Monique is lichaamsgericht ademtherapeut, Yin/Yang instructor en life coach.

Zij is expert in mindfulness, ademwerk, traumaverwerking en de yogafilosofie.

Op retreat is: met aandacht naar binnen

Als je een retreat doet dan wil je tot rust komen en met een open houding kennis tot je te nemen en iets te leren over jezelf. Dit is vaak de intentie van iemand. Ik zie dat mensen wel tot rust te komen maar het moeilijker vinden om naar zichzelf te kijken. Ik begrijp dit ook, want het vraagt moed en oprechtheid om in de spiegel te kijken. En daar heb je niet altijd zin in en dat mag. 

Natuurlijk is het zo, dat als je tot rust wilt komen je eerst aan jezelf dient te werken. Want er is een reden voor dat je rust nodig hebt. Dat komt ergens door. Als je hier niet naar kijkt, kom je wel even tot rust maar dan stroomt de energie weer net zo snel weg, als je weer thuis bent. Zodra je het dagelijks leven weer ingaat is de rust weer ver te zoeken. En al gauw zit je weer in de alledaagse ratrace die je helemaal opslokt.

Omgaan met de dingen die je moeilijk vindt

Tijdens een retreat zit je in een andere omgeving , maar jij zit nog met dezelfde overtuigen en ideeën in je hoofd over hoe iets moet zijn, b.v. de omgeving waarin je bent. Hoe ga je daar nu mee om tijdens een retreat? 

Voordat je weet sta je klaar met je oordelen, of heb je al je kritiek geuit. Tijdens de retreat zijn dit de leermomenten, want zodra  je kritiek  ergens op hebt, leg je het probleem buiten jezelf neer. “ Ja ik wilde wel tot rust komen maar het ging niet want er was zoveel wind dat ik niet kon slapen.” Of” Die kast sluit niet goed” de meubels zijn oud of de kleur staat me niet aan, het water is niet lang warm of is te heet. Er zijn muggen, het is windstil nu is het weer te rustig, poeh wat is het heet, regende het maar even. Waarom regent het nu precies in die week dat ik hier ben. En ga zo maar door.

De kunst is je geklaag, irritatie of kritiek te onderzoeken. Wat is er nu eigenlijk écht aan de hand? Kun je reflecteren over je oordelen en overtuigingen? Begrijp je welke rol jij speelt, denk aan de innerlijke criticus of de drammer in jezelf. Als je dit gaat realiseren dan gaat er een andere wereld voor je open, namelijk dat je de toeschouwer wordt van jezelf. 

Dit is het moment dat je je eigen ‘mind games’ kan doorzien. En met een hip Engels woord, kunnen we dat het beste bestempelen als manipulatief gedrag. Dit manipulatieve gedrag kan in verschillende contexten/omgevingen naar voren kan komen. De reden daarvan is dat je als mens een mind game met iemand anders kan spelen, en het doel is meestal om een gevoel van controle of macht over een ander te krijgen. 

Doordat we een retreat in een andere type omgeving plaatsen die je gewend bent, is dit je uitdaging om je ‘psychologische mindgames te begrijpen. Iets zal nooit perfect zijn! Het bed slaapt anders dan thuis, alles is anders, dit is je perfecte uitnodiging om het ook anders te gaan doen in je leven.

Stop met jezelf afleiden

Ik zie vaak dat binnen de groepen, mensen de neiging hebben om teveel met anderen bezig te zijn. Je bent dan afgeleid van jezelf en je kunt je afvragen waardoor dit komt. 

Als je een coaching retreat aangaat of een stilte retreat om weer tot jouw innerlijke kern te komen, waardoor jij je hart weer opent dan is de uitdaging om in verbinding te komen met jezelf. 

In jezelf komen betekent dat je aankomt in de retreat omgeving, dan open je de ogen en zie je dat alles vanuit respect en liefde is gemaakt. Dan geloof je weer in de beste intentie van jezelf en anderen. Dan heb je alle psychologische spelletjes in jezelf door. 

We nodigen je graag uit op retreat op Sardinië!