Duurzame vakanties en retreats

Spirituele Vakantie Reizen gelooft dat de toekomst van toerisme duurzamer wordt. Duurzaam Toerisme is “vakantie vieren met op de bestemming rekening houden met het milieu, de mensen, de natuur en de cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is” (MVO Nederland).

Het is een verantwoordelijke vorm van reizen die het milieu op de bestemming geen schade toebrengt en het welzijn van de lokale bevolking bevordert. Spirituele Vakantie Reizen werkt mee aan duurzame oplossingen.

Vele spirituele reizen hebben een duurzame,  ecologische projecten en goede doelen. Bij elke reis staat vermeld onder het kopje "Duurzaam" wat de duurzame elementen zijn in de reis. Op veel reisbestemmingen waarme we werken, wordt steeds meer eco-vriendelijke en duurzame alternatieven ontwikkeld.

Reiscompensatie Ocean Cleanup

Reiscompensatie Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup is een non-profitorganisatie die technologieën ontwikkelt en schaalt om de oceanen van plastic te ontdoen. Om dit doel te bereiken, moeten we werken aan een combinatie van het sluiten van de bronnen van plasticvervuiling en het opruimen van wat zich al in de oceaan heeft opgehoopt en niet vanzelf verdwijnt. Dit doel betekent dat we van plan zijn onszelf failliet te laten gaan - zodra we dit project hebben voltooid, is ons werk gedaan.

Wij geven per klant €15,- aan dit geweldige project Ocean Cleanup

Vliegen

We zien steeds meer dat mensen nadenken over hun vlieg gedrag en over hoe ze CO2-uitstoot kunnen compenseren.
Mensen nemen ook vaker de trein i.p.v. een vliegtuig.

Wil jij CO2-uitstoot compenseren?

Bij ons boek je altijd je vlucht zelf! 
Trees for All is een stichting die je helpt CO2-uitstoot te compenseren. Via hun bosprojecten in de tropen kan jouw CO2-uitstoot worden gecompenseerd. Hun projecten zijn gecertificeerd en garanderen de hoeveelheid vastgelegde CO2. Ook de impact op sociaal, economisch en ecologisch gebied wordt gemonitord en gecontroleerd. Als bewijs voor compensatie ontvang je een uniek en genummerd certificaat op naam. Door CO2 te compenseren via één van onze projecten, draag je bij aan een gezonder klimaat en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Lees hier meer over.

Zuid Spanje

Duurzame elementen in de reis zijn:

 • De elektriciteit van de locatie is op zonne-energie gebaseerd. Ook warm water is zonne-energie. En het water komt uit onze eigen bron.
 • We hebben een eigen biologische moestuin en houden onze compost erg actief.
 • De Yurts zijn gemaakt van canvas met houten vloer en houten dak.
 • De toiletten van de yurts zijn van het droge compost type en de douche bevindt zich in een mooie buitenstructuur.
 • Het hele land is biologisch gecertificeerd 
 • We produceren onze eigen olijfolie en amandelen
 • We eten vegetarisch

Goede Doelen: We dragen bij aan groene vrede en andere organisaties die helpen onze planeet gezond en gelukkig te houden.

Tanzania

Dit is het land van Van de uitgestrekte Serengeti vol met wilde dieren tot aan de hoogste piek van Afrika, de Kilimanjaro. Het is sensationeel om middenin Serengeti wakker te worden met de zebra’s, het geluid van grazende buffels of het brullen van een leeuw. Ngorongoro Krater Hoogland is magische natuur met eindeloze ruimte en volledige stilte. 

Duurzame elementen in de reis zijn:

Wij zijn al jaren betrokken bij sponsoringsprojecten van Masaï in Ngorongoro en Arusha en anderen op het gebied van onderwijs, namelijk:

 • De driejarige sponsoring van een jonge Masaï tot leraar op een basisschool.
 • De driejarige sponsoring van een Masaï meisje voor Vocational onderwijs
 • Sponsoring van kacheltjes in de hutten om de intense rook af te voeren, longaandoeningen zijn doodsoorzaak nummer 1 in Ngorongoro
 • Sponsoring van een meisje om safari kok te worden
 • Sponsoring van een Masaï om naar de universiteit te gaan in Dar Es salaam. Doel: leraar wetenschap en scheikunde

Indonesië

Dit centrum is niet ‘zo maar’ een bijzondere plek voor retraites. Eén van de redenen dat dit gebouwd is, is Layla, een Indonesisch meisje van 17 met syndroom van Down én doof. In Indonesië is er nog weinig kennis over mensen met beperkingen, laat staan voorzieningen zoals speciale scholen.

Deze jongeren zitten dus de hele dag thuis en worden niet uitgedaagd. Wij willen graag een stage/werkervaringsplek worden, juist voor deze jongeren, zodat ze met hun opgedane vaardigheden verder kunnen komen in dit leven. We willen dit doen met begeleiding van stagiaires van SPW opleidingen uit Nederland. 

 • We zijn aangesloten op het lokale elektriciteit systeem. We zijn bezig met stap voor stap over te gaan op zonnepanelen want zon is er voldoende in Indonesië 
 • Water komt uit onze (onuitputtelijke) natuurlijke bron. Zelfs in het droge seizoen blijft deze bron stromen. 
 • Iedere bungalow is gebouwd met gecertificeerd hard hout. Hetgeen betekent dat voor ieder boom die gekapt is voor dit hout er weer een nieuwe geplant is.
 • Het water voor de douches en toiletten komt uit bovengenoemde bron. Ieder bungalow heeft haar eigen septic tank waar op een biologische wijze het sanitair afvalwater wordt gezuiverd. Het is niet toegestaan om toiletpapier in het toilet te deponeren. Ieder toilet is voorzien van een ingebouwde bidet zodat er in principe geen papier nodig is.
 • Wij werken voornamelijk met de lokale bevolking. Buren, overburen, familie, vrienden en vrienden van, worden ingezet bij het bouwen. Daardoor hebben wij een belangrijke community functie gekregen op het eiland Karimunjawa. Wij verzorgen ook gratis de Engelse lessen.
 • De yoga docenten geven extra lessen gegeven aan mensen van de lokale community. 
 • We zijn begonnen met het verbouwen van groente en kruiden.
 • Afval wordt (beperkt) gescheiden. Organisch afval kan later gebruikt worden voor de moestuin, plastic en glas wordt gescheiden weggebracht, de rest wordt verbrand.

Zuid Sardinië / Italië

Sardinië heeft maar 1,2 miljoen inwoners die bijna allemaal rond de 3 grote steden wonen. Het eiland is even groot als België en heeft grote uitgestrekte natuurgebieden waar je niets anders hoort dan de stilte en de geluiden van de natuur. Dit is gerust uniek te noemen. De locatie ligt op een kilometer van een prachtige baai en heeft wijds uitzicht over de Middellandse zee. Hier kun je de stilte nog horen en echt tot rust komen in ongerepte natuur.

Duurzame elementen in de reis zijn:

 • Er is een septic tank. Het witte water wordt hergebruikt voor planten.
 • Bijna alle producten zijn lokaal en onbespoten, Fair trade wijn, Fair trade olijfolie en kazen
 • Bijdrage aan natuurbehoud en geen negatieve impact op de natuurlijke omgeving
 • Geen overdadige verlichting voor de nacht (i.v.m. met nachtleven dieren)
 • Alles is gebouwd van natuurlijk materiaal, zoals hout of gemaakt van stenen hier uit het gebied.
 • Elk jaar maken we wandelingen waarbij we zwerfafval opruimen.