Wij doen alles voor jouw geluk

De kracht van je stem

De stem is het instrument bij uitstek voor healing en transformatie. We zijn allemaal al ontelbare keren geroerd door de kracht van een lied. Iedereen kent het gevoel door de stem geraakt te worden tot in het diepste van zijn wezen.

De stem is kracht, een poort tot de dimensie van de ziel en het hart. Maar voordat we hier wat dieper op in gaan, wat is een stem precies en hoe komt deze tot stand?

Technische benaderd

De stem is het geluid dat ontstaat doordat lucht in trilling wordt gebracht door een bijzonder trillingspatroon van de stembanden. Deze bestaan uit twee paar slijmvliesplooien die voorin het strottenhoofd beginnen. Daar zitten ze ter hoogte van de adamsappel met kleine spiertjes aan de voor en achterkant vast aan het kraakbeen in een v vorm. Er zijn twee paar stembanden: twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. De bovenste twee stembanden zijn echter valse stembanden die je  niet kan laten trillen. De onderste stembanden zijn de ware stembanden en worden ook wel de stemplooien genoemd. samen vormen deze stembanden de stemspleet.

Bij het praten gaan de slijmvliesranden van de stemplooien tegen elkaar trillen. De spleet wordt daarbij afwisselend steeds weer gesloten en geopend. Dit sluiten en openen van de stemplooien gebeurt heel snel: bij een gewone spreekhoogte van de man wel 100 keer per seconde en bij gewone spreekhoogte van de vrouw wel 200 keer per seconde. De manier van sluiten en openen is heel bepalend voor de stemkwaliteit. Hoe abrupter de stemplooien sluiten in iedere trillingsbeweging, hoe helderder de stem. Vrouwen hebben over het algemeen een hogere stem dan mannen, doordat zij een kortere stembanden hebben. De tonen die gemaakt worden hebben daardoor een hogere frequentie en krijg je een hoger geluid. Hoe langer de stembanden, hoe lager het geluid.

De expressie van je stem

Je stem wordt niet alleen gebruikt om een boodschap over te brengen, hoe iemand zich voelt kunnen we er ook uit afleiden. We zijn goed in staat emoties in de stem te herkennen. Wie zich schaamt, praat met een ontspannen, zachte, monotone en hese stem; bij verdriet klinkt de stem krakerig, trillerig, monotoon en slecht gearticuleerd; boosheid komt tot uiting in een gespannen, schorre en luide stem, een hoog spreektempo en goede articulatie. Uit gezichtsuitdrukkingen kunnen we weliswaar ook emoties halen, maar de stem is betrouwbaarder en geeft een betere weerspiegeling van hoe iemand zich écht voelt. Gezichtsuitdrukking kun je namelijk beter controleren en manipuleren dan je stem.

Stem als instrument om te helen

De stem is niet alleen een indicatie van iemands stemming maar een uiting van iemands geest. De stem maakt een impressie in het fysieke lichaam, het emotionele lichaam en het spirituele lichaam. In oude culturen werd de stem gebruikt als genezend instrument. Tegenwoordig zijn we echter niet meer gewend om met de stem onze binnenwereld te ontdekken en daarmee dus ook het helend vermogen van de stem. In onze cultuur is zang een vorm van kunst en vermaak geworden. Als we zingen moet het mooi klinken, anders hebben we liever dat je je mond houdt. Dat is best zonde want wanneer we onze stem gebruiken harmoniseren en ordenen de klanken en trillingen het lichaam. Zo kunnen spanningen en/of blokkades loskomen en kan het lichaam zichzelf weer herstellen.

De helende stem ontwikkelen is het vermogen ontwikkelen om in contact met de bron te zijn. In dit middelpunt horen we de geheimen van de natuur, het verlangen van de ziel, de stem van anderen en de stem van genezing in aansporingen, openbaringen en richtlijnen.

Daarnaast verdiept en herstelt de helende stem het contact met onszelf. Het raakt de kern van spanning, pijn, en emoties als verdriet en vreugde. Tegelijkertijd is het ook in staat pijn en verdriet te zuiveren en te helen. Het ontspant de geest en laat lichaamsenergie weer stromen. Wanneer we de intuïtieve en creatieve stem in ons de ruimte geven gaan we voorbij ons denken en maken we verbinding met wat er daadwerkelijk in ons leeft.

Durf jij je stem vrijuit te laten klinken?

Diana Bergsma werkt tijdens haar coaching vakanties met stemexpressie en soundhealing. Je leert bij haar je te uiten en hoe jij je stem vrijuit kan laten klinken.

 


Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →

74.3 3032 22