Wat is schuldgevoel en hoe kom je er vanaf?

Wat is schuldgevoel en hoe kom je er vanaf?

Dit is een belangrijk thema voor een deel van onze deelnemers die graag op reis willen en die tevens struikelen over hun schuldgevoel, denk aan moeders die zo graag op reis willen en vertellen 'ik kan mijn gezin toch niet voor een week achterlaten", ...

Dochters die me vertellen dat ze o zo graag even weg willen voor zichzelf en hun moeder niet kunnen achterlaten,...

Of mannen die in de knel zitten en een oplossing zoeken maar die wegens hun schuldgevoel hun werk niet kunnen achterlaten..

Jongeren die behoefte hebben om nieuwe keuzes te maken en daarom op reis willen en het niet doen door hun schuldgevoel,...

Mensen

Mensen die zich gemakkelijk schuldig voelen, werken dus hartstikke goed. Dat blijkt wel uit het feit dat aanleg voor schuldgevoel ervan getuigt dat je een goede vriend, partner, baas of werknemers bent om te hebben.

Schuldgevoel heeft namelijk, in het geval van de grenzen van anderen overschrijden, alles te maken met de mate van empathie die je bezit. Je hebt een sterke moraal en bent minder snel geneigd om te liegen en bedriegen. Je gedrag is, kortweg, acceptabel – volgens de normen van onze samenleving.

Schuldgevoel houdt daarnaast ook je eigen gedrag in toom. Geen overmaat, alles binnen de grenzen, anders volgt er schuldgevoel. 

Schuldgevoel ondanks dat het een functie heeft, schaadt het meer dan je lief is.

Je altijd schuldig voelen? Je brein vindt het fijn. Schuldgevoel. Het beloont je er zelfs voor. En dat is precies het misleidende van schuldgevoel hebben. 

?= de oplossing!

Zelfcompassie maakt dat je het schuldgevoel ziet, erkent en vervolgens begrip en vergeving toont aan jezelf – om zo het schuldgevoel te fixen en weer vooruit te kunnen in plaats van vast te lopen.

Mijn advies is:

Ga schuldvrij op reis en ontdek wat een liefdevol en geweldig mens je bent!

Liefs Diana

Bosjesmannen en Masai

Bart en Alina hebben in de afgelopen 11 jaar een verbinding weten te maken met Hadzabe bosjesmannen, Masaï en de Datoga mannen die ongeëvenaard is in de wereld.

Tijdens je reis beleiden de Hadzabe je tijdens je mini-queste in de magnifieke, antieke, droge bush van Lake Eyasi. Alles wat hier groeit, spiegelt oerkracht. Tijdens je wandeling door het Zuiden van Ngorongoro wordt je begeleid door een Datoga man. Het stokje wordt in het Noorden overgenomen door Masaï mannen waarmee je 's avonds aan het kampvuur zit, luisterend naar de verhalen. Of je loopt op het ritmische gezang, stammend uit de eeuwenlange tradities van je Masaï broeders.

Maar misschien zit je met elkaar in stilte. In de ontmoeting kun je het laten ontstaan.

De opgebouwde broederschap met Afrikaanse oermannen draagt een spiritueel innerlijk proces van mannen, dat voorbij gaat aan hun culturele conditioneringen. De authentieke kracht van Afrikaanse mannen kan inspireren om te herconnecten met je oerkracht als man en die stevig te wortelen in je huidige leven. Van daaruit borrelt als vanzelf je echte missie hier op aarde op, die je zal inspireren om nieuwe stappen te zetten.

Lees verder over de reis

Wie nog wilt kan alleen nog in November naar Indonesië

In Decemer begint het regenseizoen, dan stoppen we met de retreats, je kunt dan weer boeken voor Maart 2024

Of je zegt, het regenseizoen maakt me niets uit, ik ga gewoon, dan horen we het graag.

Bekijk hier de reizen naar Indonesië

Spirituele Iona retreat Schotland
08 mei 2024 - 14 mei 2024

Aan de rand van de Westerse Eilanden van Schotland ‘The Hebrides’ ligt een klein eiland met de naam Iona.
Iona staat voornamelijk bekend als een Heilig eiland en door de eeuwen heen hebben zich mythen en legendes gevormd rondom plaatsen als 'The Well of Youth' and 'St. Columba's Bay' en natuurlijk 'De Abbey' van Iona, die verband houden met verhalen van Godinnen en Heiligen.

Wil je mee? Boek voor 15 januari 2024!

Wil je een reis als cadeau geven, vraag dan de Cadeau bon aan.

Rouw en Verlies groepsretraite Spanje
19 november 2023 - 25 november 2023

Iemand verliezen is altijd moeilijk en dat brengt verdriet en allerlei andere gevoelens met zich mee. In deze Rouw en verlies groepsretraite is er aandacht voor jou, en een warme persoonlijke begeleiding door Maneeesh. Je gaat naar een heerlijk rustige locatie op een berg, met een geweldig uitzicht over de zee, even weg van alles en in alle rust jezelf opladen. Samen met gelijkgestemden.

Agenda:

Het Spirituele en Helende Retreat in Indonesie
13 november 2023 - 22 november 2023

Rouw en Verlies groepsretraite Spanje
19 november 2023 - 25 november 2023

Wandelsafari Mannen retreat
12 januari 2024 - 25 januari 2024

Mindfulness - Hart - Wandel Safari retreat 
02 februari 2024 - 10 februari 2024

Spirituele Safari Vrouwen retraite Tanzania
16 februari 2024 - 01 maart 2024

Natuurlijke Detox retraite op het zonnige Sardinië
13 april 2024 - 20 april 2024

 Spirituele Iona retreat Schotland
08 mei 2024 - 14 mei 2024

 

Zie de individuele reizen
of de vrienden/gezinsreizen

Jongeren reizen

Wij hebben sinds kort een annimatie op de homepage staan en we hopen op die manier informatie te geven over wat wij doen.

Wij horen graag wat je van de annimatie vindt? Alvast dank voor je medewerking!