Retreat: Ruimte voor VerliesVerdriet in Indonesië
02 okt 2024 - 10 okt 2023

   Retreat: Ruimte voor VerliesVerdriet in Indonesië

   Geef ruimte aan je verdriet!  Voor mensen met een recent of langer geleden verlies

   Als je dit leest, heb je misschien onlangs in je leven iemand verloren aan de dood en voel je een vers en pijnlijk verdriet. Of het is langere tijd geleden en het verdriet voelt als oud en vertrouwd? Wanneer het ook was, het is een blijft een belangrijk verlies van een geliefd persoon in jouw leven.

   Een persoon waar je nog veel aan denkt en in gedachten ‘mee bezig bent’. Misschien vind je het dan fijn om dit niet alleen in gedachten te doen, maar wil je ook daadwerkelijk met je emoties aan de slag. Dit zou je kunnen doen door deel te nemen aan dit retreat “Ruimte voor Verlies Verdriet retreat”, waar ruimte is voor je verdriet en ook voor je herinneringen. En waar je je emoties letterlijk vorm kunt geven door gebruik te maken van de verschillende creatieve middelen waarmee gewerkt kan worden. 

   Mariska; Het is zondagmiddag. Vandaag start de retreat Ruimte voor Verliesverdriet. Verwachtingsvol zitten we met een kleine groep aan tafel. Vandaag staat in het teken van het eren van de overledenen in ons leven.

   Die middelen kunnen zijn: het maken van een collage, het luisteren naar muziek, tekenen, schrijven, werken met natuurlijke materialen. Om op deze manier ook meer duidelijkheid te krijgen over de huidige situatie in je leven.

   Elk overlijden is anders. Jij bent uniek, en dat geldt ook voor je verdriet. Wel zijn er globale overeenkomsten van waaruit de verschillende workshops voor dit retreat zijn ontstaan. Vanuit die basis ga je je eigen verhaal uitwerken op een creatieve manier die altijd goed is. Ook als je denkt dat je niet creatief bent!

   Je werkt aan-en vanuit je eigen proces in een groepje andere deelnemers met een gelijksoortige ervaring.

   Een levenskunst

   De wijze waarop we met dit verdriet omgaan tijdens dit retreat is creatief en spiritueel.  Op die manier geef je jezelf inzicht(en) over jouw manier van doen en hoe je daar dus ook verandering in aan zou kunnen brengen. 

   Liesbeth: Ik begrijp nu beter hoe de verliezen in mijn leven, mij hebben gevormd tot de persoon die ik nu ben. Dit gaat zelfs terug tot verliezen uit generaties voor mij, die invloed hebben gehad op mijn opvoeding.

   Het retreat programma

   De leidraad is een afwisselend programma met een regelmaat aan workshops, spirituele samenkomsten in de Pendopo, yoga etc. en voldoende rust en ruimte voor de heerlijke maaltijden en tijd om zelf in te vullen.   

   Alex: Vanuit het inzicht in hoe ik ben gevormd door verlies, zie ik duidelijker waar ik naartoe wil. Zo zijn bewogen we tijdens deze retreat van verleden naar heden en toekomst.        

   Ongeveer in het midden is een ‘Stilte’-etmaal ingepland. Als je meedoet probeer je geheel in stilte te zijn, je maakt geen oogcontact, je mobieltje staat uit, je leest niet, kortom je bent zoveel mogelijk bij en met jezelf en hoeft alleen het speciale programma te volgen. Dit geldt voor de gehele 10-daagse waar je je doorheen kunt laten leiden en waar voor alles gezorgd wordt. Het zou fijn zijn als je een foto (of als dat voor jou zo is meerdere) meeneemt van de overleden persoon die in jouw gedachten met je meereist.

   Dit onderga je midden in een natuurlijke omgeving met onder andere palm-en bananenbomen, junglegeluiden, misschien wel een persoonlijke Gekko in je Joglo (Javaanse huisje) en het uitzicht over de Javazee dat iedere keer weer anders is.

   Een magische plek! En vanaf de fantastische steiger kun je gaan zwemmen in het heerlijke warme water van die zee om lekker te ontspannen. 

