Reizen is bezinnen en tot rust komen

Vergeving

Sommige ervaringen zijn moeilijk te vergeven, bijvoorbeeld bij een delicaat onderwerp als seksueel misbruik. Veel mensen vragen zich af of je zoiets wel kunt vergeven. Zo’n gebeurtenis heeft zulke vergaande gevolgen.

Wanneer het besef daarvan begint door te dringen komt er vaak niet alleen woede bij jezelf naar boven, maar ook een roep naar revanche. Vergeving staat zeker niet vanzelfsprekend op de eerst plaats.

Tijd nodig?

Vergeving is niet iets dat je af kunt dwingen, ook niet bij jezelf. Tijd speelt hierin een belangrijke rol. Maar is het vergeven van de dader noodzakelijk om te kunnen helen? Is het nodig de dader te vergeven om verder te kunnen gaan? Misschien is het essentieler om de keuze te maken om verder te gaan en de ervaring achter je te laten, om jezelf te vergeven. Tenslotte is vergeving vooral helend voor jezelf, niet voor de ander.

Wanneer je gezonde grenzen in je leven hebt ontwikkelt, ben je klaar voor een volgende stap: loslaten. Dit betekent dat de de boosheid over het verleden laat gaan. Je zegt daarmee niet: ‘Het was niet erg wat er gebeurde’. Je praat niets goed. Het enige wat je zegt is: ‘Ik laat het los’. Vanaf dat moment is de dader een stuk minder belangrijk. Je bevrijdt jezelf.

Op een Amerikaanse website vonden we een helder verzoek aan hulpverlening van iemand die seksueel misbruikt is:

 • Als je mij wilt helpen, houd hier dan rekening mee.
 • Heb geduld met me terwijl ik uitvogel of ik je durf te vertrouwen.
 • Laat mij je mijn verhaal vertellen. Het hele verhaal. Op mijn eigen manier.
 • Accepteer dat wat ik ook gedaan heb, ik mijn best heb gedaan. Ik heb gedaan wat mij indertijd het beste leek.
 • Ik ben niet een statistiek. Ik ben deze persoon, uniek en bijzonder.
 • Oordeel niet over mij. Ik ben niet goed of slecht, ik ben wie ik ben en dat is alles wat ik kan zijn.
 • Ga er niet vanuit dat je het beter weet dan ik. Jij weet alleen wat ik jou vertel over mij. Dat is maar een deel van wie ik ben.
 • Denk nooit dat je weet wat ik moet doen. Dat weet je niet. Ik mag in de war zijn, maar ik ben nog steeds de expert van mijn eigen leven.
 • Belast me niet met jouw verwachtingen, ik heb genoeg moeite om met die van mij om te gaan.
 • Luister naar mijn gevoelens, niet slechts mijn woorden en accepteer ze allemaal. Als jij dat niet kunt, hoe zou ik het dan ooit moeten leren?
 • Red mij niet. Dat kan ik zelf wel. Ik was slim genoeg om hulp te zoeken, toch?’

In de kern gaat seksueel misbruik over je grens, het schendt je persoonlijke integriteit en je hebt boosheid nodig om je grens te kunnen (her)stellen. Kan jij je boosheid nog geen plaats geven?  Wil je graag een veilige mogelijkheid om deze ervaringen zoveel als kan te verwerken? De pijn los te laten, je eigen lichaam weer terug te nemen, je identiteit te herstellen en te helen?

 

 

 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →