Overleven in de Wildernis van Zweeds Lapland VOL
16 aug 2024 - 31 aug 2024

   Overleven in de Wildernis van Zweeds Lapland VOL

   Je kunt je altijd opgeven voor 2025 of je geeft je op voor de wachtlijst 2024.

   Wil je nu écht eens worden uitgedaagd? Dan is de 15-daagse Overlevings Reis door Sarek National Park in Zweden een groots avontuur vol uitdagingen waarin je overlevingsvaardigheden op de proef worden gesteld.

   Jouw avontuur  begint met een helikoptervlucht van Ritsem naar de voet van de Ahkkå-berg, daar word je gedropt. Je bent aangekomen in Nationaal Park Sarek, er zijn geen paden, mobiel signaal of mogelijkheid om de reis voortijdig af te breken.

   Met de groep navigeer je door de bergen, rivieren, sneeuw, stormen en andere natuurelementen. De reis kent vele ups en downs waar je fysiek en mentaal doorheen moet. Je leert hoe hiermee om te gaan en met behulp van je team zal je groeien tot een echte globetrotter.

   Alleen na voltooiing van de volledige 15 dagen ontvang je het persoonlijke Sweden Survival certificaat.

   Hoe ziet een dag eruit?

   Elke dag heb je specifieke hikes variërend van 15 tot 25 km, met hoogtepunten zoals Gassajavrre, Skanatjåhkkå, Rapadalen, en de beklimming van Vajggantjåhkkå. Het laatste deel van de reis omvat het oversteken van rivieren, het bezoeken van de sami, klimmen over bergen en uiteindelijk een eenvoudige tocht langs het water naar het extractiepunt op dag 15, waar een helikopter je terugbrengt naar de bewoonde wereld. Sarek National Park, ook wel het Zweedse Alaska genoemd, staat bekend als een van de laatste wildernissen in Noord-Europa.

   Wildkamperen en Rendieren

   Je loopt met een rugzak van 35kg op je rug, Je gaat wildkamperen met adembenemende uitzichten  over gletsjers en in de ochtend word je wakker tussen de rendieren.

   De route gaat zuidwaarts richting Akte, waar een nacht wordt doorgebracht om voorraden aan te vullen, met hoogtepunten zoals de beklimming van de berg Skierffe voor een uniek uitzicht op de Rapa-delta. De tocht omvat ook training in navigatie, overleving regels en het nemen van beslissingen in verschillende situaties.

    

   Van breekpunt naar doorbraak…

   De tocht begint makkelijk en wordt per dag zwaarder fysiek en mentaal. Ieder mens heeft een breekpunt, en dat breekpunt gaan we opzoeken. Dit is de uitnodiging: Breek je vrij van de dingen die je niet meer wilt! 

   Hoe ga je daarmee om, hoe kun je met behulp van het team toch doorzetten, doorgaan en je grenzen doorbreken? Je merkt dat je breekpunt ook een keerpunt is. Het kan een ommekeer in je leven worden van ploeteren en streven naar bewust leven.

   Na dagenlang regen te hebben gehad is letterlijk alles nat. Je hebt het koud, geen droge plek op je lijf te bekennen, je bent opgebrand, slecht geslapen of zelfs helemaal niet. Je denkt, “ik geef op, ik ga naar huis, ik heb hier geen zin meer in, waar doe ik het voor?” Het zou een vakantie moeten zijn. Komen deze gedachten je bekend voor?

   Doorzetten waar anderen opgeven

   De kunst is nu, om je op je gemak en ontspannen te voelen in deze misère. Je buddy, je team, je buurvrouw, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Nu komt het aan op je mentale kracht. Plezier hebben in je diepste dalen, doorzetten waar anderen opgeven. Victor, je reisgids leeft je dit voor met zijn kennis en vele ervaringen.

   Wat leer je?