   De retreat wordt gegeven door

   Mary en Margo

   Zij geven je graag de ‘ruimte’ in dit Retraite, ‘Ruimte voor VerliesVerdriet’. Niets gaat méér voorbij dan onze natuur en het leven zelf. 

   Mary, Zij verzorgt de mooie workshops en bgeleiding gedurende de retreat 'Ruimte voor VerliesVerdriet in Indonesië" 

   Zij noemt zichzelf “Dood en Levenskunstenaar” omdat zij het een “kunst” vind om met de dood in het leven om te (leren) gaan. Want net als iedereen heeft ook zij verliezen meegemaakt. “De “dood” ruimte geven in het leven is al heel
   lang belangrijk voor mij”. Dat heeft Mary  onder andere gedaan door workshops te geven op scholen om kinderen met de dood kennis te laten maken voordat de dood kennis zou maken met hen.
   Dit heeft geresulteerd in het boek: “Omgaan met de dood in het leven”. 

   Daarnaast is Mary  als beeldend kunstenaar gastcurator geweest voor de tentoonstellingen: 'Dooddoeners'en "Lecho de Muerte" (sterfbed). Ook haar autonome werk komt voort uit hetzelfde thema. Zij maak reliëfs met eierschalen, die leven en dood, en daarmee voor haar  “het grote mysterie” symboliseren.

   Wil je meedoen? Reserveer je plaats

   Indonesië is een fantastisch land om doorheen te reizen. Jouw reis gaat naar Java, het kloppende hart van Indonesië. De hoofdstad Jakarta is altijd hectisch en het culturele centrum.

   Naast de spirituele reis kun je kiezen een rondreis te doen en bezoek je het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld, de Borobudur. Of beklim de Bromo vulkaan vroeg in de ochtend voor het meest betoverende uitzicht en bezoek de honderden tempels van de Prambanan.

  • Particulier

   Je kunt je aangesproken voelen om aan dit retreat deel te nemen als je vindt dat je graag tijd en energie wilt besteden aan de persoon of personen die je in je leven  bent “verloren” maar niet kwijt wilt. Iedereen kan zijn of haar leven (opnieuw)  vorm geven met dit verlies zonder het los te hoeven laten. Hou het bij je en ontdek hoe je dat  liefdevol mee kunt nemen. Op jouw unieke manier en passend in jouw leven.

   Bedrijfsleven:

   Verliesverdriet hebben is geen ziekte. Geen ruimte hebben/krijgen voor dit verdriet kan wel tot lichamelijke en/of geestelijke klachten leiden en daarmee tot meer werkverzuim dan nodig is. Dat is voor niemand positief. Werknemers in staat stellen om hiermee aan de slag te gaan biedt een mogelijkheid om hier een verandering in aan te brengen die voor iedereen goed uitpakt.

   Je bedrijf of organisatie krijgt een vrijblijvende offerte. In veel CAO's is een regeling voor een Persoonlijk Ontwikkelings- Budget uitgewerkt. Overleg met je directeur of afdeling P&O/HR, zij kunnen duidelijkheid geven of zij de coachingsreis (deels) vergoeden.

  • 10 dagen/ 9 nachten 
   Gedeelde bungalow €1540,- p.p
   1 Persoons bungalow €2044,-

   Inclusief de reis is:

   • Deelname aan ochtend yoga en meditatie
   • Ontbijt, lunch en diner
   • Onbeperkt water/thee/koffie
   • 1 keer Indonesische traditionele massage (Pijit)
   • 1 Access Consciousness® Bars- of Soul Body Fusion® behandeling
   • Deelname 6 workshops
   • Snorkeltour op vissersboot
   • Kampvuur en barbecue op het privéstrand
   • Avond uit eten op de Alun Alun (lokale vissersmarkt)
   • Transfer v.v. vliegveld of haven eiland

   Exclusief is:

   • Reiskosten naar Karimunjawa
   • Reisgarantie en boekingskosten €35,-
   • þransferkosten €15,-

   Ben je ZZP'er of ZMP’er?
   Dan gelden er andere tarieven omdat je onze factuur kunt opgeven aan de belastingdienst zodat je je winst kunt afromen. En dat geldt ook voor je reiskosten.

   Volg je een training, opleiding, cursus, seminar of workshop die aantoonbaar leidt tot verdiepen van je kennis, dan zijn dit zakelijke kosten die volledig aftrekbaar zijn. Ook de reis- en verblijfskosten kun je volledig opvoeren als kosten. (bron: Belastingdienst). 

   Tarief: €2300,- voor 1 persoonsbungalow

   Exclusief is:

   • Reiskosten naar Karimunjawa
   • Reisgarantie en boekingskosten €35,-
   • Fris- en alcoholische dranken
   • Excursies die buiten het programma vallen

   VervoerGa naar vervoer voor meer info

   Extra's die je kunt kopen zijn:

   • Duiktocht (2 duiken) met guide en inclusief equipment
   • Extra snorkeltour/ Island hoppen
   • Hiking met lokale guide
   • Scooterhuur voor ontdekkingstocht eiland en (schiereiland)
   • Mangrove wandeling
   • Camping op een onbewoond eiland
   • Mogelijkheid om vóór of na bezoek resort een culturele tour te maken:
   • Stadstour door Semarang
   • Highlights Jawa-tour (7-10 dagen; Bogor, Borobodur en Prambanan, Bromo, Yogyakarta)

   Het is mogelijk om deze retraite uit te breiden met een culturele tour van vier dagen. Je kunt die dagen doorbrengen in en rond Jogjakarta. Een fascinerende stad met een rijke cultuur en geschiedenis. Een "must-do" is een reis naar de Borobudur boeddhistische tempel en de Prambanan hindoeïstische tempel. Ook aan te raden is om je dag te beginnen met een fietstocht door de rijstvelden en de kampungs in de buurt van deze tempels.

   Op elke pagina van een reis zie je de reisvoorwaarden staan. Wij raden je aan om deze goed door te lezen dit kan problemen of teleurstellingen voorkomen. Door de reisvoorwaarden zichtbaar te maken op de website voldoet Spirituele Vakantie Reizen aan haar wettelijke verplichtingen.
  • Margo

   Je wordt tijdens een spirituele reis begeleid door Margo, een Nederlandse coach. 

   Zij is een zeer ervaren coach die door haar vraagstelling en technieken jou weet te spiegelen en snel de kern der dingen in jou naar boven weet te halen. Altijd op een respectvolle en uitnodigende manier. Je kunt door deze coachingsessies veel inzichten krijgen over waar je passie/liefde ligt en ook waar eventuele belemmeringen en blokkades zitten. Margo voelt intuïtief wat er nodig is en zet daarbij verschillende tools in: Gesprekstechnieken, Kaartleggingen, Pendelen, Meditatie, Kernkwadrant, Transformatiespel.

   Je gaat naar een unieke plek om weer in contact te komen met zichzelf. En je krijgt een onderdompeling van liefde en zorg van Margo. 'Betekenis' en 'Ontspanning' zijn geworteld in verschillende programma's en activiteiten zoals yoga, meditatie, massages en genezingsgerelateerde behandelingen.

  • Voorbeeld

   Dit is een voorbeeld hoe een dag is ingedeeld:

   08:00 – 09:00 uur Yoga en Meditatie                           
   09:00 – 10:00 uur Ontbijt                                                  
   10:00 – 23:00 uur Workshop Ruimte voor verliesverdriet                  
   13:00 – 14:00 uur Lunch                       
   14:00 – 16:00 uur Me Time
   16:00 –  17:00 uur Full body massage
   18.00 – 19.00 uur Diner
   19:00 – 20:00 uur Ceremonie 

  • Voordelig vliegen

   Met Spirituele Vakantie Reizen boek je de vlucht en de spirituele reis apart.  Gaat een vlucht te laat of zijn er andere problemen met een vlucht dan ligt de verantwoording bij de vlucht maatschappij. Sluit dus een goede reis-en annuleringsverzekering af!

   Advies: 

   1. Om van Amsterdam naar Karimunjawa te komen zijn er verschillende vluchten.

   Garuda, Indonesisch en partner van KLM, gaat meestal rechtstreeks maar is daarom wel vaak wat duurder. Je kunt ook met Emirates, Etihad of Qatar airlines. Dan is er een tussen stop halverwege van een uur of 2,3 en dat  heel fijn om even de benen te strekken. In principe heb je dan al een klein nachtje kunnen slapen. Vluchten boek je meestal via budgetair.nl of gate1.nl. We hebben met beide goede ervaringen. Vaak is het even googelen naar de beste vlucht/prijs/tijd. Zeker als je niet afhankelijk bent van een vaste datum en wat speelruimte hebt zijn er mogelijkheden genoeg, het hele jaar daar.

    

   2.Vervolgens gaat de reis van Jakarta naar Semarang. Niet in NL boeken! Veel te duur maar lokaal hier ter plekke of via tiket.com. voor een paar tientjes vlieg je dan van Jakarta naar Semarang. Wel goed ruimte houden tussen de vluchten! Als men tijd heeft en van een mooie reis wil genieten is de trein naar Semarang zeker ook een aanrader! Die rit duurt een uur of zes en dan zie je gelijk het landschap van een groot gedeelte van Jawa. Heel comfortabel, gezellig en mooi om te doen. Er is altijd plaats want je boekt een stoel, net zoals in het vliegtuig. Ook hiervoor kan je terecht op tiket.com

    

   3.Vervolgens weer keuzes. Vanaf Semarang, afhankelijk van de dag dat je arriveert kan je het vliegtuig (50 personen) pakken en ben je binnen een half uur op Karimunjawa. Deze lijn is vrij nieuw en gaat nog niet iedere dag en soms wordt ie ook gecanceled (buiten het seizoen). Informatie over deze vlucht is te vinden op tiket.com of de traveloka app.

    

   4.Een andere optie is met de auto naar Jepara rijden, wij hebben contacten hiervoor in Semarang die goed Engels spreken en die de gasten naar Jepara rijden. Normaliter duurt dit 2 uur maar ook weer afhankelijk van dag/tijd/verkeer etc. Daar slapen de meesten dan in een B&B van Roberto en Mia. Leuke hutjes direct aan het strand. Zij zorgen dan ook dat je de volgende ochtend de boot op komt. De boottikets kan de locatie verzorgen en dan staat er iemand in de haven om de tickets te overhandigen.

    

   5. Tips Hotels
   Wil je de treisreis doen dan wil je zeker overnachten in goede hotels, 
   buurt van Station Gambir nemen. Er is enorm veel keuze en je kunt beter gaan dan voor de meer internationale ketens zoals:

   • Mercure hotel (0,1 km van Gambir) ca IDR 950.000
   • Ibis (2,2 km van Gambir ca IDR 540.000
   • Novotel (3,7 km van Gambir) ca IDR 730.000
   • Holiday Inn (4,2 km van Gambir) ca 470.000

    

   NB De Rupiah is nu 1 miljoen is ca 64 euro, om een idee te krijgen.

   Goedkoper kan ook zeker nog maar na zo’n reis zou ik mezelf beetje verwennen en een ‘lekker hotel’  pakken!

    

   In Semarang raden we je aan: Hotel Gets.

   Ligt op 1,9 km van het centrum, heerlijke kamers en ontbijt, zwembadje en prijs rond de IDR 380.000 euro, daar komt nog wel paar euro voor ontbijt bij. 

   Wij kunnen de hotels voor je boeken.

    

   Wij kunnen met je meedenken!

  • Reiservaringen van deelnemers

   • The Challenge Groepsretreat Jongeren Indonesië
    15 mei 2023

    OSCAR
    Ik heb geleerd om open en in het moment blijven en vertrouwen. Ik vond het soms moeilijk om te delen, helemaal voor
    meerdere mensen tegelijk, als dat van me gevraagd werd. Ik heb een stukje verwondering teruggevonden en ik kijk wat positiever naar de toekomst, heb meer het gevoel dat het allemaal wel goedkomt. 

    AMELIE

    Mijn doel was om er achter te komen hoe ik weer me gelukkig kan voelen zoals ik dat eerder gevoeld heb. Ik ben daar nog niet helemaal achter maar ik heb daar meer vrede mee. Het voelt alsof ik me meer over heb kunnen geven aan een proces wat dus door gaat, ook na dat de retreat is afgelopen. Ik heb ook meer duidelijkheid gekregen over bepaalde angsten die ik heb. Ik herken de angst nu beter. Ook ben ik bij bepaalde emoties gekomen die ik hiervoor een beetje had weggestopt.

