Wij doen alles voor jouw geluk

Authentiek is asociaal?

Authenticiteit is... thuis je winterjas dragen, je haar knippen met een nagelschaar, je onderbroek dragen op het strand...

Wat is authenticiteit?

Authentiek zijn betekent dat je echt, betrouwbaar, geloofwaardig en integer bent. Vertaald naar gedrag betekent dit congruent zijn in doen en denken. Iemand die authentiek is, handelt vanuit innerlijke drijfveren, is trouw aan de eigen persoonlijkheid en weet waar hij of zij voor staat.

Authentiek is asociaal?Authentiek-zijn wil dus zeggen dat je voor de dag komt, jezelf laat zien. Authenticiteit wil nog wel eens verward worden met egoïsme. Authenticiteit betekent dat je je eigen weg gaat, los van de (vermeende) verwachtingen van anderen. Je eigen identiteit en je persoonlijke levensweg staan immers centraal. Authentiek wordt vaak als asociaal gezien, maar het is zeker geen vrijbrief om alleen je eigen gang te gaan en met niemand rekening te houden. We hebben elkaar nodig omdat je jezelf uitdrukt in samenleving met anderen. Verbinding met anderen is juist erg belangrijk. Misschien is het zelfs wel om te draaien, dat je asocialer bent wanneer je niet authentiek bent. Immers, je laat jezelf niet volledig zien en een ander weet daarmee niet helemaal waar jij staat. Hoe sociaal is dat?

Kun je authenticiteit ontwikkelen?

We worden allemaal authentiek geboren, helemaal puur. Door de levensjaren heen, bouwen we wikkels op, bouwen muurtjes om ons heen of neigen ernaar onszelf te verstoppen. Dit doet bijna iedereen en is gewoon heel menselijk. Op een gegeven moment ga je merken dat het niet meer werkt om jezelf te verstoppen. Conflicten uit de weg gaan, jezelf anders voordoen dan je bent, er komt een punt waarop je merkt dat het niet effectief meer is voor je.

Wanneer je besluit jezelf te ontdoen van deze ingewikkeldheden, wordt je effectiever, krijg je meer energie en zul je je onherroepelijk vrijer en blijer voelen. Je krijgt meer energie en je authenticiteit is er gewoon. Je hoeft er juist niets voor te doen.

Vraag je je af hoe authentiek je bent?

Een mooie manier om dit te ontdekken is om eens op te schrijven op welke momenten, in welke situaties, je echt jezelf kunt zijn. We hebben het dan natuurlijk niet over de momenten dat je het liefst tegen je collega schreeuwt ;-) Des te minder er bij je op komt, des te authentieker je allicht bent.

Hoe kom je weer bij je authenticiteit uit?

Soms is het er zo ineens weer, gewoon omdat je een knop om hebt gezet en het helemaal klaar is met de ‘oude’ versie van jezelf. Vaker is het zo dat er tijd en aandacht voor nodig is om uit oude gewoonten te stappen. Niet alleen voor jezelf een uitdaging, ook je omgeving zal weerstand geven. Er is niets veranderlijker dan een mens, tegelijkertijd vinden we echte verandering helemaal niet fijn. De keuze voor een dergelijke persoonlijke omslag, zal dan ook impact hebben op je omgeving. Maar, wees niet getreurd, zodra jij weer bent waar je wilt zijn, sluiten (nieuwe) mensen zich daar weer op aan en ontstaat er een nieuwe balans. Fris zoals het nu bij jou hoort. Authentiek is asociaal?

Een voorwaarde voor authenticiteit is dat je weet wie je bent en wat echt van waarde voor je is. Dat houdt ook in dat je je zwakke kanten kent en deze accepteert. Daarnaast is het belangrijk dat je nieuwsgierig en onbevangen naar jezelf kunt kijken, ook naar je zwakheden. Sta open voor feedback; hierdoor leer je jezelf beter kennen en kun je je ontwikkelen. Deze openheid vereist dat je volledig overtuigd bent van je eigen integriteit, want alleen dan kun je met een open blik de wereld tegemoet treden. Soms heb je tijd nodig en een steuntje in de rug om onbevangen naar jezelf te kijken. Ga eens op een persoonlijke ontwikkeling vakantie!

Kwaliteiten die helpen:
  • Zelfvertrouwen: durf te handelen vanuit je eigen drijfveren. Heb de moed om je eigen koers te varen.

  • Autonomie. Neem zelfstandig beslissingen en je kunt je aanpassen aan verschillenden situaties. Vanuit autonomie ben je dus ook flexibel.

  • Zelfontwikkeling. Authenticiteit is geen statische toestand, het is een grondhouding. Authenticiteit is geen doel op zich, maar een weg die je bewandelt. Je identiteit is steeds in ontwikkeling en is nooit ‘af’. Door regelmatig te reflecteren op je eigen waarden, waarheden en overtuigingen weet je wat je standpunt of perspectief is. Door regelmatig te reflecteren op je handelen, weet je of je nog op de juiste koers zit.

Laat je dus niet afleiden door je omgeving, neem de tijd voor je proces, ga op ontdekking naar die elementen waar jij blij van wordt, waar je het liefst mee bezig bent zowel prive als werkgerelateerd. Wat deed je het allerliefste toen je nog kind was en wat loopt er als rode draad door jouw leven heen in de zin van, wat hoort bij jou, wat kun je echt niet laten? Wat vinden anderen typisch jou?

Ga eens op een spirituele reis...  en kom weer tot jezelf!!
Reacties

Jan W Smid. 2018-05-20 22:04:29 Is een authentiek denker eigenwijs?. Heeft deze persoon het moeilijk waar het betreft communicatie met niet authentiek denkers?. Wat is zijn wereldbeeld?.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →

74.6 3065 24