   1. Je leert navigeren met kaart en kompas en met de shadow stick methode
   2. Je leert hoe je de weg terug kunt vinden als je verdwaald bent
   3. Je leert vuur maken met alleen een firesteel
   4. Je leert over verschillende type kampvuren en wanneer ze toe te passen zijn
   5. Je leert hoe je zelfs in een natte omgeving je kleren droog krijgt
   6. Je leert  het weer te voorspellen aan de hand van een paar simpele basisregels

   Je bent verantwoordelijk voor je buddy

   Tijdens de reis heb je een buddy en wandel je altijd samen. Het principe van dit buddy systeem is dat je verantwoordelijk voor je buddy. Dat heeft voordelen: er is altijd iemand die op je let, zodat je nooit verdwaald in de wildernis, je kunt mentale problemen bespreken en elkaar aanmoedigen. Of gaat er iets stuk, kun je dit ook samen oplossen.

   Victor, je reisgids

   Victor is een zeer ervaren gids die al meer dan 12 jaar in Zweden woont en de taal beheerst. Hij is enthousiast, heeft de juiste kennis en opleidingen om dit werk uit te voeren. Victor moedigt je aan, zet je letterlijk in je kracht en vraagt het uiterste van je. Hij verwacht dat je fit bent, en een open mind om de grenzen in jezelf op te zoeken. Ondanks dat er geen coaching is in de reis, heeft Victor alle kwaliteiten en ervaring om het beste bij jou boven te halen. Victor is duidelijk en waar nodig, confronterend.

   Flora en Fauna

   Victor neemt je mee in zijn kennis en verhalen over het Nationaal park Sarek, zijn historie, zijn flora en fauna en wat Sarek zo bijzonder maakt. In de bossen van Zweden leven o.a. elanden, lynxen, beren, wolven en talloze vogelsoorten. In de natuur van Zweden kun je veel soorten vogels aantreffen, vooral trekvogels die hier een rustpauze inlassen. Van Värmland en Dalarna tot in het Hoge Noorden trekken bruine beren door de bossen. De beren zijn erg schuw en zullen zich niet snel laten zien. 

   De weg door Sarek zal in meer opzichten een reis van je leven worden. Alles tijdens deze tocht is onzeker. Het weer, de route, is er wel of geen boot of hoe lang moeten we wachten?

   Echter jij weet dat deze uitdaging het beste is wat je voor jezelf kunt doen!

   Ga je mee?

    

  • Deze reis is geschikt voor vrouwen en mannen dit fit zijn, een avontuur en uitdaging aan willen gaan met zichzelf en de natuur.

   We vragen een verklaring aan jou rond deze thema's: dat je  geen ernstige gezondheidsaandoeningen hebt die je prestaties
   kunnen beïnvloeden, waaronder hartproblemen, epilepsie, astma, diabetes, significante longaandoeningen:
   zoals COVID-19 of COP.

    

  • Prijs per persoon is €3749,-  Dit is dan inclusief: Rugtas, tent, slaapzak, slaapmatje, waterzak, waterfles, kookstel, pannetje, bestek, drybags, firesteel en speciale kleding)

   De prijs voor deze reis is €1849,- p/p (obv eigen uitrusting)

   Dit is inclusief

   • Bus transfer - Retour (Gällivare <> Ritsem)
   • 2 overnachtingen in het hostel in Ritsem
   • 2 boot transfers in Sarek National Park
   • 1 overnachting in het hostel in Aktse
   • *Treinreis Stockholm (Arlanda - Gallivare) - Retour
   • Heli dropping voedselpakket in Aktse
   • Wildernisgids en studiemateriaal

   *Dit is de nachttrein op 15 aug en je hebt dan een slaapplaats.

   Exclusief:

   • Eten en drinken. Diëten zijn heel persoonlijk. Je pakket met eten bestaat voornamelijk uit gevriesdroogde maaltijden. Drinken kan bijvoorbeeld bestaan uit oploskoffie, thee en/of aanmaaklimonade.
   • Eten en drinken in de hostels, trein en busreis.
   • €35,- boekingskosten

   Ben je ZZP'er of ZMP’er?
   En je wilt je factuur opgeven aan de belastingdienst zodat je voor honderd procent je winst kunt afromen?
   Dan betaal je €3849,-  Bel gerust voor meer info.

   Volg je een training, opleiding, cursus, seminar of workshop die aantoonbaar leidt tot verdiepen van je kennis, dan zijn dit zakelijke kosten die volledig aftrekbaar zijn. Ook de reis- en verblijfskosten kun je volledig opvoeren als kosten. (bron: Belastingdienst). 

    

   Op elke pagina van een reis zie je de reisvoorwaarden staan. Wij raden je aan om deze goed door te lezen dit kan problemen of teleurstellingen voorkomen. Door de reisvoorwaarden zichtbaar te maken op de website voldoet Spirituele Vakantie Reizen aan haar wettelijke verplichtingen.
  • Victor

   Victor (43 jaar) woont al lange tijd in Zweden. Hij is een ervaren wildernisgids met 10 jaar ervaring en gecertificeerd Wilderness Advanced First Aid Professional. Zijn passie ligt in de buitenlucht en de natuur. Het geeft hem een gevoel van rust en verbondenheid met de natuur. 

   Naast zijn liefde voor de zomeravonturen, is hij ook dol op snowboarden en winterkamperen. Hij heeft ruime ervaring in het begeleiden van groepen, kent de plekken en de landschappen door en door. Victor creëert een positieve en veilige omgeving. Als wildernisgids in Zweden heeft hij een uitgebreide kennis van de lokale flora en fauna, evenals de beste routes en geheime plekjes om te verkennen. Hij staat klaar om anderen te begeleiden en te inspireren om de natuur te ontdekken en de wildernis te ervaren op een unieke en avontuurlijke manier. 

   Victor gelooft in het delen van kennis en ervaringen, en is altijd enthousiast om anderen te leren over de schoonheid van de natuur. 

   Hij kijkt ernaar uit om samen onvergetelijke herinneringen te maken in de prachtige Zweedse wildernis. Laten we samen op ontdekkingstocht gaan en de schoonheid van de natuur ervaren! 

  • Let op: dit is een voorbeeld schema, echter kunnen er wijzigingen in het programma komen afhankelijk van weer, groep en andere situaties.

   Reisschema van dag tot dag

   We beginnen met een makkelijk route van 15 km. Op deze manier kan iedereen wennen aan de ondergrond, het klimaat en de natuur. We komen redelijk bijtijds aan op onze eerste overnachtingsplek. Hier ga je nog wat meer vertellen over Sarek, het plan voor de volgende dag en vertel ik wat over het weer en de verschillende type kampvuren. Dit is ook een uitstekende gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en elkaars uitrusting te bekijken. Er is altijd wat nieuws te leren!

   Na het ontbijt trekken we Sarek binnen. We lopen rustig op ons gemak de hele dag tot een uur of 17. Je zult nu merken dat je spieren moeten wennen. Ook mentaal is voor sommige dit de dag waarop ze beseffen dat er nu echt geen weg meer terug is. De ongerepte wildernis dwingt zijn respect af. Geen telefoon, geen mensen en dagen verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp.

   Met een beetje geluk komen we nog wat rendieren en/of elanden tegen. Afhankelijk van hoe het team zich voelt is er een mogelijkheid om te zwemmen! Het water zal niet warmer zijn dan 4 graden.

   De volgende dag vertel ik bij het ontbijt wat het plan is voor de dag, wat we allemaal onderweg tegenkomen en zullen we meerdere rivieren moeten doorkruisen. Je waadschoenen komen nu dus heel goed van pas. Het wordt een lange dag en afhankelijk van het weer ook een zware dag. Uiteindelijk komen we aan op onze derde wildkampeerplaats en zal ik wat vragen gaan stellen over het weer om te kijken of er enige kennis is blijven hangen.

