Menu Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen

Spirituele Vakantie Reizen
0575-472403
06-39804150

Wij helpen jou vrijer en gelukkiger te worden!​ Ga mee op reis!

← Blog ← Thema spirituele-vakantie

31mar

Dag Mooi Mens

‘Zij is slachtoffer van seksueel misbruik.’ ‘Ik ben slachtoffer van die ziekte.’

In het algemeen spreken we binnen de reguliere en alternatieve hulpverlening over de slachtofferrol van cliënten en daarmee is de stempel direct gedrukt. De rol van de cliënt is bevestigd.

En dat stoort me. Wie ben ik als coach om iemand in een rol te zetten immers?

Het woord ‘slachtoffer van’ is overal te vinden. Ik heb het maar eens opgezocht in de Dikke van Dale, de 1e betekenis is ‘offerdier dat op een altaar werd geslacht’ en de 2e betekenis is ‘iemand die buiten zijn schuld lichamelijke, financiële of geestelijke schade lijdt; Iemand die het moet ontgelden.’

Wat mij stoort is de betekenis nummer 2: ‘buiten zijn schuld.’ Daarmee wordt namelijk gesuggereerd, dat de cliënt geen enkele verantwoordelijkheid draagt over wat hem of haar overkomen is. In de meeste gevallen ligt dat namelijk genuanceerder. Waarom werd diegene vroeger gepest, maar haar vriendin niet? Waarom werd hij mishandelt, maar werden zijn broers met rust gelaten?

Ik besef dat iedereen in een situatie terecht kan komen, waarin de ander de overmacht heeft. Natuurlijk ben je daar slachtoffer van. Toch heeft in veel gevallen iets in jou veroorzaakt dat juist jou dit overkwam.

Dag Mooi MensMaar als we als hulpverlener blijven hameren op die slachtofferrol, dan kunnen we de ‘vrije wil’ van iemand moeilijk bespreken. Ieder mens heeft een vrije wil. Ook een kind maakt bewust of onbewust een keuze. Laten we die verantwoording nu eens geven aan de cliënt. Ik zie in mijn praktijk dat als ik die vraag stel er vaak opluchting komt, de vraag komt: waar was ik?

Om te voorkomen dat het nog eens gebeurt, heeft jouw cliënt zelf wat te doen. En daar is de hulpverlening te weinig mee bezig.

Want ook al is hij (of zij) slachtoffer van een situatie, de tweede vraag is direct: hoe lang blijft hij dat? Is hij ermee geholpen als je als hulpverlener blijft bevestigen dat hij slachtoffer is?

Erkenning geven voor het gebeurde is belangrijk, tijd geven om te verwerken ook, maar nog steeds hoef je niet iemand in die rol te stoppen. Dat kan iemand machteloos maken en wat mij betreft gaat het erom dat iemand weer de controle krijgt. 

Ik zeg vaak: ‘Je bent een mens, die dit heeft meegemaakt.’ Ik spreek de mens aan en het gebeurde is slechts een onderdeel van hem of haar. Zo heeft iemand een ziekte in plaats van dat hij zijn ziekte is.

Ikzelf vond het vreselijk als de hulpverlening mij aansprak als slachtoffer. Ik herinner mij dat dat vooral mijn gevoel dat ik niets waard was aanwakkerde. Het leek wel alsof dat woord iets afnam van me wat ik daarvoor nog had: waardigheid.

Ik hoop dat we nog bewuster omgaan met onze woorden, dat we het woord ‘slachtoffer’ weghalen van onze sites en een uitnodiging neerzetten...

Dat we de mens zien en de mens aanpreken, dat we de vrije wil in de mens eren, dat we kunnen laten zien dat we met deze gift kunnen creëren... jouw realiteit.

Wij ontmoeten je graag, mooi mens, op het Festival van Liefde of een Spirituele Vakantie!

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

27mar

Op Coaching reis met een Outplacement budget?

Spirituele Vakantiereizen werkt met veel deelnemers die een outplacement budget kregen van hun werkgever. Door de jaren zien we goede resultaten. Onze deelnemers durven meer hun eigen pad te gaan en kiezen meer de weg van hun hart, hun verlangen. En realiseren dit! Het is dus de moeite waard om een deel van je budget te investeren in jezelf voordat je een andere baan zoekt!

Outplacement - Transitievergoeding

Een goede werkgever zal ter compensatie van het ontslag vaak een outplacementbudget aanbieden. Dat is een pot geld waarmee je een outplacementbureau mag inhuren. Een outplacementtraject kost meestal tussen de 5.000 en 15.000 euro en duurt doorgaans tussen de 3 en 9 maanden. Soms heeft de werkgever zelf al een bureau geselecteerd, soms mag jezelf een bureau uitzoeken. Focus dus niet alleen op het zoeken van een andere baan maar neem een time out om te ontdekken welke richting je op wilt. Het kan een mooi moment zijn om echt eens stil te staan bij je wensen en talenten.

