Wij doen alles voor jouw geluk

Ergens, ooit, eens...

Projectie is onder andere een term uit de psychologie. Je kunt van projectie spreken wanneer eigenschappen of emoties worden ontkent, verborgen of verdrongen en deze toegeschreven worden aan iets of iemand anders.

De klassieke opvatting over projectie is dat het een afweermechanisme is tegen negatieve emoties. Projectie neemt nervositeit weg over zaken die we in onszelf niet graag erkennen, om ze vervolgens aan andere mensen toe te schrijven. Dit gebeurt vaak onbewust, zodat het ego niet met deze zaken hoeft om te gaan.

Schaduw

Ergens, ooit, eens...Onze schaduwkant hangt nauw samen met projectie. Gevoelens die we niet erkennen, noemen we onze schaduw. Door een negatief en subjectief gevoel (schaduw) te projecteren op een ander, verleg je als het ware en innerlijk conflict en daarmee ook de oorzaak.

Psycholoog Peter Gray beschreef het fenomeen projectie als: "Het mechanisme dat ervoor zorgt dat gevoelens of verlangens die een individu geheel onacceptabel vindt (te beschamend, te obsceen, te gevaarlijk) aan een ander toegeschreven worden."

Friedrich Nietzsche zei erover: "Hij die met monsters vecht moet er op toezien dat hijzelf geen monster zal worden. En als je maar te lang in de duisternis staart zal de duisternis ook in jou staren."

Strijd

Onbewuste emoties kunnen ons aanzetten tot strijd. Zonder herkenning van de projectie, stilstaan bij de impact ervan of er inzicht over te krijgen, kan dit aanzetten tot strijd, bewijsdrang, gelijk willen hebben, erkenning afdwingen, enz. Ga eens na hoeveel stress dit teweeg zal brengen, het is namelijk niet vol te houden. Zelfs lichamelijke klachten kunnen dan een gevolg zijn. Wanneer een ander je niet ziet zoals je wezenlijk bent, maar zoals de ander zijn of haar waarneming op jou projecteert, is er ruimte voor het ontstaan van strijd. De ander kan middels de projectie jou gaan zien als vertegenwoordiger van bijvoorbeeld macht, zwakte of kwetsbaarheid. Op deze manier ontstaan er situaties van strijd die je liever niet wilt en die ook nog eens erg veel energie kosten.

Wil je leren hoe je hiermee om kan gaan, je energie sparen en meer rust in je leven? Kies dan uit een van onze unieke Spirituele reizen, vele mensen zijn je voorgegaan en hebben hun leven echt veranderd!

Ergens, ooit, eens...

We hebben allemaal een fundamentele behoefte aan erkenning, aandacht, liefde en warmte. Wanneer aan dit verlangen niet of te weinig is voldaan, blijven we verlangen naar de waardering van anderen. Wanneer er een kras op de plaat is ontstaan waardoor het vanzelfsprekende besef over ieders unieke bestaansrecht, de eigenheid en authenticiteit beschadigd is, zorgt dit voor een pantser.

Ergens, ooit, eens...Pantser weerspiegeld

Het leven wil geleefd worden. Zo zal het leven je ook kleine duwtjes geven om je pantser te laten vallen. Wat anderen ons laten zien, hoe anderen met je omgaan of het gevoel dat jij daarbij hebt, is een afspiegeling van jouw binnenkant. Als daar een verdedigings-pantser aanwezig is, zul je dit ervaren in de contacten met anderen. Ook diep van binnen voel je dat je niet echt contact kunt maken met anderen, waardoor je je alleen gaat voelen.

Het leven wil je

Iedereen heeft een diepe drive om te leven. Zoals een zaadje dat in de plant gepoot is en niets anders kan dan naar het licht groeien. Om te ontkiemen, zal er een pantser afgeworpen worden. De natuur, de evolutie, is gericht op groei. Of dat nou letterlijk is, of groei in persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn; je zult altijd groeien. Dat is je natuur. Het leven wil je, het pantser zal op een dag echt te klein worden en verdwijnen. Dat kan best eng zijn en een naakt gevoel geven. Het geeft je hoe dan ook het gevoel dat je leeft en dat jouw eigenheid zijn weg vindt.

Vraag GRATIS het E-Book aan: Het leven wil jePlaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →

70.2 3035 22