    REBECCA
    Ik ben eigenlijk redelijk verwachtingloos het retreat ingestapt. Ik probeer alles in ieder geval een keer, en ik heb me eigenlijk gewoon opengesteld voor wat er zou gebeuren. Ik hoopte vooral dat ik lol zou hebben, en veel herinneringen zou maken, en ik denk dat dat allebei zeer goed gelukt is.

    Lees verder in het blog over de reiservaringen

   • Geweldige Eat- Pray- Love- retreat Indonesië
    08 nov 2022

    Geweldige Eat- Pray- Love- retreat Indonesië

    Vragen aan onze deelnemer Nicole

    Afgelopen augustus 2022 ben ik drie weken alleen naar Indonesië gegaan. Het voelde als een enorme kracht dat ik hier naar toe moest gaan. Vraag me niet waarom, het is ook bijna niet uit te leggen. Alsof iemand tegen mij zei; ga maar, het is goed. Ik voelde totaal geen angst.
    Alles was goed geregeld en ik volgde mijn hart…

    Hoe werkt de titel eat, pray, love, klopt deze?

    Deze klopt voor mij helemaal. Door te geloven in jezelf, te vertrouwen op de kracht die in je zit en die je voelt, ben ik nog meer bij mezelf gekomen en voel ik de intense liefde voor mezelf en de ander.

    Is er iets veranderd van zelfliefde?

    Het klinkt misschien gek, ik kon al zeggen dat ik van mezelf hield na een heftige lange periode waarin ik mij persoonlijk heb ontwikkeld. Alleen ben ik door deze reis nog dieper bij mijzelf gekomen. Ik mocht hierin thema’s aankijken waarin ik nog iets had te leren hoe naar en heftig ook. En door vanuit liefde te kijken heel je jezelf en ga je nog meer van jezelf houden.

    Lees de hele reiservaring hier

   • Coaching reis Indonesië
    14 nov 2020

    Coaching reis Indonesië

    De dag starten met mijn gevoel, mijn dankbaarheid en mijn doelen uit te spreken. Kansen zien en doen wat ik wil doen zonder over de beren op de weg na te denken. Mij bijtijds terug te trekken en te mediteren.

    Margo, mijn coach is een warme vrouw, ze nam tijd voor me om naar mijn verhalen te luisteren, zij is niet te oordelend en daagde me uit door mij dingen te laten doen waarover ik oordelen had. Ik heb geleerd me openstellen en nieuwe ervaringen op te doen waardoor ik nu zie dat ik meer kan dan ik dacht.

    De eerste nacht werd ik in mijn eigen mooie huisje verrast door een symfonie van wilde dieren. Wat een geluid komt er uit de jungle, ik wist niet wat mij overkwam, zo heftig, ik miste alleen nog een tetterende olifant. Maar het klopte, het klopte met deze magische plek. Alles is liefdevol en met mensenhanden bedacht en gemaakt. De natuur wordt met respect behandeld en je bent echt weg van de bewoonde wereld. Een hele veilige plek.

    De dagelijkse Yoga class was ook voor mij een geheel nieuwe ervaring, een goede kickoff van de dag (na een heerlijke kop koffie natuurlijk) ! Heel fijn om te kunnen doen op deze prachtige plek.

    De snorkling tour was voor mij een hele grote overwinning op mijzelf. Het bezoek aan een onbewoond eiland was ook zeker heel bijzonder, denk er nog vaak aan terug en hoop dit nog eens te mogen doen. De wandeling met Margo was gaaf! Erg opletten waar je volgende stap gezet werd, midden door de jungle; fantastisch! We waren daar met z’n twee en we deden het gewoon. 

    Ik heb ook genoten van de maaltijden, het avondeten was altijd heel divers en zo smaakvol! Elke maaltijd was weer een verassing en een geschenk! Het team was super lief, leuk, grappig. 

