Reizen is bezinnen en tot rust komen

Een verhaal uit mijn coaching praktijk en vanuit mijn nieuwe e-book : Het wonder leven. Diana Bergsma organiseert spirituele vakanties.

Mijn helend hart

Dat was ze dan: een vrouw van 34 jaar, moeder, happily getrouwd en een dijk van een carrière met haar hoge functie in een mannenwereld.
Geld, mooi huis, vrienden en familie, vakanties, een leven waar velen van dromen. Of niet...? Dichterbij kijkend hadden paniekaanvallen en angsten haar leven overgenomen. Maar waarom?
Ze ging mee op reis naar Italië. De zon zou haar goed doen. Ze wilde tot rust komen en inzicht krijgen in hoe ze anders met haar situatie kon omgaan.

Hart-verscheurend

Op een middag tijdens het programma vroeg ik haar een collage te maken van haar hart. Knippen, plakken en scheuren: ze zat met gekruiste benen op de grond, intens verdiept in haar hart. Er kwam rode en zwarte verf bij. De penseelstreken werden heftiger. En toen zette ze een dikke, zwarte lijn op het midden van het hart.

Boem… in een keer stond het erop! Ze schrok er zelf van, maakte zich klein en begon te huilen. De tranen waren de eerste deze week. Ze werd duizelig, voelde zich niet goed en dook nog meer ineen. Ze wilde wel verdwijnen, schaamde zich voor haar tranen. Verbaasd vroeg ze zich af waar ze ineens vandaan kwamen.

Ik ging bij haar op de grond zitten en sloeg een dekentje om haar heen, zodat ze warm zou blijven. ‘Rust nu maar. Ga lekker liggen,’ zei ik.
Uitgeput legde ze zich neer. Ik zag dat iedereen aangedaan was door haar huilen. Ik vroeg de groep ook lekker te gaan liggen om naar mooie muziek te luisteren.
Woorden waren op dit moment niet nodig.

Ik wilde haar tijd geven om verder tot rust te komen, dus liet ik de schildering even voor wat het was. Een paar dagen later vroeg ze me of we er samen naar konden kijken. Ik vroeg de groep of ze mee wilden kijken. Samen zo op de grond zittend zei ze: ‘Dit is mijn hart zoals ik het al jaren voel. Ik wist het eigenlijk niet, totdat ik het schilderde.’ Ze vertelde haar verhaal voor het eerst, nu zonder tranen, maar met boosheid. Heel veel boosheid!
‘Ik heb het opgegeven vrouw te zijn en heb me volledig aangepast aan de mannenwereld. Ik zou niet weten wie ik ben als vrouw, als meisje...’

Een trotse vrouw

Mijn helend hartHet was de laatste avond van de reis toen ze verscheen in haar net gekochte jurk. Zo’n jurk had ze al jaren niet meer gedragen. Ze stond voor de groep en toonde een nieuwe collage, vol trots.
‘Kijk!’ zei ze, ‘Mijn hart is nog niet geheeld, maar ik ben op weg. Ik durf weer te dromen, te verlangen en mezelf vrouw te voelen.’
Dit keer was het de groep die huilde van ontroering.

Jaren later kwam ze bij me voor een coachingsessie. Ik opende de deur en zag het doorleefde gezicht van een mooie vrouw. Ik keek dieper in haar ogen en glimlachte. Gelukkig, het meisje leefde ook in haar.

Diana Bergsma schrijft mooie coaching verhalen:

Bekijk onze spirituele reizen

 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →