Reizen is bezinnen en tot rust komen

Zeilervaringen met Malika en Deep

Zeilen door hoog risico gebied onze overtocht van Sri Lanka naar Sudan
Het is 2.00 in de nacht en we staan op het punt om de Golf van Aden binnen te gaan. De oceaan die wordt gezien als eén van de meest gevaarlijke gebieden op de wereld vanwege de hardnekkige piraterij. Deze Golf wordt aan de ene kant begrensd door Somalië en aan de andere kant door Yemen. Twee landen die al sinds mensenheugenis verscheurd worden door oorlogen, honger, droogte..... Als we de Golf invaren hoor ik het geronk van een oorlogsvliegtuig en zie meerdere lichtjes van ander luchtverkeer, wellicht ook gevechtshelicopters of vliegtuigen. Op dat moment besef ik dat ondanks het dreigende gevaar ons niets gaat gebeuren: de rijke Westerse wereld heeft het allemaal goed onder controle hier.

Een mengeling van gevoelens komen in me op

Enerzijds de opluchting en dankbaarheid dat we zo beschermd worden en veilig onze tocht kunnen verderzetten, maar anderzijds ook het verdriet en de pijn voor de mensen die aan weerzijden van de Golf van Aden leven. Zij kunnen niet even door dit troosteloze gebied varen met een volle buik en een mooi schip onder hun kont. Zij zullen hun harde leven gewoon verder moeten leven.

Uitmuntende service en bescherming

Zes dagen kost het ons en de 6 andere boten met wie we opvaren om dit hoog risico gebied door te zeilen. Elke dag worden we gecheckt door ofwel oorlogsschepen of -vliegtuigen. Ze roepen ons regelmatig op via de radio om te vragen of alles goed met ons gaat en verzekeren ons dat we bij alles wat we verdacht vinden hen kunnen oproepen. Wat een service en wat een gevoel van veiligheid overspoeld ons! Het weer is perfect: met een heerlijke wind van 12 tot 16 knopen van achter worden we als vanzelf door de golf heengeblazen. Wat zeilen betreft is deze overtocht, al vanaf Sri Lanka, de meest fijne overtocht die we ooit hebben gemaakt.

Na zes dagen passeren we de 15de breedte graad en vanaf hier zou alles weer veilig moeten zijn. We zitten dan in het zuiden van de Rode Zee met aan de ene kant Saudie Arabië en de andere kant Eritrea. We zijn diep opgelucht dat alles zo voorspoedig is gegaan en zeilen richting een ankerplaats om weer eens een nachtje door te kunnen slapen na bijna 3 weken op zee. Bij Aucan, een eilandengroepje van Eritrea gooien we het anker uit en genieten van de rust. De volgende ochtend worden we verast door twee manta roggen die elegant door de baai en zweven. We trekken onze snorkelspullen aan en zwemmen een tijdje met ze rond. Wat een prachtig welkom in de Rode Zee!

Sudan, verassend vers en groen in de woestijn

Zeilen in de Rode Zee van zuid naar noord is geen makkelijke opgave. De wind komt overwegend uit het noorden en is regelmatig flink hard. De tactiek is om bij minder wind of in de enkele gevalen dat de wind even naar het zuiden draait, je kans te pakken en verder te zeilen. Terwijl je bij de harde wind maar beter even schuilt achter een rif.

Zo komen we aan in Suakin, Sudan

Een authentiek, vervallen woestijn dorpje met verassend vriendelijke mensen. Hier merken we niets van de revolutie en vijandelijkheden die zich in het land afspelen. We wandelen rond om weer eens de benen te strekken. De mensen zijn hier arm en hebben weinig buiten het stoffige zand. Tijdens een bustrip naar Sudan zien we de eindeloze kleine hutjes aan ons voorbij trekken met hier en daar een paar geiten en kamelen. Een paar sprieten groen duiden de 'moestuintjes' aan.

Veel kan hier toch niet vandaan komen. Terwijl naast dit tafereel de pijpen vol 'vloeibaar goud' door het landschap lopen. Helaas zijn er maar heel weinig mensen die voordeel hebben bij de verkoop van deze olie. In Port Sudan stappen we uit bij de groenten en fruit markt.

We zijn met stomheid geslagen bij het zien van zoveel vers en groen. Hoe is het mogelijk in dit dorre land? We begrijpen later dat er in Sudan ook wel degelijk vruchtbare grond aanwezig is zodra je meer landinwaarts gaat. Helemaal blij ga ik van stalletje tot stalletje om te onderhandelen over de prijzen en flink in te kopen voor onze verdere reis richting Egypte!

Ga een mee op de Meditatie Zeilreis in Griekenland.

 Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →