Wij doen alles voor jouw geluk

Liefde voor je ziekte

Als je ziek bent kun je wel van alles willen, maar als je lijf het laat afweten, begin je niets. Hoe kun je nu fietsen met een gebroken been? Of werken wanneer je vergaat van de pijn?

Zolang je gezond bent, sta je er niet bij stil hoe fijn dat eigenlijk is. Het is zo vanzelfsprekend. Maar op het moment dat je ziek wordt, merk je hoeveel last je daarvan hebt en wat voor beperkingen ziekte met zich mee kan brengen. Bovendien kan een langdurige ziekte ervoor zorgen dat je het vertrouwen in je eigen lichaam kwijt raakt, wat een grote deuk in je zelfvertrouwen kan opleveren. Als je te maken krijgt met een (chronische) ziekte, is het vaak een uitdaging om optimistisch te blijven. Toch is het belangrijk om daar aan te werken en positief te blijven denken.

Mensen die van zichzelf houden, hebben minder last van verlatingsangst en onredelijke jaloezie en kunnen kritiek van hun partner beter verdragen. Om van een ander te houden, moet je namelijk éérst van jezelf houden. Houd je van jezelf, dan zit je beter in je vel, twijfel je minder aan je keuzes en durf je nee te zeggen als je iets niet wilt. Mensen denken vaak dat het egoïstisch is om van jezelf te houden. Een groter misverstand bestaat er niet want je doet er anderen juist een groot plezier mee. Van échte zelfliefde kun je nooit te veel hebben, maar hoe doe je dat als je langdurig ziek bent?

Omgaan met onbegrip

Één van de lastigste dingen aan het hebben van een langdurige ziekte is waarschijnlijk wel het onbegrip van mensen die gezond zijn. Je hebt geen controle over wat andere mensen zeggen en doen. Daarom kun je beter werken aan je eigen zelfverzekerdheid, zodat je meningen van anderen naast je neer leert leggen. Hoe beter jij jouw eigen situatie accepteert, hoe minder je geraakt wordt door onbegrip.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Ga jezelf niet beoordelen op basis van wat anderen presteren, daardoor ga je je alleen maar minderwaardig voelen. Stel je kunt niet werken, sporten etc, kijk dan niet naar iedereen die dat wel kan. Jij hebt namelijk ergens anders al een fulltime baan aan: je ziekte. Dat maakt jou niet lui of ongemotiveerd, je bent nou eenmaal beperkter in je dagelijks functioneren. Doe wat jij kunt, binnen jouw grenzen, dat is goed genoeg.

Voel je niet schuldig

Als je door jouw ziekte het grootste deel van je dagen op de bank of in bed doorbrengt, kan dat zorgen voor een schuldgevoel omdat je niet de verantwoordelijke dingen doet die van je verwacht worden. Vergeet echter niet : Jij hebt een ziek lichaam om voor te zorgen en het feit dat je dat doet is niets om je schuldig over te voelen.

Blijf contact zoeken

Een sociaal leven onderhouden als je langdurig ziek bent kan lastig zijn, vooral als je veel aan huis gekluisterd bent. Het enige wat helpt is om toch contact te blijven zoeken. Blijf interesse in mensen tonen, zodat zij ook interesse in jou blijven hebben. Na een goed, leuk gesprek, voel je je namelijk veel beter over jezelf. Je wordt gezien en gehoord. Zelfs een simpel praatje met de kassière in de supermarkt kan je helpen met je zelfvertrouwen.

Wees lief voor jezelf

Niemand kan beter jou zijn dan jijzelf. Ook met een ziekte ben jij nog steeds precies goed. Accepteren en waarderen wie jij bent is de basis van je zelfvertrouwen. Natuurlijk was je liever niet ziek geweest en het is oke als je af en toe even flink baalt of verdrietig bent, maar daarna is het weer tijd voor positieve gedachten. Als er iets is wat langdurig zieken kunnen, is het om oprecht te genieten van kleine dingen. Een gezellig praatje, de zon die schijnt, je favoriete nummer op de radio. Focus je op die momenten. Koop eens een cadeautje voor jezelf, gun jezelf dat warme bad of die lekkere reep chocola. Dat verdien je.

Hoe zwakker een lichaam is, hoe meer het eist; hoe sterker het is, hoe meer het gehoorzaamt.

(Geschreven door Jean-Jaques Rousseau)

Wil je meer je vedriepen in het thema liefde? Kom dan naar ons Festival van Liefde. Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →

108.5 3080 22