Menu Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen
0575-472403
06-39804150

Wij helpen jou vrijer en gelukkiger te worden!​ Ga mee op reis!

← Blog ← Thema mindfulness-stress

23nov

Ergens, ooit, eens...

Projectie is onder andere een term uit de psychologie. Je kunt van projectie spreken wanneer eigenschappen of emoties worden ontkent, verborgen of verdrongen en deze toegeschreven worden aan iets of iemand anders.

De klassieke opvatting over projectie is dat het een afweermechanisme is tegen negatieve emoties. Projectie neemt nervositeit weg over zaken die we in onszelf niet graag erkennen, om ze vervolgens aan andere mensen toe te schrijven. Dit gebeurt vaak onbewust, zodat het ego niet met deze zaken hoeft om te gaan.

Schaduw

Ergens, ooit, eens...Onze schaduwkant hangt nauw samen met projectie. Gevoelens die we niet erkennen, noemen we onze schaduw. Door een negatief en subjectief gevoel (schaduw) te projecteren op een ander, verleg je als het ware en innerlijk conflict en daarmee ook de oorzaak.

Psycholoog Peter Gray beschreef het fenomeen projectie als: "Het mechanisme dat ervoor zorgt dat gevoelens of verlangens die een individu geheel onacceptabel vindt (te beschamend, te obsceen, te gevaarlijk) aan een ander toegeschreven worden."

Friedrich Nietzsche zei erover: "Hij die met monsters vecht moet er op toezien dat hijzelf geen monster zal worden. En als je maar te lang in de duisternis staart zal de duisternis ook in jou staren."

Strijd

Onbewuste emoties kunnen ons aanzetten tot strijd. Zonder herkenning van de projectie, stilstaan bij de impact ervan of er inzicht over te krijgen, kan dit aanzetten tot strijd, bewijsdrang, gelijk willen hebben, erkenning afdwingen, enz. Ga eens na hoeveel stress dit teweeg zal brengen, het is namelijk niet vol te houden. Zelfs lichamelijke klachten kunnen dan een gevolg zijn. Wanneer een ander je niet ziet zoals je wezenlijk bent, maar zoals de ander zijn of haar waarneming op jou projecteert, is er ruimte voor het ontstaan van strijd. De ander kan middels de projectie jou gaan zien als vertegenwoordiger van bijvoorbeeld macht, zwakte of kwetsbaarheid. Op deze manier ontstaan er situaties van strijd die je liever niet wilt en die ook nog eens erg veel energie kosten.

Wil je leren hoe je hiermee om kan gaan, je energie sparen en meer rust in je leven? Kies dan uit een van onze unieke Spirituele reizen, vele mensen zijn je voorgegaan en hebben hun leven echt veranderd!

Ergens, ooit, eens...

We hebben allemaal een fundamentele behoefte aan erkenning, aandacht, liefde en warmte. Wanneer aan dit verlangen niet of te weinig is voldaan, blijven we verlangen naar de waardering van anderen. Wanneer er een kras op de plaat is ontstaan waardoor het vanzelfsprekende besef over ieders unieke bestaansrecht, de eigenheid en authenticiteit beschadigd is, zorgt dit voor een pantser.

Ergens, ooit, eens...Pantser weerspiegeld

Het leven wil geleefd worden. Zo zal het leven je ook kleine duwtjes geven om je pantser te laten vallen. Wat anderen ons laten zien, hoe anderen met je omgaan of het gevoel dat jij daarbij hebt, is een afspiegeling van jouw binnenkant. Als daar een verdedigings-pantser aanwezig is, zul je dit ervaren in de contacten met anderen. Ook diep van binnen voel je dat je niet echt contact kunt maken met anderen, waardoor je je alleen gaat voelen.

Het leven wil je

Iedereen heeft een diepe drive om te leven. Zoals een zaadje dat in de plant gepoot is en niets anders kan dan naar het licht groeien. Om te ontkiemen, zal er een pantser afgeworpen worden. De natuur, de evolutie, is gericht op groei. Of dat nou letterlijk is, of groei in persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn; je zult altijd groeien. Dat is je natuur. Het leven wil je, het pantser zal op een dag echt te klein worden en verdwijnen. Dat kan best eng zijn en een naakt gevoel geven. Het geeft je hoe dan ook het gevoel dat je leeft en dat jouw eigenheid zijn weg vindt.

Vraag GRATIS het E-Book aan: Het leven wil je

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

14nov

Mindfulness en placebo effecten

Bij proefpersonen die mindfulness meditatie beoefenen kunnen pijnprikkels met 27 procent verminderen. Als ze in plaats van meditatie een placebo-medicijn krijgen, zoals een zalfje, vermindert hun pijn met slechts elf procent. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Bij het experiment werd bij 57 proefpersonen een soort hitte-element tegen de huid van hun onderbeen gedrukt. Het apparaatje had een temperatuur van 49 graden Celsius. Sommige deelnemers kregen vervolgens de opdracht om te mediteren, anderen kregen een placebo-zalfje toegediend. Ondertussen werden er hersenscans gemaakt van alle proefpersonen.

Mindfulness en placebo effectenUit het onderzoek blijkt dat niet alleen de fysieke pijn van de mediterende deelnemers sterk afnam. De emotionele pijn die de proefpersonen voelden als gevolg van het hitte-element verminderde met 44 procent. Bij de proefpersonen die een zalfje kregen toegediend, nam het emotionele aspect van de pijn slechts met dertien procent af.

De meditatie activeerde ook andere hersengebieden dan het nepzalfje. De mindfulness-meditatie zorgde vooral voor activiteit in delen van het brein die met zelfcontrole te maken hebben. Bij proefpersonen die het placebo-effect ervoeren, werden vooral hersengebieden actief, die betrokken zijn bij pijnverwerking.

De pijnstillende werking van meditatie werd vier jaar geleden al aangetoond door dezelfde wetenschappers van het Wake Forest Baptist Medical Center in de Verenigde Staten. Volgens hoofdonderzoeker Fadel Zeidan bewijst het nieuwe experiment dat de pijnstillende werking van mindfulness echt is, en verschilt van placebo-effecten. Bij het onderzoek werden gezonde proefpersonen gebruikt, onbekend is hoe het effect van mindfulness is op mensen met chronische pijn.”

Kijk eens bij ons retraite aanbod.

Bron is NU.nl

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

09nov

Transformatie, ruim baan voor de beste versie van jezelf

Er is 1 constante factor: verandering. Of we nou willen of niet, we zijn continue in transformatie. Bewust of onbewust, dat maakt eigenlijk niet uit want het gebeurd gewoon. Natuurlijk hebben we wel een keuze; het oude in stand willen houden of groeien en bloeien. Bewust met je transformatieproces bezig zijn kan je bijvoorbeeld meer energie geven en focus op de richting van je leven.

Transformatie, ruim baan voor de beste versie van jezelfTransformatie is een proces waarbij blokkades oplossen waardoor je doelen bereikt kunnen worden en je meer de persoon kunt zijn die je werkelijk bent. Je leert jezelf beter kennen en gaat diepere voldoening ervaren. Oud gedrag, overtuigingen en patronen loslaten zorgt ervoor dat je nieuwe perspectieven, gezondere keuzes en positieve overtuigingen kunt ontwikkelen. Een deur naar doelgericht leven vanuit je kracht en authenticiteit gaat open.

Wanneer je bereid bent om te zien dat je meer bent dan je bent gaan geloven, kan transformatie vanuit flow gebeuren. Kun je open en anders naar de dingen kijken en je waarnemingen herscheppen? Transformatie werpt licht op de illusies die we hebben geleefd en laat zien wat er eigenlijk echt en waar is voor je. Er ontstaat een duidelijke definitie van je authentieke en natuurlijke essentie als het waardevolle mens dat je bent.

Wanneer je met compassie en begrip naar jezelf kunt kijken, wordt je schepper van je leven. Je geeft jezelf immers de ruimte om te zijn wie je bent en te groeien naar wie je wilt zijn. Het geven van gerichte aandacht aan je ontwikkeling op zowel emotioneel, mentaal en spiritueel niveau maakt genezing, groei en verandering mogelijk. Jouw transformatie kan de meest opwindende, verrijkende en waardevolle ervaring in je leven zijn.

