Reizen is bezinnen en tot rust komen

Van Thailand tot Griekenland: een meditatie retraite

Malika en Deep varen van Thailand via Sri Lanka, Sudan en Egypte om uiteindelijk uit te komen in Griekenland waar zij de meditatie zeiltochten gaan geven. Wat is er avontuurlijker dan met een zeilboot door het eindeloze blauw te scheren op weg naar onontgonnen gebieden en verre culturen.

Van Thailand tot Griekenland: een meditatie retraite'Een inktzwarte hemel, de wind gierend in het wand... We worden flink door elkaar gehusseld door de heftige beweging van Yemaya. De golven zwiepen hoog achter ons op in een onvoorspelbaar patroon. Als witte monsters, verlicht door het oplichtend plankton, komen ze op ons af. We proberen door de dichte regen muur de lichtjes van de omliggende vissersbootjes in het oog te houden. We zijn duidelijk niet alleen in deze woelige nacht.

De bliksemschichten lichten af en aan op aan de zwarte hemel. Terwijl wij de boel op orde proberen te houden, kijken Yodah en Sita, onze boot poesjes, gefascineerd naar buiten. Eigenlijk willen ze mee met ons het dek op, maar gelukkig weten we ze met zachte overredingskracht te overtuigen dat ze beter warm en droog binnen kunnen blijven. De plensende regen en gierende wind helpen ons daarbij. Maar fascinerend is het: het spel van intens duister met het licht van golven, onweer en regen".

Soms kunnen deze tochten echter weken duren en kennen we allemaal de verhalen van scheepsbeschuit vol maden en scheurbuik door gebrek aan vitamine C. Aan stervende bemanning door de te kleine rantsoenen of een tekort aan zoet water. Hoe zorg je voor voldoende gezonde voeding aan boord en vers drinkwater?

De lange zeiltocht van Malika en Deep

Scheepsbeschuit en Scheurbuik Van Thailand tot Griekenland: een meditatie retraite
Natuurlijk is er al veel veranderd door de komst van de koelkast en tegenwoordig zijn wij gezegend met een ruime variant aan boord. Op Zeebeest echter, onze vorige boot, hadden we geen koelkast en dan is de voorbereiding op grote overtochten nog wat ingewikkelder. Maar ook dat bleek uiteindelijk heel goed te gaan. De kaas bewaarden we bijvoorbeeld in stukken gesneden in weckpotten met olijfolie waaraan we kruiden, knoflook en pepertjes toevoegen. In dit geval werd de kaas alleen maar lekkerder naarmate we het langer bewaarden.
Verse groenten en fruit is de grootste uitdaging om zo lang mogelijk goed te houden en wel zo lekker als je het overgrote deel van de reis hiervan kan genieten. Het geheim om zo lang mogelijk vers te kunnen eten is ten eerste: bepaalde soorten groenten en fruit niet bij elkaar op te slaan. Ten tweede: alles koel en donker te bewaren wat met de komst van de koelkast veel makkelijker is geworden. 

De meeste nachten van deze overtocht zijn: helder en verlicht door miljoenen sterren. Bijna elke nacht worden we bezocht door een groep dolfijnen die meestal lange tijd om de boot blijven spelen. Zij lichten op als magische wezens, die een lang spoor van oplichtende sterren achter zich laten. Dit fenomeen zie je bij maanloze nachten op plekken waar veel plankton is. Prachtig om te zien en ook reden voor slapeloze nachten omdat je niet kan stoppen om naar dit wonderlijk schouwspel te kijken. Een waar meditatief moment: het voelen van de vrolijke en intense energie van de dolfijnen in de stilte van de donkere nacht.

Groene tomaten en bananen

Van Thailand tot Griekenland: een meditatie retraiteHet schijnt dat sommige rijpe groenten en fruitsoorten een stofje afscheiden die het rijpingsproces van de omliggende producten versnelt. Zo moet je rijpe tomaten en bananen niet combineren met andere groenten en fruit. Citroenen en limoenen schijnen het tegenovergestelde effect te hebben en door die overal tussen te verdelen, houd je alles langer vers. In de loop van de reis worden de groene tomaten rood en de bananen geel en heb je weer een nieuwe vers ronde! Daarnaast kun je makkelijk uitkienen dat je eerst maaltijden bereidt met de kort houdbare groenten en kolen, wortelen etc tot later bewaart. Ook hebben wij een vitaminen/ mineralen preparaat bij ons als we denken iets extra's nodig te hebben. Zoet water bewaren we in grote hoeveelheid in de desbetreffende tanks en zodra een regenbui overwaait, vangen we zoveel mogelijk op om de voorraden aan te vullen.

Zelfgemaakte Mexicaanse enchillada's en dadel bonbonsVan Thailand tot Griekenland: een meditatie retraite

Als je het allemaal goed voorbereid en uitkiest kun je heden ten dage heerlijk eten onderweg zonder je druk te maken dat je tekorten oploopt. Je moet wel heel erg je best doen om tegenwoordig nog dood te kunnen gaan aan scheurbuik en op een houtje bijten is echt niet nodig. Bovendien hebben wij gemerkt dat ook voor de mentale gezondheid het belangrijk is om jezelf af en toe te verwennen. Elke dag op zee hebben we een momentje samen met iets lekkers en als we een mijlpaal behalen, zoals de evenaar oversteken of als we halverwege de tocht zijn, is er altijd een kleine verrassing extra. Wij laten het ons smaken hier aan boord van Yemaya!

Elke keer als we de trossen los gooien en de wijde oceaan op zeilen, overvalt ons een diepe rust. Bijna opluchting en een gevoel van intense vrijheid als we de drukte en hectiek van het land achter ons kunnen laten en de koelte van de zee kunnen omarmen. In de loop van de dagen op zee zinken we steeds dieper in stilte. De stilte in onszelf aangeraakt door de stilte en sereniteit om ons heen. Deze stilte gaat voorbij aan hoge of lage golven, meer of minder wind of zelfs een fikse moesson bui zoals eerder beschreven. Die intense stilte is hier altijd.

Wij hebben ondertussen ondervonden dat zeilen op zee een diep louterend effect kan hebben en dat is precies de reden waarom wij het combineren van zeilen met meditatie, stilte en een rustgevende omgeving zo uniek vinden om te delen met anderen in onze meditatie en zeil vakanties.

Dit blog is geschreven door:
Deep Boel en Diana Bergsma

 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →