Over de Wereld Zeilen

Onze zeiler Deep, heeft de wereld over gezeild, 12 jaar wonen en zeilen, het was hard werken, genieten, zweten en ongelofelijke ervaringen opdoen. Hij werkt nu met Spirituele Vakantie Reizen en is onze zeiler die je meeneemt met de zeilreis in Griekenland. Een unieke ervaring als je van het blauwe water houdt. 

Overtocht van Sri Lanka naar Sudan

Het is 2.00 in de nacht en we staan op het punt om de Golf van Aden binnen te gaan. De oceaan die wordt gezien als eén van de meest gevaarlijke gebieden op de wereld vanwege de hardnekkige piraterij. Deze Golf wordt aan de ene kant begrensd door Somalië en aan de andere kant door Yemen. Twee landen die al sinds mensenheugenis verscheurd worden door oorlogen, honger, droogte..... Als we de Golf invaren hoor ik het geronk van een oorlogsvliegtuig en zie meerdere lichtjes van ander luchtverkeer, wellicht ook gevechtshelikopters of vliegtuigen. Op dat moment besef ik dat ondanks het dreigende gevaar ons niets gaat gebeuren: de rijke westerse wereld heeft het allemaal goed onder controle hier.

Veilig Zeilen

Enerzijds de opluchting en dankbaarheid dat we zo beschermd worden en veilig onze tocht kunnen verderzetten, maar anderzijds ook het verdriet en de pijn voor de mensen die aan weerszijden van de Golf van Aden leven. Zij kunnen niet even door dit troosteloze gebied varen met een volle buik en een mooi schip onder hun kont. Zij zullen hun harde leven gewoon verder moeten leven.

Uitmuntende service en bescherming

Zes dagen kost het ons en de 6 andere boten met wie we opvaren om dit hoog risico gebied door te zeilen. Elke dag worden we gecheckt door ofwel oorlogsschepen of -vliegtuigen. Ze roepen ons regelmatig op via de radio om te vragen of alles goed met ons gaat en verzekeren ons dat we bij alles wat we verdacht vinden hen kunnen oproepen. Wat een service en wat een gevoel van veiligheid overspoeld ons! Het weer is perfect: met een heerlijke wind van 12 tot 16 knopen van achter worden we als vanzelf door de golf heen geblazen. Wat zeilen betreft is deze overtocht, al vanaf Sri Lanka, de meest fijne overtocht die we ooit hebben gemaakt.

Opgelucht

Na zes dagen passeren we de 15de breedte graad en vanaf hier zou alles weer veilig moeten zijn. We zitten dan in het zuiden van de Rode Zee met aan de ene kant Saudi Arabië en de andere kant Eritrea. We zijn diep opgelucht dat alles zo voorspoedig is gegaan en zeilen richting een ankerplaats om weer eens een nachtje door te kunnen slapen na bijna 3 weken op zee. Bij Aucan, een eilandengroepje van Eritrea gooien we het anker uit en genieten van de rust. De volgende ochtend worden we verrast door twee manta roggen die elegant door de baai en zweven. We trekken onze snorkelspullen aan en zwemmen een tijdje met ze rond. Wat een prachtig welkom in de Rode Zee!

Sudan, verrassend vers en groen in de woestijn

Zeilen in de Rode Zee van zuid naar noord is geen makkelijke opgave. De wind komt overwegend uit het noorden en is regelmatig flink hard. De tactiek is om bij minder wind of in de enkele gevallen dat de wind even naar het zuiden draait, je kans te pakken en verder te zeilen. Terwijl je bij de harde wind maar beter even schuilt achter een rif.

Een authentiek, vervallen woestijn dorpje met verrassend vriendelijke mensen. Hier merken we niets van de revolutie en vijandelijkheden die zich in het land afspelen. We wandelen rond om weer eens de benen te strekken. De mensen zijn hier arm en hebben weinig buiten het stoffige zand. Tijdens een bustrip naar Sudan zien we de eindeloze kleine hutjes aan ons voorbij trekken met hier en daar een paar geiten en kamelen. Een paar sprieten groen duiden de 'moestuintjes' aan.

Veel kan hier toch niet vandaan komen. Terwijl naast dit tafereel de pijpen vol 'vloeibaar goud' door het landschap lopen. Helaas zijn er maar heel weinig mensen die voordeel hebben bij de verkoop van deze olie. In Port Sudan stappen we uit bij de groenten en fruit markt.

We zijn met stomheid geslagen bij het zien van zoveel vers en groen. Hoe is het mogelijk in dit dorre land? We begrijpen later dat er in Sudan ook wel degelijk vruchtbare grond aanwezig is zodra je meer landinwaarts gaat. Helemaal blij ga ik van stalletje tot stalletje om te onderhandelen over de prijzen en flink in te kopen voor onze verdere reis richting Egypte!

Zeilen in Griekenland

In de Ionische zee gelegen aan de westkust van Griekenland kun je pareltjes van eilanden vinden die nog vrij zijn van massa toerisme. Het zijn schitterende oases van stilte, zee en prachtige natuur. Ideaal voor mooie zeilreizen, wandelingen en mindfulness oefeningen. De rijke historie van Griekenland biedt bovendien de gelegenheid je te verdiepen in de oude, mythische Griekse cultuur.

Ga eens mee op de Mindfulness Zeilreis in Griekenland.