Wij doen alles voor jouw geluk

Wat tantra betekenen kan voor je relatie

Tantra, vaak is het niet helemaal helder wat tantra precies inhoudt. Een passage uit het werk van de Perzische mysticus en dichter Roemi (1207-1273) wordt vaak aangehaald om in een paar woorden uit te leggen wat het wezen van tantra is:

“Dans alsof er nooit iemand is die kijkt

Heb lief alsof je nog nooit bent gekwetst

Zing alsof niemand je kan horen

Werk alsof je het geld niet nodig hebt

Leef alsof de hemel op aarde is.”

Bij tantra draait niet alles om seksualiteit.

Wat tantra betekenen kan voor je relatieHet omvat veel meer dan dat. Tantra gaat eigenlijk over alles waar we verlangen of passie bij kunnen voelen. Tantra leert je om te kunnen genieten van het verlangen en daarbij het resultaat los te kunnen laten.  

Maar wat betekent dit dan concreet voor mijn liefdes- en seksleven, zal je je misschien afvragen. Hieronder een begrijpelijke uitleg van Jan den Boer, filosoof, tantra-trainer en schrijver: “Er zijn veel mensen die routinematig de liefde bedrijven. Die het ook als een soort race zien met als doel een orgasme. Naarmate de opwinding tijdens een vrijpartij stijgt, ben je meer op jezelf betrokken en raakt de verbinding met je partner op de achtergrond. Alsof je tijdens een Grand Prix met hoge snelheid op de finish af dendert. En in een Formule 1 wagen zit nu eenmaal maar één coureur.

Verlangen wil direct vervuld worden..

 dat kennen wij maar al te goed in onze consumptiemaatschappij. Het liefst met alles direct bevredigd worden. Als je tantra gaat beoefenen, ontdek je dat het verlangen zelf óók een lekker gevoel is. Pas als je het idee hebt dat je er iets mee móet, wordt het gecompliceerder. Je hebt dan echter geen last van het verlangen zelf, maar van het idee dat je iets moet bereiken. Zuiver verlangen is pijnloos, het is vrij. Volgens het boeddhisme is het zelfs verlichting. Puur verlangen is volmaakt geluk.”

Wanneer partners vooral gericht zijn op het vervullen van seksuele behoeften, kan dat op den duur gaan voelen als elkaar ‘gebruiken’ in plaats van het echt contact maken met elkaar. Het echte intieme contact zal een van beiden gaan missen en de zin om te vrijen zal vaak verminderen. Dit is de belangrijkste oorzaak van het verschil in verlangen dat vaak tussen partners ontstaat als ze wat langer bij elkaar zijn. Zonder de druk van het krijgen van een orgasme, kan je echter leren genieten van het verlangen, de seksuele energie en van elkaar. Zo wordt vrijen een heel andere ervaring."

Tantrische seksualiteit is anders dan gewone: het gaat niet om het opwekken van begeerte en om snelle bevrediging, maar om elkaar zo diep mogelijk leren aanvoelen.

Een leuk spel om samen mee te beginnen

is het yin-yang spel. (*) Bij dit spel is de ene partner gedurende een bepaalde tijd in de actieve rol (yang) en de andere partner in de passieve rol (yin) en andersom. Belangrijk is om de tijd van te voren goed vast te stellen en te kijken wanneer het tijd is om te wisselen. Die tijdsduur kan variëren van een uur tot een dag. Het kan goed zijn om voor de eerste keer te kiezen voor een oefening van in totaal 4 uur (dus ieder 2 uur). Het spel gaat als volgt:

Degene die in de yang rol zit mag al zijn of haar wensen uiten aan degene die in de yin rol zit. Deze wensen kunnen variëren van het bereiden van een maaltijd, een eindje wandelen, iets te drinken halen, een massage of vormen van seksualiteit.

Belangrijk is dat degene met de yang rol zijn of haar wensen uit zonder rekening te houden met wat de partner die in de yin rol zit prettig zou vinden. Als de yin partner iets onacceptabel vindt dan kan deze het zeggen en natuurlijk besluiten de wens niet te vervullen. De partner die in de yin rol zit heeft dus altijd een "vetorecht".

Wat dit spel je kan opleveren is dat duidelijk wordt wat je prettig vindt en waar je partner van houdt. Zonder dat er gestreefd wordt naar compromissen die onduidelijkheid in de hand werken. In het normale leven houden we, als het goed is, wel rekening met de ander, maar dit kan als bij-effect hebben dat onze eigen wensen vervagen. Soms hebben we namelijk ideeën  over wat de ander misschien wel en misschien niet fijn zou vinden. De kans is groot dat we niet zijn nagegaan of die ideeën kloppen. In een relatie is het altijd fijn om te ervaren dat er ruimte is voor ieders wensen. Hier bewust ruimte voor maken, zal dan ook zeker een positief effect hebben op je relatie.Wat tantra betekenen kan voor je relatie

Een ander effect van deze oefening is dat de fantasie geprikkeld wordt. Door na te denken over wat je leuk vindt komt je wellicht op nieuwe, opwindende en verrassende ideeën. Die fantasie hoeft zeker niet altijd zacht, lief of 'spiritueel' te zijn. Onze geest omvat alles: het lagere en het hogere, het lichte en het donkere. Alles wat jij en je partner lekker vinden is gewoon goed.

'Jammer genoeg gaat de hele wereld er vanuit dat iedereen weet hoe hij moet liefhebben. Nergens is dus een opleiding of universiteit die de kunst van de liefde leert. Vreemd dat het allerbelangrijkste zo verwaarloosd wordt’ - Osho


(* Bron: http://www.depaarsekeizerin.nl/ideeen-inspiratie/tantra-voor-beginners-meer-samen-genieten#.VLfxTEvWTZM)

 


Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →

76.7 3104 22