Moeders alleen op retraite vakantie

Zonder man en kinderen op stap. Sommige moeders doen het gewoon. Met wisselend succes.

Melanie (35) gaat twee keer per jaar een lang weekend naar de zon. Helemaal alleen. Haar vriend en zonen van 5, 8 en 10 weten niet beter. 

“Toen mijn oudste twee werd, gaf mijn vriend me een weekendje weg cadeau. Samen met een vriendin. ‘Vlieg naar Turkije, pak een paar dagen zon, drink heel veel cocktails’, zei hij. En dat terwijl ik het eigenlijk prima trok, mijn leven als moeder met een parttime baan.

Met een vriend die heel veel thuis is, en keurig de helft van de zorg op zich neemt. Ik legde de bon een paar weken op het dressoir en parkeerde het plan in mijn achterhoofd.

Tot ik op een ochtend weer eens veel te vroeg wakker werd gehuild en dacht: het lijkt me best lekker om eens een paar dagen in mijn uppie te zijn. Had ik überhaupt weleens in mijn eentje op een terras gezeten? Ik dacht van niet.

Volkomen ontspannen lag ik op het strand

Twee weken later vloog ik naar Turkije. All inclusive, dertig graden, stapel boeken in de koffer. Decadent, oordeelde mijn moeder. Onzin, vond ik. Vriendinnen gingen vaak genoeg een weekend weg. Met elkaar weliswaar, maar wel zonder man en kinderen. Ontaard voelde ik me dus niet. En tot mijn eigen stomme verbazing miste ik ze ook niet echt. Volkomen ontspannen lag ik dagenlang op het strand. Ik dronk cocktails, maakte een praatje met de barmannen en maakte eens een wandelingetje. Alleen het avondeten in mijn eentje voelde wat ongemakkelijk. Bekijk onze retraite vakanties.

Een traditie was geboren

Mijn eerste weekend alleen voelde zo goed, dat ik een halfjaar later en zwanger van mijn tweede, nog een keer besloot te gaan. De cocktails werden mocktails, en een groot deel van mijn dagen bracht ik soezend door op mijn strandbedje. Een traditie was geboren. Sindsdien ga ik gemiddeld eens per halfjaar een weekendje weg. Meestal naar een resort, soms naar een hotelletje op Mallorca of een andere plek waar de zon schijnt.

Het maakt me een leuker mens

Vriend en zoons weten inmiddels niet beter, en vinden hun dagen samen in hun man cave ook een verademing. Het maakt me een stukken leuker mens, zo’n lang weekend alleen in de zon. Ik kom tot rust, wat inmiddels hard nodig is met drie zonen. Man komt op zijn beurt ook prima aan zijn trekken, die koppelt meerdere keren per jaar één of twee vrije dagen aan zijn zakenreizen naar het buitenland. We hebben het uitstekend verdeeld zo. En de zomervakantie, die doen we gewoon met z’n vijven.”

Heb je zin in een retraite vakantie?

Je wil het graag goed doen als moeder. Je bent toegewijd, betrokken met hart en ziel. Je eigen achtergrond heeft impact op je opvoeding. Welke ervaringen en overtuigingen geef je onbewust door? Welk beeld heb je bij de ideale moeder? Kun je ook relativeren en met humor naar de dingen kijken? Natuurlijk wil je meer plezier in je moederschap en dat kan ook als je meer innerlijke vrijheid ervaart. Bekijk onze retraite vakanties.

 

Bron artikel KEK mama