    De bungalow is een ruime, schone en veilige plek. Direct aan de blauwe warme zee. Ik heb geen afscheid genomen, ik kom terug. Ik heb mij heel lang niet zo waardevol gevoeld en zo liefdevol behandeld. 

    Heel veel dank van Angelique

   • Body & Mind Indonesië
    28 mrt 2019

    Body & Mind reis Indonesië

    Op 29 december j.l. kwam ik na een nogal heftige periode aan op Karimunjawa. Ontredderd, gestresst, over m’n toeren, mezelf misschien wel even kwijt.... nu 10 dagen later ben ik weer de dame die ik in mijn hart ben. Optimistisch, vrolijk, verbonden, vol vertrouwen, het leven tegemoet lachend...

    Dank Centrum Kita voor mijn prachtige verblijf! Jullie zijn, gastvrij en liefde heeft mij weer laten opbloeien en mijn kracht teruggegeven. Ik heb 10 dagen mogen ervaren waar het leven omgaat in al haar simpelheid en contact met de natuur.

    Alles maken van materiaal dat omhanden is. Met weinig elke avond voldaan in slaap vallen. Een mooie spiegel voor mij als Westerlinge.

    Heel veel succes met het opbouwen van dit prachtige stuk land en jullie geweldige plan! Ik raad iedereen aan die voor welke reden ook zichzelf een groot kado wil geven een retreat te doen. Yoga, meditatie, massage, wijsheden, ceremonies, eilandhoppen, paradijsjes bekijken, zwemmen, snorkelen, tot rust komen... alles kan niks moet.

    Het was daarom super! Dankjewel julie zitten in m’n hart! Ik kom graag weer terug! Liefs Elsje

    Wil je ook eens op deze Body-Mind reis?

  • Het klimaat van Indonesië

   Indonesië ligt vrijwel rond de evenaar in het zuidoosten Azië. Deze voormalige Nederlandse kolonie is vrijwel geheel tropisch. Op de hoogste plekjes van de berggebieden op Papoea en Borneo na hebben vrijwel alle grote eilanden een tropisch regenwoudklimaat. De kleinere eilanden ten oosten van Java en sommige delen van Java zelf hebben een tropisch moessonklimaat. Dat is omdat deze regio's een duidelijker onderscheid hebben in een nat en een droger seizoen hebben waarbij de droogste maand wat betreft hoeveelheid neerslag onder de 60 millimeter gemiddeld per maand blijft steken.

   Geld Indonesië

   De munteenheid van Indonesië is de rupiah (IDR). Er zijn biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 rupiah en muntgeld van 100, 200, 500 en 1000 rupiah. Kijk voor de actuele wisselkoers op www.oanda.com/currency/converter

   ATM in Indonesië
   Op luchthavens en steden en gebieden waar veel toeristen komen, zoals op Java en Bali, kun je op veel plaatsen terecht bij een geldautomaat, aangeduid door de letters ATM. Het bedrag dat je per opname kunt pinnen varieert omgerekend tussen de 75 en 200 euro. Bij ATM’s met biljetten van 50.000 rupiah kun je maximaal 80 euro opnemen. Houd er rekening mee dat banken per opname een commissie van ongeveer twee euro berekenen.
   Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Indonesie dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Zorg er wel voor dat de biljetten niet VetSneltoets Ctrl+B beschadigd zijn en de dollarbiljetten na 2004 gedrukt zijn, anders worden ze niet geaccepteerd.

   Medische zorg en veiligheid

   • In geval van ziekte kunnen reizigers in de steden naar een huisarts (umum) gaan. Hotels hebben vaak ook een hoteldokter.
   • In elke grotere plaats zijn ziekenhuizen, maar de medische zorg in privéklinieken is vaak van betere kwaliteit.
   • Buiten de grote steden is de gezondheidszorg zeer beperkt. Wel heeft elk dorp een gezondheidscentrum (puskesmas).
   • Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
   • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. 

   Noodgevallen

   In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). Het ministerie geeft bovendien informatie via de app 24/7 BZ Reis.

   Voor informatie en eventuele ondersteuning kun je ook terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Indonesië.

   Medische verklaring

   Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

   Vraag de verklaring tijdig aan: hetcak.nl.