   De volgende morgen bespreken we het plan voor de dag, de route en de uitdagingen die ons te wachten staan. Vandaag zal blijken of we de moeilijke route kiezen of de makkelijke route. Afhankelijk van het teamverband zal ik een besluit moeten gaan nemen die mede bepalend is voor een aantal keuzes. Ik ga ervan uit dat we als team de afgelopen dagen genoeg naar elkaar toe zijn gegroeid.

   We zijn nu 4 dagen in de natuur en als het goed is zijn we nu gewend aan onze nieuwe manier van leven en het gewicht van de rugtas. Het nieuwe normaal zal voor velen ook inspiratie bieden, mede te danken aan de weidse uitzichten, de ongerepte schoonheid van Sarek en het blauwe water van de rivieren in de Rapadalen.

   De tocht vandaag is de introductie voor de rest van de dagen. Hier komt het aan op je mentale krachten. Hoe lang kun je doorzetten? Kun je je gedachten omzetten naar positieve ervaringen? Wat is jouw bijdragen aan het team? We worstelen ons fysiek en metaal door de wildernis om onze weg te vinden naar Aktse. Het worden 3 heftige dagen! Aan het einde van dit ogenschijnlijke uitzichtloze geploeter komen we aan bij onze pick-up point. Hier worden we door een sami schipper naar de bewoonde wereld gebracht. 

   Dag 6 en 7 besteden we in Aktse waar we natuurlijk Skierfe bezoeken en onze voedselvoorraad bijvullen. Ook is er een mogelijkheid om de sauna in te duiken en te douchen, onder een koude kraan maar met een emmer warm water. Belangrijkste is dat je al je kleren, slaapzak en tent kunt drogen, en waar nodig wat reparaties kunt doen. Dag 8 vertrekken we weer de wildernis in. Je rugtas is weer een paar kilo zwaarder en daarmee zul je de komende dagen moeten doorkomen. We klimmen de bult over en wachten op onze boottransport naar Rinim Stugan. Hier wonen het hele jaar door 2 Sami (man en vrouw) zonder electra en zonder stromend water. Dit zijn de ouders van de man/vrouw die ons met boot overbrengt. Vanuit Rinim stugan lopen we via een redelijk makkelijk weg Bastuvagga in waarna we ons eerst kamp opzetten. De komende twee dagen wordt het klimmen en klauteren over rotsen en stenen massa's.

   Nadat we Bastuvagga hebben overwonnen, komen we in een prachtige vallei. We slapen in of rondom de originele Sami-stuga die tot voor kort nog steeds werd gebruikt door de rendierherders. Na deze dag wordt het allemaal een stuk makkelijker. We lopen langs de wal van de vallei richting Mikka stugan en vervolgen dan onze weg terug zoals we zijn gekomen. Onze laatste wildkampeerplaats zal dezelfde zijn als onze tweede puur omdat het zo'n bijzondere mooie plek is. Aan het einde van de tocht worden we opgepikt door de heli en belanden we weer in de bewoonde wereld.

    

  • Amsterdam -Arlanda

   Met KLM of SAS bijvoorbeeld vlieg je naar Zweden (Arlanda). Vanuit Arlanda Airport pak je de (nacht)trein richting Gällivare.
   Het is ook mogelijk om een binnenlandse vlucht naar Gällivare te boeken.

   Het is belangrijk dat je op Arlanda (Stockholm) vliegt. De luchthavencode is ARN. De trein vertrek in de avond van 15 augustus 2024 van het treinstation onder de luchthaven Arlanda. We verwachten dus dat je rond de middag in Arlanda aankomt.

   Zorg ervoor dat je uitgerust aan deze tocht begint. Het zal voor velen een uitdagende reis worden.

