De spiritualiteit van een bezinningsreis op zee

Wat is spiritualiteit eigenlijk? Sommigen menen dat spiritualiteit “zweverig” is. Ik vind spiritualiteit echter verre van zweverig. Spiritualiteit staat wat mij betreft voor verbinding en verdieping. We willen vaak zo veel mogelijk uit het leven halen. Maar als we dit proberen te bereiken door zo veel mogelijk te “hebben” en te “doen” dan slaan we de plank mis.

Je kunt ook zo veel mogelijk uit het leven halen door open te staan voor meer verbinding met wat er is. Door meer te “zijn” en minder te “doen”. Dat kan leiden tot een diepe dankbaarheid en voldoening. En is dat niet wat we echt zoeken?

Een bezinningsreis op zee is een mooie kans om je contact te maken met een aardse, gegronde spiritualiteit. Want tijdens een zeilreis op zee doen we oefeningen om je contact met je zintuigen en je lichaam te herstellen. Terwijl je tegelijkertijd van je vakantie geniet. Je leert de kracht van aanwezigheid in je lichaam en de pracht van de natuur te waarderen. Je En je komt tot écht tot rust. 

Laat je in slaap wiegen door de catamaran 

Wat is het verband tussen spiritualiteit en een mindfulness bezinningsreis op zee? Ik heb jarenlang mindfulness trainingen gegeven aan de wal in kantoorgebouwen en ik doe dat nog steeds met veel plezier. Maar mijn eerste mindfulnesstraining aan boord van de catamaran was echt een heel bijzondere beleving. 

Ik herinner me nog goed de eerste week als mindfulnesstrainer aan boord. Ik had totaal geen ervaring met zeilen en zeilcatamarans. Mijn broer Deep de Schipper had deze ervaring gelukkig wel. Ik voelde me direct veilig bij hem aan boord. Al snel kon ik mij helemaal overgeven aan het wonen op de catamaran.

Slapen in mijn hut was voor mij van begin af aan echt rustgevend. Ik voelde hoe de boot zachtjes heen en weer wiegde op de deining in de baai waar we geankerd lagen. Ik hoorde het zachte kabbelen van de golven. Zo af en toe ook een plons: een vis sprong uit het water. En ik luisterde naar het zachte knisperen van de organismen op de bodem van de zee. 

Dit alles is ongelooflijk ontspannend. Iedere keer als ik weer aan boord kom voor een mindfulness zeereis dan geniet ik weer van de verbondenheid met de zee, de wind, de elementen. Ik voel me een klein onderdeel van een groot universum. Een bezinningsreis op zee leidt tot een gevoel van diepe rust en een besef van eenheid met het leven. 

Een ochtendduik bij het ontwaken

Om half zeven gaat tijdens een mindfulness zeereis altijd mijn wekker. Ik bereid me voor op de mindfulnesstraining van de ochtend. Hoe doe ik dat? Door uit mijn bed te stappen en meteen de zee in te springen. Het is nog donker als ik in het water plons. In de verte zie ik de eerste oranje strepen van de opkomende zon. Al mijn cellen springen open door het koude water. Mijn hele lichaam tintelt en vibreert als ik weer uit het water kom. Het zwemmen in de ochtend maakt me alert en wakker. Ik voel dat mijn lichaam leeft. 

Yoga oefeningen met de groep bij het ochtendgloren

Even later doe ik met de deelnemers enkele eenvoudige yoga oefeningen. Ze zijn bedoeld om de spieren en ledematen te rekken en het lichaamsbewustzijn te vergroten. Terwijl we onze armen strekken richting de hemel kleurt de berg tegenover de baai felroze: de zon komt op! Wat een wonder om weer een nieuwe dag te mogen beleven. De berg is zo adembenemend mooi in de vroege ochtend. We worden er allemaal stil van.

Je zintuigen komen tot leven 

Na de yoga volgt een meditatie oefening. We trainen onze zintuigen. We openen onze oren voor het zoemen van de wind in de mast en het gezang van de vogels. Met onze neus snuiven we de zilte zeelucht en de geur van de cipressen op. We luisteren naar het geruis van de golven. 

In de hectiek van ons dagelijks leven vergeten we onze zintuigen vaak. We leven in ons hoofd. Piekerend over wat vandaag nog af moet. Daarmee doen we onszelf te kort. Want juist door je af te stemmen op je zintuigen kun je je verbinden met het leven om je heen. Dat is het aardse karakter van spiritualiteit: je zintuigen vormen de poort naar verbondenheid met de wereld om je heen. Een bezinningsreis op zee geeft je de gelegenheid dit op een diep niveau te ervaren.

Samen op de catamaran en toch veel persoonlijke vrijheid

Een zeilreis doe je samen. Het is dus iets anders dan een kamer boeken in een hotel. Maar toch is er aan boord van de boot veel ruimte om tot jezelf te komen. Je kunt bijvoorbeeld lekker lezen in je hut. Ook tijdens het zeilen zijn er op het dek talrijke plekjes waar je alleen kunt zijn als je daar behoefte aan hebt. 

Ikzelf vind balans erg belangrijk: soms is het tijd om dingen samen te doen (zoals samen eten, de meditaties en mindfulness oefeningen) en soms is het tijd om alleen te zijn en de verbinding met jezelf te zoeken. Spiritualiteit houdt voor mij in dat je zowel in contact bent met jezelf als met je omgeving. Een bezinningsreis op zee helpt je om dit contact met jezelf en je omgeving weer opnieuw te voelen. 

Zelf vind ik het heerlijk om als we na het zeilen geankerd liggen in de baai de zee in te springen en te snorkelen. In het kristalheldere water van de Ionische Zee bewonder ik de vissen, de structuren van de bodem, de grotten en de verschillende soorten waterplanten. En onder water is heerst altijd een serene stilte. Iedere baai ziet er onder water weer anders uit. Mijn gedachten komen vanzelf tot rust. De stilte van de zee neemt bezit van mij. 

Zichtbare rust bij de deelnemers

Ik vind het altijd mooi om te zien hoe de deelnemers tijdens een zeiltocht veranderen. Als ze net aankomen aan boord zijn ze vaak opgewonden en nemen ze de onrust van werk en huis mee aan boord. Maar naarmate de dagen vorderen zie ik de deelnemers tot rust komen. Ze zijn meer bij zichzelf, meer aanwezig in het hier en nu. 

Veel deelnemers melden dat ze zich na een aantal dagen steeds meer verbonden voelen met onze zeilcatamaran Yemaya, met de zee, de wind, met de natuur tijdens onze stilte wandelingen en met elkaar. Deze verbinding, dat is waar het bij spiritualiteit om gaat. En een bezinningsreis op zee is een gelegenheid bij uitstek om deze spirituele verbondenheid te ervaren. Op een aardse, gegronde manier.

Dit Blog is geschreven door Franciska

Franciska is categorie 1 en Workplace gecertificeerd mindfulnesstrainer. Zij studeerde van 2014 tot 2016 intensief mindfulness in een boeddhistisch klooster in Australië. Francisca is gewijd tot zenmonnik en is verbonden aan het zenklooster Ryumonji te Frankrijk. Francisca heeft een carrière als advocaat achter de rug. Haar trainingen zijn praktisch en ‘down to earth, met veel humor!

Zin om mee te gaan met de zeilreis Griekenland?

Bekijk hier alle zeilreizen