Het doel van outplacement is om ervoor te zorgen dat je werk vindt dat bij je past, in een werkomgeving waar je je thuis voelt. De meeste mensen willen nog altijd een vaste baan als werknemer, maar een toenemend aantal mensen overweegt het te proberen als zzp'er.

Vanaf 2015 ontvangen werknemers bij ontslag een transitievergoeding, die gebaseerd is op aantal dienstjaren en salaris. Het hangt dus van de hoogte van het salaris en de lengte van het dienstverband hoeveel geld beschikbaar is voor een outplacementtraject.   

Natuurlijk zijn er nog andere financiele middelen die je kunt inzetten voor een coaching reis zoals:

  • Preventie ziekteverzuim
  • Re-integratie - Mobiliteitsregelingen
  • Opleiding - scholing - training
  • 50 plus Personeelsbeleid
  • Individueel Loopbaanbudget voor ambtenaren 
  • Persoonlijk Opleidingsbudget, kijk naar je CAO
  • Recht op loopbaanscan bij overheidsinstellingen

Hier kun je het gratis boek Transitievergoeding 2016 bestellen►

Vraag een gratis intake met ons aan en bekijk welke mogelijkheden je hebt op het gebied van scholing, training, coaching reis, leiderschap reis of personal coaching.

Contact: Diana Bergsma►

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

25mar

Waarom begrijpen we elkaar vaak zo slecht?

Op welke wijze houden we meningsverschillen zelf in stand? Wat kunnen we doen om de manier waarop we communiceren te verbeteren? 

Waarom begrijpen we elkaar vaak zo slecht?Voor de meesten van ons wordt juist tijdens moeilijke momenten, zoals een ruzie of persoonlijk conflict, duidelijk dat oude gewoontes hardnekkig zijn en ons zeker niet te goede komen tijdens het communiceren. Ze weerhouden ons er niet alleen van bijzondere relaties te krijgen, maar ook om deze te houden. Miljoenen mensen worstelen elke dag met het delen van hun gevoelens of wensen. We hebben simpelweg de meest effectieve manier van communiceren en de nodige emotionele woordenschat nooit geleerd om uit dit soort moeilijke situaties te komen, laat staan dat we het voor elkaar krijgen zo’n situatie helemaal te vermijden.

Stel je eens voor dat je over de vaardigheden beschikt om die eeuwige familie conflicten om te zetten in momenten waarop je juist dichter bij je partner of kinderen kan komen. Wat als je een gesprek met je partner in kon gaan met de zekerheid dat je echt gehoord wordt in plaats van bang te zijn om überhaupt iets te zeggen of bang te zijn dat alles wat je zegt toch wel verkeerd opgevat gaat worden? Bij sensitief communiceren gaat het om het goed oppikken van signalen bij jezelf, maar zeker ook bij de ander. Belangrijke elementen hierbij zijn aandachtig luisteren, kijken, verwonderen en uitspreken.

Veel signalen pikken we van nature wel op, maar andere ontgaan ons ook volledig. Op die momenten kan je achteraf denken: “Eh…heb ik iets gemist?” Blijkbaar is er dan ruis op de communicatieve lijn ontstaan. Alles begint en eindigt bij ons brein. Door miljarden jaren evolutie kunnen wij effectief en doeltreffend met onze soortgenoten communiceren. En wanneer we dat doen, verwerken verschillende onderdelen van onze hersenen simultaan de informatie, geven er betekenis aan en produceren zowel verbaal als nonverbaal een reactie. En voor je het weet, roep je: “Doe es ff normaal man!”

Zin om je communicatie te verbeteren? Conflicten op te lossen? Kijk naar ons coaching reizen aanbod!

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

20mar

Journaliste Eva: Heldinnen Retraite Review

Langzaam laat ik mijn lichaam meevoeren door de zwaartekracht. Ik val van voor naar achter en van links naar rechts. Zeven paar vrouwenhanden vangen mij op en duwen mij weer weg. Mijn ogen zijn dicht en mijn lichaam heeft zich overgegeven en is ontspannen. Ik leer weer te voelen en vertrouw er op dat deze vrouwen mij niet laten vallen. We hebben samen gelachen, gehuild en geschreeuwd. We luisterden aandachtig naar elkaars verhalen en durfden ons kwetsbaar op te stellen. Allemaal hebben we onze thuissituatie achtergelaten en kwamen we hier bijeen in een villa. Hier hebben we ruim een week samen gereisd op zoek naar onze vrouwenkracht, een wonder - baarlijke innerlijke zoektocht naar de heldin in onszelf. Een pad dat we samen, hand in hand, bewandelden.

Heldinnen retraite

“Het moedercomplex is niet mijn moeder. Het is mijn complex. Het is de manier waarop mijn psyché mijn moeder in zich heeft opgenomen” quote Diana. We schilderen ons eigen zelfbeeld samen met het beeld dat we van onze moeder hebben. Moedercomplexen komen uitgebreid aan bod in deze heldinnenweek, want door je moeder af te wijzen, wijs je je eigen vrouw-zijn af. We kijken naar onze identificatie met onze moeder en reflecteren wat voor gevolgen die voor onze levens heeft gehad. Bijvoorbeeld door middel van familieopstellingen, waarbij Diana actief werkt met soundhealing. Allemaal om weer in contact te komen onze eigen vrouwelijke essentie.

Onzichtbaar

Ik krijg te horen dat ik onzichtbaar ben, dat ik me als een kameleon voortbeweeg en nauwelijks merkbaar ben totdat ik praat. Bij het maken van mijn zelfportret teken ik een muur om me heen, want ik weet zelf eigenlijk ook wel dat die onzichtbaarheid er zit. Ik vind het fijn om onzichtbaar te zijn, zodat ik rustig kan observeren en waarnemen wat er gebeurt. Mijn eerste reactie is dan ook: ‘daar hoef ik toch niet van af!’ Toch, na er meer over gepraat te hebben realiseer ik me dat het fijn zou zijn wat vaker over die muur heen zou kijken. Het blokkeert me soms in nieuwe situaties en ik lijk anders over te komen dan ik zou willen, of misschien wel anders dan ik werkelijk ben. Maar waar komt die muur toch vandaan? “De persoon die je nu bent, past niet bij het zelfbeeld dat je nu hebt” is een observatie die ik van Diana krijg. Dat komt hard bij me binnen. We bekijken de bekende dader-slachtoffers-redders driehoek en iedereen herkent verschillende rollen. Terugdenkend aan het gezin waarin ik opgroeide en aan mijn moeder in het bijzonder, kom ik er achter dat ik mezelf vaak als dader zag en nog veel schuld.

Intensief

Heldinnen retraiteMet Diana ga je intensief, maar ook creatief aan de slag en ze daagt je uit om jezelf niet meer te ontlopen. Aan het einde van de week lijkt iedereen veranderd en verlicht, het is net alsof iedere vrouw meer straalt. Met een mooie slotceremonie wordt de retraite afgesloten. De drempels, zelfbeelden en moedertekeningen worden ritueel verbrand, zodat we kunnen loslaten en uit volle borst onszelf een heldin kunnen noemen. De laatste avond heeft iedereen iets voorbereid om de groep te bedanken. Algemeen, maar ook individueel op iedere deelnemer gericht. Ter afsluiting schrijf ik mijn gedicht aan de vrouwengroep. Ik ben blij deze vrouwen ontmoet te hebben en ga met voldoening, afsluiting, maar ook met nieuwe inzichten weer terug naar huis.  gevoelens in me heb. Verschillende gebeurtenissen, vanaf mijn jeugd tot vandaag-de-dag, hebben ertoe geleid dat ik mezelf toestond om een muur om mij heen te bouwen. Ik ga mezelf proberen te zien als mijn eigen redder, schuldpatronen doorbreken en de muur neerhalen.

Ik werd gezien

Ik was vergeten hoe mooi het is om vrouw te zijn, maar ik heb het weer ervaren dankzij deze vrouwen hier om mij heen. Ik voel het weer; hoe krachtig we zijn, vol energie, liefde en compassie. Deze week werd ik weer gezien, echt gezien zonder behoefte te hebben aan de muur die mij onzichtbaar maakt. Mijn ogen keerden zich even naar binnen en ik kwam er achter dat meer was dan ik dacht te zijn. Ik zag mijn moeder, vader, broer en zus. Ik vond de patronen waar ik in zat en hoe ze me gevormd hebben tot wie ik was. Maar nu ben ik de drempel overgegaan en zie mezelf zoals ik ben. Ik moet nog groeien, ontdekken, vechten en overwinnen. Maar dankzij mijn zusters die mij met open armen hebben ontvangen en meegedragen op de weg naar binnen, weet ik dat ik het kan: want ik ben een heldin.’  

Uit Magazine Onkruid. Tekst en foto: Journaliste Eva van der Veen ( Zij heeft meegedaan aan de Heldinnen retraite in Spanje)

Wil je mee met de Heldinnen Retraite? Kijk NU op onze home page voor ons andere aanbod.

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Ons Reisaanbod