Monique is lichaamsgericht ademtherapeut, Yin/Yang instructor en life coach.

Zij is expert in mindfulness, ademwerk, traumaverwerking en de yogafilosofie.

Het helen van trauma

Het helen van trauma werkt alleen als de connectie tussen hoofd en lichaam wordt hersteld.

Het trauma zit verankerd in het lichaam, dat de spanningen opslaat. Vaak speelt het trauma zich in je hoofd af en gaat een eigen leven leiden. Het is belangrijk te ervaren hoe het lichaam zich het trauma herinnert.

Terug naar het lichaam

Als er een duidelijk trauma aanwezig is, dan is het goed om na het vertellen van je verhaal en ook tijdens waar te nemen hoe je lijf aanvoelt. Wat voor lichamelijke sensaties kun je voelen en waar voel je die?

Zo leer je de signalen van het lichaam te koppelen aan de emoties die je voelt. En train je jezelf in het werkelijk luisteren naar wat je lichaam je aangeeft.

Onduidelijke lichamelijke klachten

Het kan ook zijn dat je lichamelijke klachten hebt, maar niet weet waar het vandaan komt. Ook heb je niet de indruk dat je last hebt van een trauma. Toch ligt er vaak een trauma onder de klachten. Een vergeten trauma. Of een trauma waarvan jij denkt dat het geen trauma is. Vaak wordt gedacht dat trauma alleen bestaat als het gaat om (seksueel) misbruik, incidenten, geweld, oorlog en catastrofe. Maar elke nare ervaring die niet goed verwerkt is, kan traumatisch worden. Het lichaam onthoudt de ervaring, maar de geest is al verder en heeft alles weggedrukt. Bekijk hier de Trauma verwerkings retreats

Hypnotherapie

Met hypnotherapie kun je erachter komen of er onderliggend trauma is, een nare ervaring die blijkbaar meer impact heeft gehad op je dan je dacht. Dit klinkt misschien heel spannend maar in de praktijk gaat het om dieper ontspannen. Tijdens de sessie ga je lekker zitten of liggen en ontspannen met visualisatie. Muziek helpt je hierbij. Vanuit de visualisatie komt er iets naar boven drijven vanuit je onderbewuste wat je aandacht vraagt. Dat stuk nemen we mee naar het bewuste. Dan maak je weer verbinding met het lichaam. Hoe reageert het lichaam op deze herinnering, gebeurtenis?

Terug naar het lichaam

De terugkoppeling naar het lichaam is heel belangrijk bij het helen van trauma. Onze geest kan vinden dat het geen trauma is of nu wel genoeg is geweest, maar het lichaam houdt de lading vast. Deze lading kun je alleen laten afnemen als je werkt met de Body- mind connectie. De verklaring hiervoor is met name de Polyvagale theorie. 

De zwervende zenuw

De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar deze connectie en een van de belangrijkste ontdekkingen is dat een van de langste zenuwen, die ontspringt uit de hersenstam, verbonden is met alle organen. Vanuit de nek gaat de nervus vagus naar verschillende functies in het gezicht, waaronder spraak, smaak, zicht en gehoor maar ook expressie. En dan zakt deze zenuw af en verbindt zich met het hart en de longen. Onder het middenrif verbindt deze zenuw zich met alle andere organen. De informatie gaat voornamelijk vanuit de organen via deze zwervende zenuw omhoog naar de hersenen en maar voor 30% vanuit de hersenen naar de organen. Dit wordt ook wel de Mind- gut connectie genoemd.

Verbinding

Zolang het mogelijk is de verbinding te maken met het lichaam is het helen van trauma geen probleem. Het betekent dat je in staat bent je te verbinden met wat je voelt en zo kun je nare ervaringen aangaan, doorvoelen en vervolgens een plek geven. 

Als je echter in een verhoogde staat van alertheid bent en niet meer echt verbonden met je lichaam, dan ervaart het zenuwstelsel een continue dreiging en zal het lichaam in staat van vechten/ vluchten of bevriezing zijn. Dan is het belangrijk eerst een vertrouwde basis te creëren door te leren je weer te verbinden met de natuur. De natuur en de natuurgeluiden zoals tjilpende vogels, ruisen van bladeren en golven van de zee geven het zenuwstelsel een signaal dat je veilig bent. Als je je weer kunt verbinden met stilte en natuur, kom je vervolgens uit de staat van alertheid zodat je je ook weer kunt verbinden met jezelf, met je lichaam en alles wat er in je omgaat.

Bekijk hier de Trauma verwerkings retreats