je zult verbaasd staan van de wijsheid die je aantreft bij mensen van wie je het helemaal niet had verwacht.

  10. Neem je voor een persoon een echt, gemeend compliment te geven, elke dag. Om dat te kunnen doen moet je goed kijken, en met een liefdevolle blik! Bovendien zul je zien dat dit heel ontwapenend werkt, de meeste mensen zijn (net als jij) blij gezien te worden.

​​Wil je authentieker leven? Bewuster omgaan met de mensen om je heen? Je angst voor de Ander overwinnen? Ga eens mee op een spirituele reis!

Spirituele Vakantie Reizen: Ontdekken wie je werkelijk bent!

Wat wil jij?

Ben je op zoek naar rust en reflectie, naar nieuwe krachtbronnen in jezelf? Wil je meer leven vanuit je hart? Wil je ontdekken waar je passie en talenten liggen, wat je werkelijk inspireert? Je verlangen onderzoeken en vol vertrouwen in het leven staan? Een zinvoller leven of groeien in je werk en zoek je meer evenwicht? Of ben je op zoek... en weet nog niet waarnaar? Jouw leven is een reis... om eindelijk thuis te komen bij jezelf. En dat is precies waar wij jou bij helpen vanuit onze ervaring, vakkennis en ons hart.

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Ons Reisaanbod