Reizen is bezinnen en tot rust komen

De narcistische paradox

Iemand die narcistische eigenschappen heeft, is iemand die wat kan. Diegene is vaak succesvol en heel charmant. Die charme heeft hij of zij nodig om telkens een nieuw podium te creëren.

Mensen in de omgeving zullen diegene dus als uiterst charming beschouwen. Dit lijkt echter alleen zo in het eerste - oppervlakkige - contact. Partners weten beter: iemand is alleen leuk als hij of zij de aandacht weet te vangen.

Wat ben ik toch geweldig

Indruk maken op een ander is een manier om zichzelf over de bol te kunnen aaien: 'Wat ben ik toch geweldig'. Kijk maar naar Donald Trump: een grotere narcist bestaat haast niet. Hij imponeert mensen en lijkt iemand die blaakt van het zelfvertrouwen. Deze indruk wordt ten onrechte gewekt, want het tegendeel is waar.

Dit is namelijk de narcistische paradox: het lijkt alsof deze mensen vol zelfvertrouwen zitten, maar juist doordat ze zich deep down eigenlijk waardeloos voelen, hebben ze het nodig om zich beter en belangrijker te voelen dan anderen. Dit komt door die onzekerheid, ze moeten zich weren tegen kritiek. Want die dulden ze niet, ze kunnen hier zelfs agressief van worden.

Narcistische krenking

Een bekend verschijnsel is de narcistische krenking. Dit is als diegene zich zó in zijn diepste wezen aangetast voelt, dat hij of zij daar helemaal gepikeerd van raakt. En hier dus zelfs wraakzuchtig en agressief van wordt.

Ze staan niet op een normale manier open voor kritiek en hebben geen inlevingsvermogen. De interesse in de gevoelswaarde van een ander is 0,0. Die kunnen ze overigens wel goed veinzen, maar het enige dat ze écht interesseert, is zichzelf.

Narcisten zijn extreem jaloers en gunnen de ander niets. Een narcist heeft nooit ergens last van, want de schuld ligt toch altijd bij een ander. Je kunt ze herkennen aan bijzonder autoritair en dictatoriaal gedrag.

Ze zijn dominant en passen zich moeilijk aan. Ook nemen ze erg graag zelf het woord, om allerlei verhalen te vertellen. Ze vertellen iets met genoegen meerdere keren: als ze maar een podium hebben. 

Onder je collega's schuilt misschien wel een narcist.

Over het algemeen werkt het zo: ben je niet voor haar of hem, dan ben je dus tegen. Als bewonderaar zit je goed, als criticus ben je de vijand.

In een liefdesrelatie kan het werken als je hem of haar volgt, bedient en bewondert. Dan is er geen vuiltje aan de lucht. De kracht en dominantie zijn heel aantrekkelijk, maar na een paar jaar krijgt de partner door dat het allemaal om de ander draait. Er is namelijk geen normale wederkerigheid en dit valt na een tijd samen natuurlijk op.

Vrouwen

Misschien lees je dit en denk je 'Ik ken alleen maar mannelijke narcisten'. Maar ook vrouwen kunnen een narcist zijn. Het is alleen veel uitzonderlijker: vermoedelijk één vrouw op de tien mannen is een narcist.

Ik ben geneigd om dit te wijten aan het feit dat jongens in de basis meestal onzekerder zijn. Narcisme wordt ontwikkeld vanuit een dieper gevoel van onzekerheid. Vrouwen zijn eerder rijp, volwassen en sowieso empathischer. Er is dus minder kans dat zich een narcistisch patroon ontwikkelt.

Een narcist heeft geen zelfreflectie...

maar kan ook die wel veinzen. Laat je niet foppen: kritiek levert geen enkele vorm van verandering of zelfkritiek op. Dit kun je schudden. Het slechte nieuws is dat ze eigenlijk niet te behandelen zijn, omdat ze zélf nergens last van hebben en dus ook geen noodzaak zien om iets op te lossen. 

Wat wel positief is aan narcisten, is dat het nooit saai is met ze. Door hun nogal schaamteloze karakter is er altijd reuring in de tent. Heb je een vriendin die narcistische trekken vertoont? Dan zou ik met een knipoog tegen je willen zeggen: zoek dekking.

(De term narcisme werd voor het eerst gebruikt door neuroloog Sigmund Freud en komt uit de Griekse mythologie. Volgens de Griekse mythe was Narcissus een knappe jongeman, die de romantiek afwees omdat hij verliefd werd op zichzelf. Freud bedacht de term voor iemand die ongelooflijk veel energie steekt in zichzelf, maar bijna geen energie in anderen stopt.)

Geschreven door: VROUW-psycholoog 

 

 

 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →