Jongeren kiezen steeds meer voor het spirituele pad
TikTok staat vol video’s over ‘spiritueel ontwaken’, ‘manifesteren’ en vollemaanrituelen. Jezelf bezighouden met spiritualiteit is populairder dan ooit. Bekijk gelijk onze Jongeren retreats.
Als het over spiritualiteit gaat zijn mensen vaak kritisch. Sterrenkundige Govert Schilling noemde het in januari 2019 in de Volkskrant ‘volstrekt imbeciel’ om te geloven dat er een verband is tussen planeten en ons gevoel. Universitair hoofddocent geochemie Mariette Wolthers liet begin 2021 ook al eens aan dezelfde krant weten dat kristallen geen speciale krachten hebben. “Een kristal dat energie overbrengt? Niet op de mens in elk geval. Er is energetisch niets aparts aan.”
Toch gelooft een grote jonge groep heilig in dit soort dingen. TikTok staat vol video’s over spiritueel ontwaken, manifesteren en vollemaanrituelen. Dat steeds meer mensen hierin zijn geïnteresseerd zien we terug in de cijfers. Zo werd het woord ‘astrologie’ nooit zo vaak gegoogeld als in 2020. Bovendien verkocht webwinkel Bol.com vorig jaar maar liefst zestig procent meer spirituele boeken dan andere jaren.
Geeft het houvast in moeilijke tijden?
Hoe komt het dat de laatste tijd steeds meer jongeren voor het spirituele pad kiezen? Volgens Sharda Nandram (54), hoogleraar Hindoe-Spiritualiteit aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft het ermee te maken dat de rol van religie en de toegang tot informatie is veranderd. “Voorheen werd kennis gedeeld in satsangs, intieme bijeenkomsten met soortgelijke geesten. Tegenwoordig kun je alles vinden via YouTube.”
Ook de coronapandemie speelt volgens haar een grote rol. “Mensen zoeken een anker in tijden van nood. Van nature zijn we wezens die hoop nodig hebben om te leven, te overleven en voort te leven. Die hoop is belangrijk voor houvast in moeilijke tijden.”
Wie ben ik los van mijn carrière en ambities
Filosoof en trendwatcher Ruud Veltenaar (63) vindt het een positieve ontwikkeling dat steeds meer mensen zich interesseren voor spiritualiteit. Hij schreef het boek Once Upon A Future en houdt zich bezig met de toekomst van de mens. “Jonge mensen willen niet langer leren om te werken, maar om te leven. Door het neoliberalisme blijven in de meritocratie en prestatiemaatschappij een hoop vragen onbeantwoord. Wie ben ik los van mijn carrière en ambities en wat wil ik betekenen voor andere mensen? Als je antwoord hebt op deze vragen, kun je ook beter het antwoord vinden op grote vraagstukken zoals de ecologische crisis, wat een gigantisch probleem is in deze tijd.” Bekijk onze Jongeren Retreats
Voor Ruud heeft spiritualiteit weinig te maken met astrologie of met energieën in kristallen. “Spiritualiteit zit in elk mens en is eenvoudig te vinden. Ga alleen naar buiten, zit onder een boom – niet met een boek, niet met een metgezel, maar alleen – en observeer wat er om je heen gebeurt. Als je in staat bent om alleen te zijn en gedachtes en gevoelens te observeren, dan zul je in staat zijn om buitengewone rijkdommen te ontdekken waarover geen regering belasting kan heffen.”
Spiritualiteit en Onderwijs
Zowel de hoogleraar als filosoof denken dat deze trend iets blijvends is. Volgens Sharda heeft dat te maken met met de ontwikkelingen op het gebied van technologie. “Er zijn computers die analyses kunnen doen die onze eigen brein te boven gaan. Technologie kan ons een virtuele werkelijkheid voorspiegelen waardoor we in verwarring komen, in de zin van wat echt is en wat niet. Het kan dan juist heel fijn zijn om dicht bij jezelf te blijven, te kunnen steunen op je innerlijke anker.”
Ruud vindt zelfs dat spiritualiteit een fundamentele plaats moet krijgen in het onderwijs. “Je kan niet jong genoeg beginnen met nadenken wie je bent en wat je wilt betekenen voor andere mensen. Dat hoeft niet met saaie, academische verhandelingen, maar gewoon spelenderwijs op het schoolplein of in de zandbak. Kinderen laten voelen dat er veel meer is dan de verwachtingen van hun ouders.”
Bekijk hier onze Jongeren Retreats.
Bron tekst NPO3