   Met je eigen auto 3 dagen onderweg

   Reis naar Duitsland, pak de boot van Kiel naar Oslo, volg de autobaan naar Trondheim. Rijd nu richting Ostersund (Zweden). Bij Ostersund volg je Strömsund, Storuman, Jokkmokk en dan vrijwel direct na het plaatsje Porjus volg je de weg richting Ritsem.

  • Reiservaringen van deelnemers

   • Dé Overlevings reis in Zweden
    05 aug 2023

    Dé Overlevings reis in Zweden

    Rick: Een reis om nooit te vergeten, adembenemende uitzichten en voldoende tijd om te genieten van al het moois dat Sarek/Zweden te bieden heeft. Bovendien is het zowel fysiek als mentaal een uitdaging, dus wees voorbereid op het onverwachte, veranderingen en snelle beslissingen. Bij Sarek is hoop niets anders dan uitgestelde teleurstelling, en vergeet niet dat aan alles een einde komt, dus stap voor stap richting de finish. 

    Rob: Toen ik de aankondiging zag voor de trektocht door de Zweedse wildernis, wist ik meteen: daar wil ik deel van uitmaken! Met mijn 50 jaar ervaring in bergbeklimmen, expeditiewandelen en vrij kamperen zou ik het ondanks mijn leeftijd (67) wel aankunnen. Mijn lichaam kon het droge voedsel dat ik bereidde echter niet aan, en met de dag begon ik me zieker te voelen. Helaas moest ik halverwege afhaken. Pas achteraf kon ik de prachtige uitzichten echt waarderen, hoewel de tijd die ik met de groep – met zeer uiteenlopende achtergronden – doorbracht een groot genoegen was. 

    Jan: Fantastische reis! Heerlijk om te ervaren hoe het was, reizen door de bergen. Interessant om te zien hoe mens, natuur en de reis samenkomen in twee weken wildernis.

    Daan en Lonneke: Naast de adembenemende omgeving vond ik het geweldig om te ontdekken hoe sterk je eigenlijk kunt zijn, of kunt worden, als het erop aankomt. Als je mij een jaar geleden had verteld dat ik bijna twee weken met 24 kilo op mijn rug in de wildernis zou lopen, had ik het waarschijnlijk niet geloofd! Ik vond het ook leuk om te zien hoe we van totale vreemden in een groep veranderden tijdens de reis die we samen maakten. Ik vond de omgeving echt prachtig en wil in de toekomst zeker meer van dit soort wandelingen maken. Wij hebben inmiddels ervaren hoe we dat moeten aanpakken en wat we mee moeten nemen etc., dus dit gaan we in de toekomst zeker nog een keer doen!

     

  • Klimaat Zweden

   Åre - Zweden heeft een landklimaat. In de zomer is het warm en in de winter koud. De gemiddelde jaartemperatuur voor Åre is 4°C en er valt in een jaar tijd 443 mm regen. Het is 99 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 86% en een UV-index van 2. Gemiddeld temperatuur: tussen 13 en 17 graden.

   Zweden kent een landklimaat met meestal warme, droge zomers en koude winters met sneeuw. Het Zweedse binnenland is kouder dan de kustregio. Vooral langs de Botnische Golf vriest het zeewater dicht in strenge winters. In Lapland begint de winter eind september of begin oktober. De temperatuur kan dan in de winter dalen tot wel -40⁰ Celsius. Deze extreme temperaturen worden enigszins draaglijk gemaakt door de droge kou en weinig wind.

   Zweden ligt op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld Canada, Alaska, Groenland en Siberië. In vergelijk met deze landen/regio’s heeft Zweden dankzij de gunstige invloed van de warme golfstroom echter een hogere gemiddelde jaartemperatuur. 

   Valuta in Zweden

   In Zweden betaal je met de Zweedse kroon. Ter indicatie: 10 Zweedse kroon is 0,98 eurocent. In grensgebieden van Zweden kun je in sommige gevallen nog met de Euro betalen. Je kunt contant geld meenemen op reis, want op veel plekken kun je dit makkelijk wisselen. In het openbaar vervoer kun je niet met cash betalen.

   Pinnen is erg populair in Zweden. Je Nederlandse bankpas en creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. Met veel bankpassen kun je tot € 500,- per dag pinnen. Pas dit limiet aan als je verwacht dat je deze grens passeert. Doordat Zweden geen land is met de Euro als munteenheid betaal je per pinopname een extra vergoeding. Probeer daarom je pintransacties te beperken.

   Reisdocumenten en visuminformatie 

   Met een geldig paspoort of identiteitskaart kun je naar Zweden reizen en er vrij rondreizen. Een visum is niet nodig.

   Welke vaccinaties zijn nodig voor Zweden?

   Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties waar je aan hoeft te denken bij een vakantie naar Zweden.

   Lokale alarmnummers

   Het algemene alarmnummer van Zweden is hetzelfde als in Nederland, namelijk 112. Hiermee bereik je politie, ambulance en brandweer.

   Welke Taal wordt gesproken

   Zweeds. Meer richting het noorden spreken kleine bevolkingsgroepen ook Fins en Laps.
   Een groot gedeelte van de bevolking kan goed Engels, waardoor je je makkelijk verstaanbaar kunt maken.

   Cultuur Zweden

   Zweden zijn zeer sociaal. Ruim 90% van de bevolking hangt het christendom aan. In het noorden van Zweden leven de Lappen. Dit zijn zo’n 15.000 mensen die een eigen taal spreken en voornamelijk op het platteland en in de visserij werken. In Zweden is het gebruikelijk om ongeveer 5% fooi te geven bij tevredenheid. Het niet verplicht, maar wel vaak de gewoonte om taxikosten af te ronden naar boven. Afdingen is in Zweden niet gebruikelijk.  

  • Je deelname aan deze reis reserveren met dit formulier:

   Een reis reserveren is nog niet een reis boeken!
   Hoe werkt het boeken van de reis?
   Besluit je de reis te boeken, dan krijg je een inschrijfformulier. Heb je dit ingevuld dan heb je de reis geboekt!

  De locatie » Sarek Nationaal Park » » Zweden

  Hier vind je de  meest dramatische en grandioze van bergen hoger dan 2.000 meter en bijna 100 gletsjers. Lange, diepe, smalle valleien en wilde, turbulente wateren. Een kronkelig deltalandschap. Een hoogalpien gebied waar de Sami-bevolking al sinds mensenheugenis leeft. Het ontbreekt volledig aan comfortabele accommodaties. 

  Nationaal Park Sarek ligt ten noordwesten van de stad Jokkmokk in de provincie Norrbottens län in het landschap Lapland in het noorden van Zweden. Het is een hoog alpiene gebied waar het nomadische volk Sami sinds mensenheugenis leeft. Het is een van de grootse en meest oorspronkelijke hooggebergte landschappen van Zweden.

  Nationaal Park Sarek heeft een oppervlakte van 1970 vierkante kilometer en is opgericht in 1909, het is een van de oudste nationale parken van Europa.

  In het natuurgebied liggen zes bergen met toppen boven de 2000 meter, een hiervan is de Sarektjakka met een hoogte van 2089 meter de tweede hoogste berg van Zweden. In het gebied leven onder andere bruine beren, elanden, veelvraten, lynxen en poolvossen.

  De Rapadalen of de Rapa Vallei is de grootste vallei in het nationale park Sarek. De Rapadalen heeft een lengte van 35 kilometer en strekt zich uit vanaf het centrum van het park naar het zuidoosten. Door de Rapa vallei stroomt de Rapa Rivier die ontstaat uit vier kleinere rivieren. 

  Unieke Kwaliteits Garantie
  Spirituele Vakantie Reizen is uniek in Nederland en België!

  Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).