Baan opzeggen en het roer om

Drie jaar geleden woonden Lisa (53) en Martin (52) nog gewoon in een huis met een tuin in Dodewaard. Beiden werkten als docent aan de Hogeschool in Nijmegen. Lisa met veel enthousiasme en passie, Martin met steeds minder plezier. Hij zat tegen een burn-out: ,,Ik wilde het liefst iets heel anders gaan doen, bijvoorbeeld vijf jaar lang de wereld rondzeilen, maar Lisa zag dat niet zitten. Ze werd altijd zeeziek. Bovendien was onze dochter nog maar 17.” Het idee bleef knagen en toen hun meisje ging studeren wilde Lisa wel iets ‘wilds’ proberen. Niet al te ver en liefst met veel zon. ,,Maar”, was ze resoluut, ,,dan verkopen we eerst het huis, voor wat meer armslag.”

Dus begonnen ze met een schone lei. De woning werd verkocht, spullen opgeslagen, dochterlief kreeg een eigen huisje in Arnhem en eind 2018 trokken de avonturiers met de camper naar Spanje. Martin: ,,We realiseerden ons dat we onze dochter voor het blok zetten, maar ze stond snel op eigen benen en is nu heel trots op zichzelf.” Bekijk hier de relatie coaching zeilreis

Geen eigen plek hebben was wel wennen

Na een lange reis met de nodige pech bereikten ze het warme zuiden. De twee bedachten een aantrekkelijk verdienmodel waarmee ze in hun onderhoud konden voorzien. Lisa zag een B&B wel zitten, Martin wilde gaan werken met jongeren. Hij bleef in Spanje om Spaans te leren en een huis te zoeken, zij vloog terug om nog wat extra geld te verdienen. Ze leefde tijdelijk als huizenoppas en moest steeds verkassen: ,,Geen eigen plek hebben was wel wennen, maar uiteindelijk ook heel verrijkend.” 

De regelgeving in Spanje bleek ingewikkeld, een geschikt huis voor een sociaal-maatschappelijke onderneming vonden ze niet. Martin werd er moedeloos van. Wat nu?

Terug in Nederland woonden ze een tijdje in de camper, al mag dat eigenlijk niet. ,,Al die regeltjes! Als je aan de rand van de samenleving staat, wordt er al gauw op je neergekeken. Mensen oordelen zo snel”, zegt Lisa geëmotioneerd. ,,Vaak vroegen we elkaar ‘heb je nou spijt’? maar dat hadden we nooit.”

Met de zeilboot naar Valencia

Lang verhaal kort: er kwam een zeilboot, een 14,5 meter lange polyester Clipper uit Griekenland die ze samen opknapten en naar Valencia voeren. Ze genoten van springende dolfijnen, prachtige zonsondergangen en bijzondere ontmoetingen in de havens. Lisa vond het leuker dan ze dacht: ,,Ik word nog wel zeeziek maar heb ermee leren omgaan. Na een paar dagen is het over.” 

Toen kwam corona en zaten ze vast op het schip

Het toezicht in Spanje was heel streng. We mochten er alleen af voor boodschappen. Ik kreeg pijn in mijn buik omdat het geld langzaam opging. Lisa solliciteerde naar een baan bij de Hogeschool van Amsterdam. In mei voeren we naar Nederland. Onderweg konden we alleen voor brandstof de havens in.” Omdat het schip niet toegerust bleek voor de kou kocht Martin een kachel en een ontvochtiger. Lisa: ,,Door ons nomadenbestaan leren we omgaan met onzekerheden zoals corona. We veranderen regelmatig de stand van onze zeilen. Zo komen we in kleine stappen steeds dichter bij onze dromen.”

Van de zomer naar de Wadden, in de winter naar warmere oorden en ooit nog eens de wereld rond: het klinkt nogal idealistisch, en soms blijkt de werkelijkheid weerbarstig. Maar de twee vijftigers hebben er alle vertrouwen in. Lisa: ,,Als je midden op een kalme zee de magische sterrenhemel hebt gezien, besef je dat je deel bent van een groter geheel. Je voelt de essentie, de verbondenheid met alles, maar je realiseert je ook dat de wereld niet maakbaar is en dat we er zuinig op moeten zijn. Reizend de wereld verkennen is fantastisch, veel leuker dan op één plek wonen. ‘s Morgens niet weten waar je ‘s avonds zult zijn, ankeren op een plek die van iedereen is. Onderweg leer je jezelf pas echt kennen. En dat willen we graag overdragen op anderen.”

Bron tekst de Gelderlander.

Relatie Coaching Tenerife

 Bekijk hier de relatie coaching zeilreis

Relatie Coaching op een Zeilboot

Jullie verblijven zes dagen op een heerlijke zeilboot op de Canarische Eilanden. Jullie zeilen op een echte familiecruiser, de Oceanis 473 Clipper. Ze heeft heerlijke zeileigenschappen en met veel ruimte en comfort boven- en benedendeks. Als het erg warm en zonnig is kan een bimimi worden uitgeklapt die de hele kuip overdekt. Het achterschip heeft een geïntegreerd zwemplateau met douche.  

Zeilen, luieren en zon

We zeilen we tussen de verschillende Canarische Eilanden. Tot en met mei bivakkeren we op en rond Tenerife. Afhankelijk van de wind, je zeilervaring en zeilwensen maken we een prachtige en passende route. Je zult nagenoeg zeker grienden (een grote dolfijnensoort) zien langs de westkust van Tenerife!

Daarnaast is de natuur gevarieerd van kaal vulkanisch tot steile, imposante rotsformaties en prachtig groen begroeide berghellingen. De Teide is echt een magische plek waar je stil van wordt en die je zal ontroeren. Je verkent een deel van de west- en mogelijk noordkust van Tenerife, of we gaan juist naar La Gomera, het gemoedelijke en groene eiland onder Tenerife. Op La Gomera kun je genieten van een prachtig ondergaande zon en verstilde baaitjes. Als je dol bent op zeilen behoort La Palma ook tot de opties om naar toe te zeilen, maar dat is een zeer fanatieke dagtocht van zo’n 15 uur.

Heb je zin om mee te gaan? Bekijk hier de relatie coaching zeilreis