Burn out staat om de hoek!

In haar programma ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ onderzoekt TV-ster Sophie Hilbrand het fenomeen burn out. Vier jaar geleden zat ze zelf thuis met een burn out. Ze bespreekt die periode met haar man Waldemar: ‘Eén van jouw leuke kanten was dat je bakken met energie had, en die is nooit meer zo terug gekomen.’ Pfoe, dat is een heftige uitspraak. En het is waar. Als je zelf een burn out hebt gehad, herken je dit vast. Je elastiekje is niet meer zo rekbaar, je bent sneller moe en overprikkeld, je bent gevoeliger en grote kans dat je sneller zenuwachtig bent om iets te doen.

1 op de 7 werknemers in Nederland heeft last van burn out-klachten, dat is bijna een miljoen. Sommige komen terug op het werk, anderen niet, die kiezen een andere weg. Maar wat te doen als je fysieke en mentale conditie zo’n deuk heeft gekregen? Als je je slecht kunt concentreren, vaak moe bent en geen energie hebt voor leuke dingen?

Stress

Een burn out heeft altijd stress als oorzaak. Dus het antwoord ligt voor de hand: leer omgaan met stress. Stress is op zichzelf niet slecht. Als je stress ervaart maakt je lichaam je klaar om te vechten of te vluchten. Heel handig als je de straat oversteekt en er een bus aankomt. Behalve… als dit gevoel niet stopt. Als je altijd het gevoel hebt druk te zijn en nog zoveel te moeten doen. Als je continu online wilt zijn om niets te missen. Als de stress lang aanhoudt, gaat het flink mis.

Een burn out geeft je een duidelijk signaal: dit kan zo niet langer! Er moet iets veranderen. Verandering is onvermijdelijk en dat is maar goed ook. Het is belangrijk dat je leert hoe jij reageert op stress: wat zijn de stresssignalen, waar liggen jouw grenzen, hoe kun je van inspanning naar ontspanning komen. Maar ook: wat voor gedachten heb je over jezelf waardoor je alsmaar doorgaat. Welke overtuigingen heb je geleerd die je de stress in jagen?

De moderne wereld waarin je leeft

Waldemar over Sophie: “Ik denk dat het heel veel met verwachtingen van jezelf te maken heeft. Hoe jij voelde dat jij je werk zou moeten doen, hoe jij voelde dat je thuis zou moeten zijn en hoe jij voelde hoe je moet zijn met vrienden en dat je dat allemaal niet bij elkaar kreeg. Je hebt gewoon onwijs veel verantwoordelijkheidsgevoel naar je werk, dat is super groot.”

De moderne wereld is een mooie wereld; we leven in luxe, zijn in alles voorzien. Maar er is een enorme druk: alles moet mooi en perfect zijn. Bovendien moeten wij het maken. We leven met het idee dat het leven maakbaar is en dat je faalt als je niet voldoet aan het plaatje. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je niet meer weet waar je moet beginnen. En het dus allemaal maar doet.

Hoogleraar psychologie Dirk de Wachter: “Wij dreigen in een ziekmakende wereld te leven. Alles moet ontwikkelen en iedereen moet blij en gelukkig zijn. De kunst van het leven is het ongelukkig zijn. Er zou heel veel opgelost worden als mensen gewoon ongelukkig kunnen zijn.”

Bekijk hier de opname van bekende Nederlanders....die over hun burn out vertellen.

Wat is Mindfulness 

Zijn met wat is. Dat is waar het om gaat. Voelen wat er op dit moment te voelen valt. Wat het ook is. Word je bewust van je lichaam, je gedachten en gevoelens. En weet dat jij in essentie die dingen niet bent. Dat je ernaar kunt kijken en er los van kunt komen. Zodat je inzicht krijgt in je stresspatronen en bewust kunt kiezen hoe ermee om te gaan. Leer voor jezelf zorgen. Geniet van de mooie dingen. Dat klinkt misschien wat fluffy, maar het is zoooo ontzettend nodig. Om ook na de burn out steviger in je schoenen te staan en je energiebalans te managen. Want die gevoeligheid is er nou eenmaal, dan kun je er beter mee leren omgaan toch?

Mindfulness is een methode waarmee je dit leert. Het betekent eigenlijk puur en alleen dat je met je volledige aandacht in het moment bent, zonder te oordelen. Hierdoor signaleer je triggers die je stress geven. En leer je bewuster daarop in te spelen. Dat maakt je weerbaarder tegen stress en je leert dat ontspanning altijd dichtbij is. Je kunt er elk moment voor kiezen. Het is wel iets dat je moet oefenen. Zie het als buikspieroefeningen. Ook dat moet je elke dag doen om uiteindelijk resultaat te ervaren. Zo werkt mindfulness dus ook. Je traint je hersenen en dat kost tijd en inspanning.

Is dit waar? Burn out is een kans?

Ik ben nu blij dat ik het proces van mijn burn out heb doorgemaakt. Ik heb in die tijd zoveel ontdekt over mezelf: overtuigingen gezien en losgelaten, geleerd met mijn energie om te gaan, mijn hooggevoeligheid herkend en veel kwaliteiten van mezelf ontdekt die ik nog helemaal niet kende. Bovenal heb ik het leven leren nemen zoals het komt. Ik sta zoveel bewuster en meer ontspannen in het leven, dat had ik nooit willen missen.

Geluk bij een ongeluk

Gelukkig wordt het nooit meer hetzelfde. Een burn out is een kans om jezelf te leren kennen, diepere inzichten te krijgen over het leven en bewust te kiezen voor een fijner leven. Met die bewustwording kun je kiezen voor een leven dat veel beter bij je past!

Voorkom dus een burn out, doe er wat aan. Ben je nog redelijk fit en wil je leren hoe je met stress kan omgaan dan hebben wij de grootste uitdaging voor jou. Bekijk onze Zakelijke Coaching Reizen.