   Voor informatie Vaccinaties

   Duurzame elementen in de reis zijn:

   Centrum Alam Kita is niet ‘zo maar’ een bijzondere plek voor retraites. Eén van de redenen dat Alam Kita gebouwd wordt is Layla, een Indonesisch meisje van 17 met syndroom van Down én doof. In Indonesië is er nog weinig kennis over mensen met beperkingen, laat staan voorzieningen zoals speciale scholen.

   Deze jongeren zitten dus de hele dag thuis en worden niet uitgedaagd. Alam Kita wil graag een stage/werkervaringsplek worden, juist voor deze jongeren, zodat ze met hun opgedane vaardigheden verder kunnen komen in dit leven. We willen dit doen met begeleiding van stagiaires van SPW opleidingen uit Nederland. 

   • We zijn aangesloten op het lokale elektriciteit systeem. We zijn bezig met stap voor stap over te gaan op zonnepanelen want zon is er voldoende in Indonesië 
   • Water komt uit de (onuitputtelijke) natuurlijke bron van Alam Kita. Zelfs in het droge seizoen blijft deze bron stromen. Het is spatzuiver water want komt regelrecht uit de grond van onder een grote boom zonder eerder contact met de buitenlucht.
   • Iedere bungalow is gebouwd met gecertificeerd hard hout. Hetgeen betekent dat voor ieder boom die gekapt is voor dit hout er weer een nieuwe geplant is.
   • Het water voor de douches en toiletten komt uit bovengenoemde bron. Ieder bungalow heeft haar eigen septic tank waar op een biologische wijze het sanitair afvalwater wordt gezuiverd. Het is niet toegestaan om toiletpapier in het toilet te deponeren. Ieder toilet is voorzien van een ingebouwde bidet zodat er in principe geen papier nodig is.
   • Wij werken voornamelijk met de lokale bevolking. Buren, overburen, familie, vrienden en vrienden van, worden ingezet bij het bouwen en het werken op Alam Kita. Daardoor hebben wij een belangrijke community functie gekregen op het eiland Karimunjawa. Daarnaast verzorgt zij voor iedereen die betrokken is bij Alam Kita voor Engelse les zodat er een goede communicatie met de gasten opgebouwd kan worden en zodat de staff ook kan groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast verzorgt Margo regelmatig healing sessies aan de lokale bewoners als daar om gevraagd wordt.
   • Bij de yoga retraite weken worden door de yoga docenten extra lessen gegeven aan mensen van de lokale community. Dit doen wij omdat Alam Kita ook wat terug wil geven aan de community. Vooral de free yogaclasses voor kinderen is erg populair.
   • We zijn begonnen met het verbouwen van groente en kruiden op kleine schaal en het ziet er naar uit dat dit aanslaat op de grond zodat we binnen kort een moestuin kunnen integreren in de tuin.
   • Afval wordt (beperkt) gescheiden. Organisch afval kan later gebruikt worden voor de moestuin, plastic en glas wordt gescheiden weggebracht, de rest wordt verbrand.
   • Alam Kita betekent “Onze Natuur” in de Indonesische taal. Dat wij begaan zijn met de natuur en moeder Aarde en hier ons steentje graag aan bij willen dragen, mag duidelijk zijn
  • Je deelname aan deze reis reserveren met dit formulier:

   Een reis reserveren is nog niet een reis boeken!
   Hoe werkt het boeken van de reis?
   Besluit je de reis te boeken, dan krijg je een inschrijfformulier. Heb je dit ingevuld dan heb je de reis geboekt!

  De locatie » Java » Karimunjawa » Indonesië

  Vanuit Java bezoek je een van de vele eilanden, je gaat naar een bijzondere plek, een heerlijk resort, zij ligt direct aan het strand, in de natuur met prachtige kleurrijke vogels, planten en tuinen. Je ontmoet een oase van rust waar je helemaal tot jezelf kunt komen zonder alle prikkels uit het dagelijks leven. Het is een retraite plek om weer in verbinding te komen met jezelf. Heb je al zin? Boek dan deze heerlijke retraite. 

  Unieke Kwaliteits Garantie
  Spirituele Vakantie Reizen is uniek in Nederland en België!

  Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).