Bewust met je transformatie bezig zijn? Een paar tips:

Geniet van je succes
We zijn snel in het bekritiseren en vaak weinig gul met lof - vooral als het gaat om de relatie met onszelf. Geef jezelf dus vaker een compliment en wees trots op jezelf.
Leer van jezelf
Kijk naar het afgelopen jaar en wees eerlijk over wat wel en wat niet werkte. Hier leer je van en geeft je kansen om te groeien. Je bent je eigen beste leraar, de beste bron van je eigen wijsheid. Alle antwoorden liggen besloten in jezelf.

Buig je beperkende overtuigingen om
Totdat we wakker worden met de negatieve overtuigingen die we hebben over onze kansen op succes, leven we in een kleine doos die beperkt wat er mogelijk is. Ga eens na welke beperkende overtuigingen je hebt als het gaat om het realiseren van je dromen en doelen. Hoe kun je ze ombuigen naar positieve en helpende overtuigingen?

Leef volgens jouw waarden
Leef jij echt naar jouw waarden? Hoe kun je nog maar naar jouw innerlijke waarheid leven? Wat zijn jouw waarden en hoe bepalen ze jouw dagelijkse bestaan? Doe af en toe eens even een check of de keuzes die je maakt nog aansluiten bij jouw waarden.

Zodra je je openstelt om bewust aandacht te hebben voor je transformatie proces, kom je steeds meer in contact met je authentieke zelf. Je innerlijke kracht en energie zal er door toenemen, want je eert jezelf. Bewust transformeren doe je door wakker te zijn, te leren van je levenslessen en elke keuze te maken langs de lat van jouw persoonlijke waarden. Be the best version of you! 

Spirituele Vakantie & Retraite

Toe aan een retraite of spirituele vakantie? Ga eens mee, kijk hier naar ons aanbod.

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

07nov

Ik ben niet geschikt voor een relatie

Bindings- en verlatingsangst

Wanneer we vroegere gebeurtenissen hebben meegemaakt die pijnlijk waren, vaak al in onze jeugd of kinderjaren, kan deze angst ontstaan. Een gevoel van onveiligheid, misschien zelfs wel (emotionele) verwaarlozing, zorgen voor een terugtrekkende houding: een schulp om je heen zodat je niet meer geraakt kunt worden. Onbewust meer afstand houden, intimiteit uit de weg gaan, kan het gevolg zijn. Voor de een zal dat intenser zijn dan voor een ander.

Eigenlijk zijn bindingsangst en verlatingsangst termen die verwijzen naar de manier waarop Blog: ik ben niet geschikt voor een relatie​je gehechtbent. Simpel gezegd: een belangrijke factor ligt in hoe je ouders of belangrijke anderen in je vroegere jeugd hebben ingespeeld op jouw gevoelens en behoeftes. Dit zet jij onbewust om in een plaatje over hoe jij met relaties dient om te gaan.

Vrijwel iedereen verlangt naar de geborgenheid van een intieme relatie, naar iemand om je leven mee te delen, je steun en toeverlaat. Wanneer echter de angst regeert, zal het gemis van een vervullende relatie toenemen. We doen daar vaak nog een schep bovenop door negatieve gedachten over onszelf te ontwikkelen zoals: ‘Ik ben niet goed genoeg voor een relatie’, ‘Ik kan het niet’, ‘Ik ben gewoon niet geschikt voor een relatie’ of ‘Mijn karakter is veel te lastig’.

Symptomen van bindingsangst:

 • Je bent al heel lang alleen en doet weinig serieuze pogingen iemand tegen te komen.
 • Je date wel maar hebt, eventueel na een korte periode van enthousiasme, altijd wel wat aan te merken op je dates. Tot een serieuze relatie komt het niet.
 • Je krijgt het benauwd bij het idee dat je ooit moet gaan samenwonen of trouwen en dergelijke.
 • Je valt altijd op types die jou niet zien staan, en wijst potentiële partners die op jou vallen af.

Je kunt kiezen voor een intensieve coaching reis of het Festival van Liefde

Blog: Ik ben niet geschikt voor een relatieWaarom deze reis?

