Ayurveda recepten

Ayurveda is een holistische geneeskunde en is erop gericht om lichaam, geest en ziel in balans te brengen door juiste voeding, passende leefstijl en een goede dagelijkse routine. Er wordt gebruik gemaakt van massages, yoga, meditatie, gebalanceerde voeding, medicinale- en alledaagse kruiden.

Voorbeeld van een “gezonde” voedingstrend die niet voor iedereen geschikt is:

Gemberthee is momenteel de trend onder de gezonde eters. Ondanks de gezonde eigenschappen van gember kun je als vuurtype (Pitta) gember beter met mate gebruiken. Ben je een vuurtype dan is het element vuur dominant in jouw lichaam aanwezig. Dit kun je merken door bijvoorbeeld een vurige persoonlijkheid, temperamentvol, gedreven, kritisch, dominant en leergierig. Door te veel gember kun je uit balans raken en worden de negatieve eigenschappen versterkt met als gevolg een kort lontje, huidproblemen, ongeduld, te perfectionistisch en warmte aanvallen.

Wat gebeurt er met jouw lichaam en geest als je volgens de ayurvedische methode eet en leeft?

Door de juiste voeding in het juiste seizoen te eten zal je meer energie krijgen en lekkerder in je vel zitten. Het gebruik van de kruiden verbetert je spijsvertering zodat alle vitamines en mineralen uit het voedsel beter worden opgenomen door jouw lichaam. Ook hierdoor krijg je een optimale weerstand, je komt meer in balans en wordt een gezonder en blijer mens! Bekijk hier onze Ayurveda retreat.

 

Last van hoesten, zere keel, hooikoorts en/of vastzittende slijm? Zie onderstaand recept!

Het onderstaande recept is een snelle en efficiënte manier om deze klachten te laten verdwijnen. De kurkuma, gember en zwarte peper stimuleren het bloed. Hierdoor wordt overtollig vocht verwijderd en worden de longen geopend. De honing verwarmt, maakt vastzittend slijm los en zorgt voor extra energie. De honing bedekt de achterkant van de keel en zorgt voor een goede opname van de kruiden. Deze kruiden verwarmen de keel, neus en borst – zeer effectief voor keelpijn, loopneuzen en andere allergie- of griepachtige symptomen. Let op -deze formule is wel sterk Pitta (vuur) verhogend. Vermijd zware voedingsmiddelen zoals melk, kaas, ijs en tarwe om hoesten en vastzittend slijm te voorkomen.

RECEPT voor hooikoorts, hoesten en vastzittend slijm, 1 persoon.

  • 2 snufjes zwarte peper
  • 2 snufjes gemberpoeder
  • 2 snufjes kurkumapoeder
  • 1 el zuivere, biologische honing

Meng de zwarte peper, gember en kurkuma met onverwarmde honing en neem 3 à 4 keer per dag een halve theelepel tussen de maaltijden.

Tip: maak een grotere hoeveelheid. Ook geschikt voor kinderen. Conclusie: Zorg voor een gezonde lentekoorts door bovenstaande tips toe te passen. De natuur helpt je graag! Bekijk hier onze Ayurveda retreat.

Reuma en voeding

Het belangrijkste bij reuma is het achterhalen van de oorzaak en het verwijderen van gifstoffen (toxinen) uit het lichaam. Door het verhogen van de spijsvertering kunnen toxinen worden geëlimineerd en zal het voedsel beter worden verbrand en opgenomen. Dan komt het lichaam weer in balans. Reuma is niet geheel te genezen. De juiste voeding zorgt wel voor minder stijfheid, pijn en geeft meer kwaliteit van leven.

Adviezen

• Om toxinen te verwijderen zal het voedingspatroon een tijd moeten worden aangepast. Dit kan door licht verteerbaar warm voedsel (gekookt of gestoomd) te eten.
• Consumeer het liefst drie maal daags warm voedsel met verwarmende kruiden.
• Neem geen koude dranken en drink niet tijdens de maaltijden.
• Drink per dag 5 tot 6 kopjes gekookt heet water om toxinen beter af te voeren.
• Gebruik dagelijks in het eten: gember, zwarte peper, fenegriek, komijn, kruidnagel, knoflook, ajwain, geelwortel (kurkuma), ghee (geklaarde boter).
• Vermijd zuivelproducten, vlees en vetten. Ook yoghurt, kwark en cacao zijn niet goed omdat deze de srota’s (alle kanaaltjes) blokkeren.

Ook is dagelijkse beweging (geen zware sporten) erg belangrijk en neem regelmatig een Ayurvedische massage om stijve spieren losser te maken. Naast juiste voeding zijn er diverse goede en ondersteunende Ayurvedische middelen (geheel op natuurlijke basis) verkrijgbaar om reuma te verminderen.

Mungdalsoep (reinigende en voedzame soep)

Lunchgerecht, 4 personen, bereiding ca. 15 min
(+ 30 min. kooktijd)

Ingrediënten

  • 250 g mungdal (taugébonen geel of groen)
  • 2 el ghee (bio ongezouten roomboter zonder eiwitten en vocht) zie recept mijn blog
  • 4 tomaten of 1 winterpeen, pompoen of andere groenten, in stukken
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 el geraspte gemberwortel
  • 1 tl zwarte peper
  • mespunt asafoetida (toko)
  • 2 tl kurkumapoeder
  • ca. 2 1/2 tl (rock) zout of biologische bouillonpoeder
  • 2 el vers citroensap

Bereiding

• Spoel de gele (gespleten) mungdal. als je de groene mungdal gebruikt wel deze een paar uur van tevoren.
• Kook de uitgelekte bonen afgedekt met 1.5 liter water ca. 30 minuten op een matig vuur.
• Verhit 1 el ghee en bak de groenten aan en voeg deze toe aan de soep.
• Verhit 1 el ghee in een pannetje en bak hierin de mosterdzaad, voeg daarna een voor een het komijnzaad, de gember, zwarte peper, asafoetida en de kurkuma toe. Bak deze specerijen ca. 20 seconden onder voortdurend roeren. Voeg de kruiden toe aan de soep, let op dit spettert en schep wat soep in het pannetje en giet dit terug bij de soep.
• Pureer de soep en laat deze nog even zachtjes koken en breng op smaak met zout of bouillonpoeder en het citroensap.

Garneer de soep met verse peterselie of koriander, sesamzaad en eet je soep met wat rijst of (Indiaas) brood. Groente variatie: Pastinaak, courgette, zoete aardappel of een combinatie hiervan.

Eet smakelijk!

Bekijk hier onze Ayurveda retreat.