Kleine filosofie van de digitale onthouding

Is een virtuele ervaring hetzelfde als een fysieke ervaring? Bestaan Facebookvrienden? Is vervelen vervelend? Bestaat er een verschil tussen je online en je offline identiteit? Wanneer ben je een junkie? Steeds meer mensen worstelen met hun omgang met de schermwereld. Scholen en bedrijven experimenteren met schermvrije dagen, er ontstaan resorts en trainingen voor digitale ontgifting en er leeft een grote behoefte om te ‘ontkoppelen’.

Filosoof Hans Schnitzler gaat in gesprek met millennials die een digitale detox hebben ondergaan. Kon je je weg nog vinden? Als je je telefoon opzijlegt, wat komt er dan in de plaats? Heb je nog vrienden? Besta je nog? En, misschien wel het interessantste filosofische vraagstuk: pak je je digitale bestaan nadien gewoon weer op?

Kleine filosofie van de digitale onthouding laat zien wat er gebeurt als je plotseling offline gaat in een wereld die altijd online is. Aan de hand van interviews schetst Schnitzler een herkenbaar beeld van de problemen van de moderne mens.

Bekijk onze digitale detox reizen voor jongeren(18-25)

Welke challenges ga je o.a. doen in Indonesië

Nou, om te beginnen een digitale detox. We bouwen dit langzaam af, totdat je helemaal los bent van de social media. Een tweede grote challenge is een pittige hike naar het hoogste punt van Karimunjawa, samen met een gids werk je een weg door de jungle naar de top. Het gevoel van vrijheid wat je dan gaat ervaren (nog afgezien van het uitzicht) zal je verrijken! En last but not least, na een dag eilandhopping hopping en snorkelen, ga je overnachten op een onbewoond eiland. Tentje mee en als je echt guts heb gewoon in de hangmat onder de sterrenhemel.