Reizen is bezinnen en tot rust komen

De innerlijke criticus, weg ermee

We kennen ‘m allemaal wel: dat kritische stemmetje in ons dat op sommige dagen overal wat van vindt. Niet goed genoeg, te dit, te dat, het kan beter, deed je wel echt je best, had je toch niet beter... ‘De lat had best wat hoger gekund, dat ging eigenlijk te gemakkelijk’. Klinkt bekend?

Welkom aan de innerlijke criticus die een genereuze plaats in ons dagelijks bestaan inneemt. Weg ermee is wat we het liefst willen. Maar ja... het lijkt wel hardnekkiger te zijn wanneer we deze criticus te slim af willen zijn. Des te harder komt de kritische stem op een ander moment weer terug met ‘Zie je wel’. Nee, deze grootse speler weren, is niet de juiste strategie. Maar wat werkt wel?

Je komt er niet van af

Je innerlijke criticus heeft een functie; die houdt je scherp. Je kunt hem beter te vriend houden en af en toe een kluif geven. Dan blijft het wat rustiger. De meeste ervaringen met de criticus zijn niet al te positief, we hebben er vaak last van. Maar, dat kan minder. Door je criticus als je beste vriend te gaan zien, wordt het een stuk aangenamer en wordt je er allicht ook veel wijzer van.

Naar je beste vriend luister je ook

De innerlijke criticus, weg ermeeAls het je lukt om naar je innerlijke criticus te luisteren, lukt het je ook om naar je innerlijke fan te luisteren. Deze moedigt je aan, fluistert je moed in en geeft je net dat extra duwtje in je rug. Maar, luister jij naar je innerlijke fan? Of heeft ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’ de overhand? Of deze: ‘Waarom zou ik hier goed in zijn, er zijn zoveel mensen beter dan ik’. Heel interessant vind je ook niet... We luisteren beter naar de criticus dan naar de fan in ons. Wanneer je leert luisteren naar je innerlijke criticus als ware het je beste vriend, dan zul je allicht ontdekken dat hij het beste met je voor heeft.

Zorgzame helper

De innerlijke criticus lijkt ons te willen beschermen tegen pijn, schaamte en verdriet. Dat is de gezonde variant. Zolang het je helpt om weloverwogen keuzes te maken, goed voor jezelf te zorgen, stil te staan bij wat je werkelijk voelt en of dat echt bij je past, is het dienend en van grote waarde voor je. Je innerlijke fan die weet wat je waard bent, wat je ook doet, hoe het ook uitpakt. Je bent goed zoals je bent. De criticus helpt je laveren door het dagelijkse leven zonder al teveel blauwe plekken op te lopen. Als een zorgzame helper.

Wil je ook de criticus in jezelf beter leren kennen ga dan eens op een persoonlijke ontwikkeling vakantie, we werken vanuit de Voice Dialogue zodat jij inzicht krijgt in jouw subpersoonlijkheden! 

Ruimte voor wijsheid

Innerlijke vrijheid, echtheid en verbinding met jezelf zal je winst zijn. Wanneer je te kritisch bent, zul je je geremd voelen om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Met de positieve kwaliteiten van de criticus in jou zul je op een zorgvuldige wijze laveren en meer veerkracht ervaren. Een nieuwe balans tussen hoofd, hart en handelen kan ontstaan en de ontdekking van meer authentieke kracht is daar.

Onze innerlijke stem spreekt altijd. Maak er ruimte voor en je zult merken dat het een trouwe bondgenoot is met een kritische en zorgzame noot. Het is de wijsheid van alle elementen die in ieder van ons aanwezig is.

Leer ook je innerlijke criticus kennen, neem eens een spirituele reis


Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →