Wij doen alles voor jouw geluk

Plastic is verboden in Kenia

Sinds de invoer van het plasticverbod in Kenia, wordt er hard opgetreden tegen het inbrengen van plastic. Overtreed je de wet? Dan kun je tot €33.000 boete krijgen en vier jaar cel. Geen kleine straffen dus. Ook worden er straffen ingediend voor importeurs die plastic het land proberen in te smokkelen. Op kleinere schaal is er een duidelijk regelgeving: breng geen plastic mee het land in. 

Plastic. Je ziet het overal

Plastic is verboden in KeniaFlesjes drinken, die waanzinnig irritante verpakking van een schroevendraaierset, de spoiler van je Fiat, het kunstgebit van oma. Een ontzettend handig, goedkoop en duurzaam product… alleen is Moeder Natuur daar niet zo blij mee. Plastic behoort tot een van de grootste vervuilers ter wereld: het vergaat namelijk nooit en blijft uiteindelijk in hele kleine deeltjes achter… En het wordt alleen maar meer. De afgelopen tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw! De helft van al dat plastic is voor single use gemaakt. Er worden as we speak ongeveer een shocking één BILJOEN plastic tasjes gebruikt. Daar moet iets aan veranderen.

Tot die realisatie zijn ze in Kenia ook gekomen. Plastic vormt een groot probleem in het land en is enorm schadelijk voor het milieu. Slechte afval- en recycle-voorzieningen maken het erg lastig voor het land om de enorme hoeveelheid plastic troep te verwerken, dus hebben ze een drastische maatregel genomen: het verkopen, bezit en gebruik van plastic tasjes is illegaal gemaakt. Overtreders worden bijna net zo hard gestraft als drugsdealers. Dat is nogal een verschil met de 10 cent-tasjes in Nederland.

Wat gebeurt er met jouw waterfles?

Het illegaal maken van tasjes is slechts een kleine, maar belangrijke stap in de goede richting. Een groot ander probleem is het gebruik van plastic flessen. We weten allemaal dat het drinken van kraanwater in het buitenland kan betekenen dat je de volgende dag met ORS-poedertjes rondom een wc moet doorbrengen. Wij zijn de bacteriën vaak niet gewend. Dus kopen we massaal schoon en gefilterd water uit plastic flessen, zodat we fijn en gezond kunnen blijven genieten van die geweldige safari of Mara. Maar waar eindigt dat lege flesje als jij het met alle goede intenties in een vuilnisbak gooit..?

Locale intiatieven Plastic is verboden in Kenia

Gelukkig zijn er in Kenia een hoop toffe lokale initiatieven om ook dit afvalprobleem aan te pakken. Een school vlak bij Charlie’s Headquarters in Nairobi doet mee aan de door Dave Hakkens opgezette Precious Plastic community, een netwerk van wereldwijde strijders voor een plastic vrij milieu. Op deze school maken ze producten van al ons gebruikte plastic: van sieraden, tot bekers, schalen en constructiemateriaal. Zo blijft het plastic uit de natuur, stimuleren we creativiteit en craftsmanship en heeft de school er ook nog wat aan!

Of wat dacht je van het te gekke Flip the Flop initiatief waar jaarlijks 400.000 slippers van de Keniaanse kust worden opgevist tijdens het opschonen van de kustlijn. Deze slippers worden door lokale craftsman omgetoverd tot de meest prachtige kunstwerkjes. En wat het allemaal nog mooier maakt, is dat dit initiatief aan de Keniaanse kust al tot 100 nieuwe banen heeft geleid. Iedere kunstenaar die iets maakt uit gerecyclede flip flops, hangt ook een kaartje met zijn of haar verhaal eraan, zodat je als koper ook goed weet wie je helpt wanneer je zijn of haar kleurrijke design koopt.

Zin om te reizen naar Kenia? Bekijke nu onze Kenia reizen

Bron artikelPlaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →

169.4 3213 24