Monique is Life coach

Zij is expert op het gebied van de lifestyle Blue Zone

Blue zone gebied Sardinië

Sardinië is een van de vijf Blue zone gebieden. Toen ik 15 jaar geleden naar dit eiland emigreerde ben ik op zoek gegaan naar de reden hiervan. Verschillende jaren hebben we het hele eiland doorkruist op zoek naar antwoorden. Waarom is Sardinië een Blue zone en wat kan je ermee?

Blue zone

Er zijn 5 gebieden ter wereld waar men zo gezond mogelijk leeft en daardoor ook gezond oud wordt. Een daarvan is Sardinië en na gedegen onderzoek zijn er 10 factoren te vinden die ervoor zorgen dat je leven verlengd kan worden op een gezonde manier.

  • Beweeg natuurlijk: geen sportschool, maar leven in een omgeving die stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken. Dus wees actief gedurende de dag.
  • Ken je doel: weet waarvoor je ’s ochtends wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren;
  • Zo min mogelijk stress: neem dagelijks tijd voor ontspanning om de stress van de dag te ontladen.
  • De 80%-regel: verlaag je calorie-inname met 20%;
  • Lokaal voedsel: zelf verbouwen en vee houden is het motto hier. Seizoen groenten hoort bij de dagelijkse voeding van de meeste honderdjarigen. Dus vooral bewuster eten.
  • Wijn: drink regelmatig, met mate en tijdens het eten of gezellig samenzijn met vrienden. Vooral zelfgemaakte huiswijn die geen conserveringsmiddelen bevat.
  • Gelijkgestemden: behoren tot een groep waarmee regelmatig wordt samengekomen heeft een positieve invloed op de gezondheid.
  • Familie: stel familie en geliefden op de eerste plaats;
  • Sober leven. Het hebben van zo weinig mogelijk spullen zorgt voor een lichter leven.
  • Buitenlucht. Veel in de buitenlucht zijn, verse lucht inademen en je in de natuur bewegen relativeert en ontlaadt stress onmiddellijk.

De Barbagia

En we vonden de antwoorden, ze kwamen uit op de regio Barbagia in het midden van Sardinië. Deze regio is nooit overwonnen geweest door andere culturen, zelf de Romeinen zijn hier niet gekomen. Het is een ruig berggebied met toppen die wel 2000 meter hoog zijn.

Hier wonen de echte Sardijnen en dit zou het officiële Blue zone gebied zijn. En dat heeft vooral te maken met de voeding. De rode wijn gemaakt van autochtone druiven schijnt vooral veel anti- oxidanten te bevatten. Maar vooral wordt hier nog veel zelf verbouwd en gegeten.

De misschien wat eenvoudige Sardijnse keuken bestaat voornamelijk uit eigen producten. Daarbij komt dat er ook sober gegeten wordt en zo min mogelijk suikers deel uitmaken van een maaltijd. De oudere bevolking leeft ook nog heel sober, ze hebben weinig spullen hooguit het noodzakelijke. Ze staan vroeg op en zijn veel buiten. Lees hier over Lifestyle coaching Blue zone

Sant Antioco, heilige van Sardinie

Sardinie heeft een Afrikaanse beschermheilige, Sant Antioco. Het schiereiland waar wij wonen ten zuidwesten van Sardinie heet naar hem en is de oudste plaats op Sardinie. Daarom zijn er ook veel Afrikaanse invloeden op het eiland te vinden en een hele belangrijke is de gemoedsrust van vele mensen hier. Ze laten zich niet snel opjutten en vinden het niet nodig meer te werken dan noodzakelijk is. Dat kan voor ons soms wat lastig zijn, althans ik heb er in het verleden moeilijk mee om kunnen gaan. Dan dacht ik, waarom kan het niet meteen of sneller? En waarom wil je niet meer werken? Maar nu bewonder ik het dat men hun eigen tempo bepaalt en niet sneller gaat lopen.

Dit laatste is mijns inziens misschien nog wel factor 11 en een van de meest belangrijke factoren voor een langer en gezonder leven. Bepaal je eigen tempo.Lees hier over Lifestyle coaching Blue zone

Lifestyle coaching Blue zone retraite

In de lifestyle coaching Blue zone retraite, is het programma zo gemaakt dat je de 10 factoren van de Blue zone ervaart. De retraite staat zeker in het teken van meer beweging, daar begin je de dag al mee. Wandelen en Bodymind lessen zijn activiteiten die dagelijks terugkomen. Je gaat een doel maken waar je de komende tijd naar gaat leven.

Ik leer je hoe je stress kunt ontladen en energie kunt behouden en opbouwen. Het eten wordt door Toni verzorgd en zal alleen uit lokaal verbouwde producten bestaan. De wijn die wij schenken is huisgemaakt en vrij van conserveringsmiddelen.

Dit is een groepsretraite waardoor je met gelijkgestemden bent en de maaltijden zijn dan ook een moment van samen zijn en ervaringen delen. Je verblijft in een van onze lodges die precies het noodzakelijke hebben om prettig te verblijven en je bent de hele week vooral veel in de buitenlucht.

Alleen de 80% regel kan ik je wat lastiger garanderen. De gerechten van Toni zijn vaak zo lekker dat het lastig is, niet alles op te eten, maar je mag de uitdaging aan!

Lees hier over Lifestyle coaching Blue zone