Reizen is bezinnen en tot rust komen

De gelukkigste landen ter wereld

Butan is een klein landje in de Himalaya, met slechts 700.000 inwoners. Het land is pas sinds de jaren zestig van de vorige eeuw opengesteld voor toeristen en wordt omringd door het grote China (of eigenlijk de omstreden regio Tibet) en India. De bevolking is voor het grootste deel boeddhistisch en dit vertaalt zich dan ook in een hele eigen aanpak van zaken.

Zo is Bhutan een van de minst geïndustrialiseerde landen ter wereld, en leunt de economie aldus nog veelal op de agrarische sector, en een substantieel deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens van 2 dollar per dag. Het Bruto Nationaal product van het land is dan ook erg laag, het land prijkt op plek 148 (te vergelijken, Nederland staat op plek 22).

Maar wat die Bhutanezen wel genoeg hebben is geluk, althans zo wil de regering het naar buiten brengen. Dit gevoel willen ze ook graag met de wereld delen. Zo kwam in 2011 op een al langer lopend initiatief van de koning van het land een voorstel in de raad van de Verenigde Naties. De minister-president van Bhutan legde uit dat de welvaart van een land voortaan uit de mate van geluk van haar inwoners gemeten moet worden, en niet vanuit economisch gewin.

Zoals het gaat met dergelijke initiatieven, liepen de hippies van de wereld massaal weg met het idee, en toegegeven: het is nog niet zo slecht bedacht. Maar hoe meet je geluk? De makers van het jaarlijkse World Happinessrapport, dat sinds 2012 verschijnt, doen dat aan de hand van zes variabelen.

Allereerst kijken ze toch naar het BBP per hoofd van de bevolking (geld maakt immers wel degelijk een beetje gelukkig), maar daarnaast kijken ze naar de sociale voorzieningen van het land, de afwezigheid van corruptie, aantal (gezonde) levensjaren van de inwoners, vrijheid om de eigen toekomst te bepalen en tot slot de vrijgevigheid van het land (zoals donaties en ontwikkelingshulp).

Volgens het zojuist verschenenWorld Happiness Report 2015, staat Nederland op de zevende plek van de ranglijst, die in totaal 158 landen telt. De lijst wordt aangevoerd door het altijd gezellige maar peperdure Zwitserland, waarna (uiteraard) wat Scandinavische landen, Finland en Canada ons naar de kroon steken. Al met al doet Nederland het dus helemaal niet slecht. We worden op de voet gevolgd door Zweden, Australië en Nieuw-Zeeland.

Lees verder op HPdetijd

 

 

 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →