Reizen is bezinnen en tot rust komen

Psychologische voordelen van Meditatie 

De dagen zijn vol, het leven raast voorbij. Hoewel je het belang van de balans tussen hoofd en hart heel goed weet, is het toch je hoofd dat overuren maakt. Vooral wanneer je nogal ondernemend en ambitieus aangelegd bent, is het goed om de lat niet te hoog te leggen zodat een burn-out geen grip op je kan krijgen. Hoe blijf je in balans? Hoe houd je hoofd en hart goed op elkaar afgestemd met een tempo dat je lijf ook goed kan bijhouden? Gun jezelf eens rust en tijd, ga op een meditatie retraite.

Psychologische voordelen van Meditatie Er zijn inmiddels tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van meditatie. Zo lezen we bijvoorbeeld bij Nu.nl dat meditatie al binnen acht weken kan leiden tot structurele veranderingen in het menselijk brein. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond. Als mensen gedurende acht weken ongeveer 30 minuten per dag mediteren, ontstaat er meer grijze hersenmassa in de hippocampus. Dat is een hersengebied dat wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen. De dichtheid van de amygdala neemt juist af door meditatie.

Als gevolg daarvan ervaren mensen mogelijk minder angst en stress, zo meldt het tijdschrift Scientific American. Wetenschappers van het Massachussets General Hospital doen hierover uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Psychiatry Research: Neuroimaging.

Psychologische voordelen

“Hoewel het beoefenen van meditatie al heel lang geassocieerd wordt met een gevoel van rust en lichamelijke ontspanning, claimen beoefenaars ook vaak dat ze cognitieve en psychologische voordelen ervaren”, verklaart hoofdonderzoekster Sara Lazar op World-Science.net.

We gaan nog even verder over de positieve effecten van meditatie. Want mensen die zich eenzaam voelen, doen er ook goed aan om te mediteren.  Dat vermindert namelijk het gevoel van eenzaamheid en dus ook de kans op daaruit voortvloeiende aandoeningen. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Californië, Los Angeles in het blad Brain, Behavior and Immunity.

Ze baseren hun conclusie op een experiment met veertig volwassenen die tussen de 55 en 85 jaar oud waren. Voor het experiment startte, werd vastgesteld hoe eenzaam de mensen waren. Ook namen de onderzoekers wat bloed af en splitsten de groep in tweeën. De ene groep ging mediteren.De andere groep deed dienst als controlegroep en ging niet mediteren. Psychologische voordelen van Meditatie

Meditatie

De groep die ging mediteren, leerde de benodigde technieken tijdens wekelijkse bijeenkomsten die twee uur duurden. Ook oefenden ze thuis door dagelijks dertig minuten te mediteren. Bovendien gingen ze eenmalig één dag in retraite.

Resultaten

Uit het onderzoek na 8 weken, blijkt dat mensen die mediteerden zich minder eenzaam voelden en dit ook positieve invloed had op het immuunsysteem. “Onze studie presenteert het eerste bewijs dat laat zien dat een psychologische interventie die eenzaamheid vermindert ook de expressie van genen die ontstekingen mogelijk maken, vermindert,” vertelt onderzoeker Steve Cole. Als nader onderzoek dezelfde resultaten oplevert, kan meditatie zomaar uitgroeien tot een manier waarop ouderen hun kwaliteit van leven zowel op het gebied van lichaam en geest, verbeteren.

Positieve invloed

Psychologische voordelen van Meditatie “Hoewel dit een kleine groep proefpersonen was, zijn de resultaten bemoedigend,” vertelt onderzoeker Michael Irwin. “Het kan worden toegevoegd aan het groeiende aantal onderzoeken dat de positieve effecten van een variatie aan meditatieve technieken, waaronder tai chi en yoga, laat zien.”

Het blijkt dat meditatie niet alleen gevolgen heeft op het moment van mediteren, maar ook daarna nog invloed heeft. Onze hersenen gaan na meditatie anders om met emoties.

Tijd voor meditatie blijkt een goede investering te zijn voor een gezonde balans tussen doen en laten, hoofd en hart, lichaam en geest.

Kijk ook eens bij onze fantastische Stilte en Meditatie retraites

 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →