Wij doen alles voor jouw geluk

De angst voorbij

De natuur maakt nooit iets overbodigs, alles heeft een positief doel in de evolutiegeschiedenis van mens en dier. Dat geldt ook voor het gevoel angst. Angst is een emotie die opkomt bij positieve en negatieve stress. Zonder stress bestaat er geen angst! Dat is logisch, omdat ook onder levensbedreigende omstandigheden het stressmechanisme wordt geactiveerd.

Angst komt nooit voor zonder stress, terwijl stress wel zonder angst kan voorkomen. In zekere zin kunnen we zeggen dat angst een specifiek subtype van een stressreactie is. Dit inzicht is belangrijk voor de behandeling van angst. Je moet steeds de onderliggende stress mee aanpakken wanneer je je angst onder controle wilt krijgen.

Ga het aan

Het liefst gaan we de dingen waar we bang voor zijn uit de weg. Begrijpelijk, maar de confrontatie aangaan werkt vaak beter. Het is jammer als je door je angst mooie en waardevolle gebeurtenissen in het leven misloopt. Het kan dus heel wijs zijn om niet weg te lopen voor het gevoel van angst, maar je juist heel bewust te worden van de angst in jou. het doorstaan van de angstige gedachten en de bijbehorende spanning merk je dat de wereld niet vergaat. Hoe vaker je een angstig gevoel er kunt laten zijn, des te meer je vertrouwen zal groeien.  

Ontwikkel alternatieve verwachtingen

Angst ontstaat meestal vanuit een aanname dat er iets naars staat te gebeuren. Ook al heeft het verleden aanleiding tot angst gegeven, het biedt geen garantie voor de toekomst. Die toekomst kan er in elk moment anders uit zien. Bedenk dat er voor elke angstige verwachting diverse alternatieve verwachtingen bestaan. Realiseer je dat je er nog bent tot op het moment van nu, dat betekent dat je al je levenservaringen hebt overleefd! Nu nog de kunst om te ‘leven’ en niet meer te ‘overleven’. Dat doe je door steeds meer vertrouwen te krijgen en je angsten aan te kijken.

Herken wanneer je angst voelt, benoem je angsten concreet: Hoe ziet het absolute doemscenario eruit en waar ben je dus echt bang voor? Probeer een les te trekken uit deze angst. Zo kun je zowel de angst als de belemmering voor jezelf wegnemen.

Als je actief aan de slag wilt met het wegnemen of overwinnen van je eigen angsten kun je mee op reis met Spirituele Reizen. Wij bieden deskundige bewustwording en persoonlijke ontwikkeling vakanties. We begeleiden je in het vinden van jouw rust en zelfvertrouwen. 


 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →

69.1 2876 22