Met zelfwaardering, in balans met jezelf word je gelukkig, vitaal en krachtig. Zet je passie en je wilskracht in om te bereiken wat jij wilt. 

Lef, loslaten en leven is een heerlijke, sprankelde week. Een coaching vakantie vol ingrediënten die de liefde voor jezelf voeden. 

Wij creëren in deze reis ruimte om uit te wisselen, vriendschappen te sluiten en elkaar te inspireren. Je merkt dat er veel manieren zijn om je leven vorm te geven.

Bindingsangst en verlatingsangst: er zijn oplossingen!

De coachingreis richt zich op:

 • bewustwording van je patronen, waardoor je eventuele niet helpende neigingen kan tegengaan en bewuster voor een juiste partner kan kiezen; en hoe je het anders kan doen.
 • inzicht krijgen van negatieve gedachten, piekergedrag en/of belemmerende overtuigingen en (bijvoorbeeld de overtuiging: “Als ik een emotionele band aanga wordt ik afgewezen en gekwetst”); en hoe je het anders kan doen.
 • het omgaan met angstgevoelens als de ander bijvoorbeeld te dichtbij komt in de relatie of te lang niets van zich laat horen; 
 • het opdoen van positieve ervaringen waardoor vertrouwen in de ander en de relatie ontstaat;
 • vergroten van zelfvertrouwen, communicatie verbeteren.

Bindingsangst en verlatingsangst: coaching helpt, doorbreek je cirkel! Ga eens mee op reis!►

COMMENTS
Tieneke 2015-10-12 17:40:49 Dank voor dit artikel. Heel herkenbaar. Ik wil graag wat toevoegen. Schaamte. Voor mij zit er een enorm gevoel van schaamte op afwijzing. Vernedering en afwijzing gingen in mijn jeugd samen. Soms raakt het zo diep dat het zelfs mijn bestaansrecht aantast. Op deze momenten denk ik ook echt dat ik hier niet hoor te zijn. Ik heb vroeger geleerd mij te schamen voor mijn bestaan en werd daarop vaak afgewezen. Sinds ik dit herken, ga ik weer stappen vooruit. Of het ooit goed komt?
Hartegroet, Tieneke
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

03nov

Ga eens op retraite, voorkom Stress en Burn-out

Ben je een echte doorzetter? Sta jij altijd voor iedereen klaar en ga je altijd maar door? Doe jij jezelf regelmatig te kort? En vind je het tijd dat dit verandert?

Op een retraite ga je bezig met jouw vragen over hoe jij minder stress ervaart, hoe jij grenzen stelt, assertief bent en hoe jij, op tijd, rust en tijd voor jezelf neemt. En misschien nog belangrijker: hoe jij weer geniet.

Genieten vanuit je tenen, wat ontstaat wanneer je écht ruimte maakt voor jezelf en gerichte aandacht hebt voor alles dat in jou leeft. Aandacht voor die zaken waardoor jij het gevoel krijgt dat je geleefd wordt, zodat je ze vervolgens loslaat en hernieuwde focus krijgt. Of dit nu privé of zakelijke situaties betreft, tijd voor jezelf is essentieel! Het kan een burn-out voorkomen... en herstellen.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders last heeft van burn-out verschijnselen en niet goed weet hoe om te gaan met stress. Hier leer je anders naar jezelf te kijken. Je krijgt handvatten om met stress om te gaan. En het allerbelangrijkste is, dat je weer het gevoel krijgt de controle te hebben over je leven. Deze retraites zijn bedoeld ter preventie van burn-out en tegelijkertijd het leren omgaan met burn-out.

We werken met krachtige en beproefde manieren om doelgericht het beste uit jezelf te halen. Om stress achter je te laten, spanning om te zetten in ontspanning en je hoofd weer helder te maken.

Wat jou dat brengt?

 • - Innerlijke balans, dat zorgt voor meer kwaliteit in je leven
 • - Meer vitaliteit en een sterkere intuïtie
 • - Je innerlijke kracht en rust groeien
 • - Stress zet je om in ontspanning

  Klinkt goed, he. Reserveer je plaats en gun jezelf een leven zonder overbodige stress.Ga naar ons aanbod!
COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Ons Reisaanbod