Wij doen alles voor jouw geluk

Wit, Rijk en op reis naar Afrika

Wat doet het met je als mens wanneer je wordt bestempeld als zielepoot die gered moet worden? Wanneer vreemdelingen die jouw cultuur helemaal niet kennen je woonplaats binnen walsen, en jou vertellen hoe je je leven zou moeten leiden? Of wanneer je niet serieus wordt genomen door de mensen die zeggen jou te willen helpen? Wanneer je inderdaad gaat geloven dat die westerlingen het allemaal wel beter zullen weten, word je dan nog wel gestimuleerd om de kont tegen de krib te gooien en te strijden voor een betere toekomst?

Natuurlijk. Hoe je het ook wendt of keert, witte westerlingen zijn vaak degenen met kapitaal en genoeg vrije tijd om langere periodes in het buitenland door te brengen. Ik wil dan ook absoluut niet tegenspreken dat er veel organisaties zijn die een grote positieve impact hebben gehad in gebieden waar verder niemand naar omkijkt. Organisaties die levens van veel individuen voorgoed veranderd hebben. Dit is dankbaar werk, en vaak kunnen ze een helpende hand of donatie goed gebruiken.

Help bewust

Maar sleutelwoord is hier dus ‘omstandigheden’. Het belangrijkste is dat, wanneer jij als welvarende westerling in Afrikaanse ontwikkelingslanden je handen uit de mouwen wil steken, leuke dingen wil uitdelen of geld wil doneren, je daar bewust over nadenkt. Dat je je eerst in de situatie en cultuur verdiept. Wie zijn de mensen die je zou willen helpen? Op welke manier willen zij graag geholpen worden en waar is écht behoefte aan? Wat is je daadwerkelijke impact, positief en negatief? Wat is je intrinsieke motivatie? Als je dan iets kan betekenen – als is het maar voor één persoon – dan mag je best wel even trots op jezelf zijn.

Let op je social media- en selfiegedrag

De plaatjes die je schiet, de context waarin je deze post en de woorden die je gebruikt hebben veel meer invloed dan je waarschijnlijk zou denken. Niet alleen op de omgeving waarin je te gast bent, maar ook op het beeld dat je vriendjes en vriendinnetjes thuis krijgen van het land waarin je je bevindt.

Een paar vuistregels

Maak nooit zomaar foto’s van mensen zonder hun toestemming! Vraag om toestemming, zoals je dat in je eigen land ook zou doen. Zorg er vervolgens voor dat als je iets post, je geen woorden of beelden gebruikt die de waardigheid van mensen aantasten, of stereotypering versterken. Gebruik je sociale media juist om de diversiteit en schoonheid van het land waarin je te gast bent te laten zien!

Banen ontnemen… of toch niet?

Gaan we nog even door: het blijkt ook dat lokale economieën vaak in de problemen raken door onze ondoordachte heldenacties. Waarom moeten wíj eigenlijk huizen of waterputten bouwen in gebieden waar een grote werkloosheid heerst? Het antwoord ligt voor de hand: wij betalen om te mogen werken, in plaats van dat we een salaris eisen voor het werk dat we verrichten. Niet alleen pikken wij baantjes in, veel vrijwilligers blijken vaak net zo goed een stal of school in elkaar te kunnen timmeren als dat ze de Adungu kunnen bespelen (een traditioneel Oegandees instrument). Helemaal niet, dus.

Ik alleen al ken meerdere verhalen van vrijwilligers die erachter kwamen dat, nadat ze vertrokken waren, de mensen ter plekke hun bouwwerk steen voor steen moesten herbouwen. Tja, dan krab je op je hoofd en vraag je je af: wat voor nut heeft mijn bijdrage nou eigenlijk gehad? Wie moet hier aan de behoeftes van wie voldoen?

Interessant? Word je aan het denken gezet en wil je meer weten? Lees het boek ‘En je ziet nog eens wat’ van Renske de Greeff: een hilarisch en heel treffend boek over vrijwilligers in Sub-Sahara Afrika.

Stapje verder? Pak het vliegtuig, maak het mee. Kies voor onze Ghana reis

Bron artikelPlaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →

111.7 3158 22