Hoe blijf je in verbinding binnen je relatie

Wanneer je in een relatie stapt heb je beiden verwachtingen, wensen en dromen. beiden neem je dit alles mee in de relatie en hopelijk maak je daar dromen van die door de ander worden geaccepteerd of zelfs gedeeld. Maar wat als jouw dromen vaker een lagere prioriteit hebben dan die van je partner en je relatie op het spel komt te staan?

Zonder gedeelde interesses blijft uiteraard van een relatie ook maar weinig over. Anders gezegd: wanneer jullie je leven, zowel zonder als met elkaar geen richting meer weten te geven en geen dromen, wensen en verlangens meer delen, wordt de relatie er een als broer en zus in plaats van gevuld met passie en vuur.

De essentie van een liefdesrelatie is dat je je verbonden voelt met de ander en elkaar blind kunt vertrouwen zonder te oordelen. Is dat gevoel niet heerlijk? Niet meer zonder de ander kunnen en willen, elkaar alles kunnen vertellen, het gevoel dat er diepte is in jullie relatie. Wanneer je samen een veilige haven hebt gecreëerd voor elkaar kan en mag je je in die haven kwetsbaar naar elkaar opstellen. Als je het gevoel hebt dat dat echt niet mogelijk is voor jou heb je misschien wat aan onderstaande adviezen.

Ken jezelf

Natuurlijk niet wat je lievelingskleur is of hoe je je koffie drinkt. Weet dat je uniek bent, er is er maar een op aarde zoals jij. Weet dat jij de moeite waard bent en neem geen genoegen met minder. Tegenwoordig wordt de nadruk gelegd op wat er allemaal mis is in de wereld en de mooie dingen worden als vanzelfsprekend beschouwd. Vind je innerlijke kracht en houd deze stevig vast. Het zal een anker zijn in stormachtige tijden.

Geluk maak je zelf

Laat je geluk niet afhangen van wat een ander wel of niet doet, je maakt het jezelf dan alleen maar moeilijk. Invloed uitoefenen op een ander is immers veel moeilijker dan jezelf beïnvloeden. Vind de passie in je leven en ga dingen doen die JOU gelukkig maken. Ga naar dat feestje al heeft je partner geen zin. Je bent hierdoor veel minder afhankelijk van een ander en maakt je eigen geluk.

Focus op het goede

Kijk eens wat vaker naar mooie punten van de ander. Dring niet aan op wat er allemaal anders kan maar besluit eens om het met rust te laten, Doe die wc bril zelf eens naar beneden en vraag jezelf nou eens af: Hoe vervelend is het nou uiteindelijk? Accepteer het dat je wat later op een feestje komt omdat de make-up bijgewerkt moest worden. Richt je in plaats daarvan op al het goede van de ander. Vaak overheerst negativiteit, draai het nu eens om. Het glas is halfvol!

Aandacht

Aandacht geven wordt steeds schaarser en helemaal door de komst van de smartphones, tablets e.d. Het is heel belangrijk om een stuk onverdeelde aandacht te geven aan een ander. Als je zelf iets aan het vertellen bent is het ook fijn om gehoord te worden. Maar meestal is het al genoeg door er alleen maar voor de ander er te zijn. Blijf de mensen die je lief hebt aandacht geven. Dat wat je aandacht geeft, dat groeit. De relatie zal alleen maar groeien.

Vergeef

We zijn allemaal mensen en mensen maken nou eenmaal fouten. Als je zelf spijt hebt van iets voelt het ook fijn om vergeven te worden. En geef ook je eigen fouten toe. Samen kom je er vaak makkelijk uit en zorg je ervoor dat dit niet de relatie in de wegstaat. Wanneer je ermee blijft zitten maak je het probleem alleen maar groter dan het is.

Herken je ‘gevoelige snaar’

Als iemand je precies weet te raken met een op- en/of aanmerking geef degene dan niet de schuld van jouw reactie. Je kunt een ander niet veranderen alleen jezelf en hoe jij reageert op een situatie. Leer je ‘gevoelige snaar’ te herkennen, en herken het als je begint te reageren. Stop! Doe iets anders om je reactie te veranderen. Verlaat de ruimte desnoods en haal even diep adem.

Natuurlijk kun je met je partner nog veel meer de diepte in door juist bewuster in het leven te gaan staan. Niet alleen verrijk je jezelf, je verrijkt de verbinding en relatie. 

Kies een retraite vakantie