Reizen is bezinnen en tot rust komen

Woorden zoeken voor je gevoelens

De zon schijnt op mijn huid, een rode neus heb ik al. Nadenkend zit ik aan het grote zwembad in een top locatie in Marrakesh. Wat is dat toch dat mensen vaak "goed of slecht" zeggen als ze gevraagd worden hoe het met hun gaat. Goed of slecht, verder lijkt er niet zoveel tussen te zitten. Uiteraard krijg ik dezelfde antwoorden van mijn deelnemers, als ik een rondje doe met de vraag "hoe gaat het"? 

Ik ga uit de zon, het is te warm en in de middag geef ik nog een sessie van twee en half uur dus ik kan maar beter wakker blijven. Hoe verleidelijk het ook is.

Hoe kan ik nu mijn deelnemers helpen hun gevoelens te benoemen, ik sta op en ga naar de computer. Ik zoek het op, "een lijst met gevoelens" heb ik gevonden.

In de middag leg ik de lijst uit aan de groep en we besluiten de lijst op de tafel te leggen zodat ze kunnen zoeken naar het juste woord wat hun gevoel is.

De een na de ander pakt de lijst op en neemt de tijd om te zoeken, "mmm wat voel ik..." In mijn beleving wordt het i.p.v. een gevoels spelletje een verstands spelletje, maar goed, ik slik het in en zeg niets.

Wat wel duidelijk wordt, is dat we opgevoed worden met zo weinig woorden waardoor we ons gevoel kunnen benoemen. Mensen komen in de regel niet verder dan goed, slecht, gaat, ongeduldig, wiebelig, onzeker, machteloos, teleurgesteld, moe, blij, vrolijk, eenzaam, verdrietig enz.

Er gaat een zucht door de groep, het is moeilijker dan verwacht. De thee komt op de juiste tijd, even een pauze en een pas op de plaats. Na de pauze neem ik de groep mee naar buiten en doen we oefeningen op het grasveld. Dat slaat aan, de stemming wordt vrolijker. 

Nu, een paar weken later zit ik de denken aan die lijst. Naar mijn idee zou het een lijst kunnen zijn die alle ouders ophangen in hun huis zodat hun kinderen wel leren zeggen hoe ze zich voelen. Dat scheelt later een hoop gedoe met het zoeken naar woorden, en ze worden gehoord omdat ze zeggen wat ze voelen. Ouders kunnen van deze lijst leren hoe ze kunnen praten met hun kinderen.

Het allerbelangrijkste is dat als je zegt wat je voelt dan ben je in contact met jezelf. En dát is een groot cadeau!

Dus, bij deze open je de link, print de lijst uit en hang het op! Succes, Diana Bergsma

Dank aan Accede lijst van woorden. Klik hier

Wil je ook eens mee op coaching reis, lees dan verder

 

 

 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →