Vierduizend man kwam naar Ahoy voor het spirituele evenement

Noem ons alsjeblieft geen wappies

"Kinderen van het licht, sta op!’ Het is de apotheose van de avond. De vierduizend bezoekers in Rotterdam Ahoy rijzen als één man op, juichend, klappend, stralend. Ze warmen zich aan elkaar, voor even weg uit de schijnwereld van media, wetenschap en politiek. Hier wordt een Nieuwe Wereld geboren van vrije mensen, zonder vaccins, digitaal geld en vooral: zonder ‘mentale slaven’. Maar de beweging kent ook een schaduwzijde, zo merkt verslaggever Paul Verspeek. Hij dompelde zich onder bij het spirituele evenement, sprak met bezoekers en luisterde naar de sprekers.

Binnenkomen is nog niet eenvoudig. Als journalist kun je doorgaans overal bij zijn en liggen de lonkende persberichten klaar. Hier is alles anders. Medeorganisator Isa Kriens zegt mij via de mail dat er geen plek is, dat ze geen tijd heeft voor een interview en dat ze ook minder goede ervaringen heeft met journalisten. Het evenement ‘That’s the Spirit - Talk XXL’ is in no time uitverkocht, ondanks dat de kaartjes 40 tot 80 euro kosten. Via ticketswap lukt het me op de valreep alsnog en het voelt bijna als een undercoveroperatie.

Revolutionaire omwenteling

Het thema van de avond is ‘Skip news, watch life’. Wederom een bevestiging dat de ‘main stream media’ hier niet zo geliefd zijn. Waarom niet? Omdat die handelen in opdracht van de elite en meehelpen de zogenaamde hoaxes rond klimaat en corona te verspreiden. De avond bestaat uit vijf sprekers en die zullen allen deze boodschap uitdragen. En nog veel meer: we staan aan de vooravond van een revolutionaire omwenteling van de kosmos waarin de mens weer terugkeert naar zijn oorsprong, naar zichzelf. Het is zweverig en keiharde maatschappijkritiek ineen. Gele hesjes vervangen door priestergewaden.

“Maar noem ons geen wappies of complotdenkers”, zegt Ronald (40) uit Almelo. “Dan zet je ons in een hoek, het is zo beperkend. Je sluit meerdere perspectieven uit. Ik ben juist meer gaan onderzoeken dan media en wetenschap mij vertelden. Ik heb verstand van data en ben geschrokken van de cijfers die ik vond over de nadelen van vaccins.”

Het evenement is in RTM Stage, een bekende plek voor mij: hier haalde ik in januari mijn boosterprik. Ronald kan er wel om lachen. “Ik denk dat het aantal gevaccineerden vanavond wel onder het landelijk gemiddelde zit.” Hij is samen met Charmain (40) naar Rotterdam gekomen. “Het was vooral mijn idee”, zegt zij. “Ik heb altijd belangstelling voor het spirituele gehad, misschien heeft dat met mijn Indonesische roots te maken.”

Charmain geeft vooral hoog op van astrologe Karen Hamaker, die via de Jungiaanse psychologie inzicht heeft gekregen in ‘commissies die boven de regeringen hangen’. Het zal niet voor het laatst vanavond zijn dat ik hoor over de mens als marionetpop van de elite. WEF, EU, VN, WHO, centrale banken, illuminati: alles komt langs. Bottomline: door de technocratische revolutie is de mens vervreemd geraakt van de aarde, de waarheid en zichzelf en leeft in een totalitaire staat. Boodschap: neem het heft in eigen handen, wantrouw alle instituties. Steeds als de woorden ‘bron’, ‘hart’, ‘oorsprong’, ‘zelf’ en ‘ziel’ klinken, gaat er een lichte wave door de zaal van knikkende hoofden.

Naast Isa Kriens is Jorn Luka de host van de avond. Hij geniet enige bekendheid op social media door zijn podcasts met gelijkgestemden. Interviews van gerust dik twee uur lang, maar wie ik ook spreek in Ahoy, ze hebben ze allemaal moeiteloos en ademloos bekeken en beluisterd. De podcast heet The Trueman Show, geen toevallige verwijzing naar de film The Truman Show waarin Jim Carrey niet doorheeft dat zijn wereld een decor is, zijn leven een realitysoap. Luka mag de quote graag gebruiken: ‘The Truman Show is geen fictie maar een documentaire’. Hetzelfde geldt voor The Matrix: het is echt. We zijn verzeild geraakt in een poppenkast.

Jorn Luka reisde speciaal af naar Engeland om de koning van het complot, David Icke, te interviewen. Icke stelt dat de wereld wordt geregeerd door een elite, de illuminati, die afstammen van buitenaardse reptielen. Corona en 5G zijn slechts middelen om de bevolking onder controle te krijgen. Bekijk hier onze spirituele reizen.

Ik zit in appgroepjes met mensen die ik eerst niet kende. Je voelt de verandering. De elite is uitgespeeld.

Margritta - een van de aanwezigen

Icke is er vanavond niet, wel een man die minstens zoveel enthousiasme oproept in de zaal: Marcel Messing. A la David Icke beweert hij dat Hitler zijn technologische kennis destijds via een medium kreeg doorgebriefd van superieure aliens die op de planeet Aldebaran leven. Waarvan akte.

De 77-jarige antropoloog en filosoof kondigt zijn laatste openbare optreden aan en elke oneliner wordt begroet met een daverend applaus. Complotten bestaan, de paus is de grote misleider van het Vaticaan, de CIA een leugenfabriek. Hij is zeer welbespraakt, orakel en goeroe tegelijk.

Margritta (58) en Suzan (51) zijn met name voor hem uit de Achterhoek gekomen. Margritta is natuurkundige en behandelt honden en paarden met behulp van de natuurgeneeskunde. Suzan is energetisch kapster. Ze zijn bepaald niet de enigen in de zaal met een grote belangstelling voor het paranormale en paramedische.

Margritta vertelt dat zij Messing al heel lang kent. “Via mijn ouders, lang geleden, zag ik hem al optreden in kleine zaaltjes. Als je dan ziet hoe groot het nu is geworden, dan merk je dat er echt wel wat aan de hand is. Wij zijn het begin van de kritische massa.” Ook haar vriendin Suzan ziet de verschuivingen. “Ik zit in appgroepjes met mensen die ik eerst niet kende. Je voelt de verandering, de verbinding, de awakening. De elite is uitgespeeld.” De pandemie heeft velen de ogen geopend, stellen zij.

Jurist gemeente Rotterdam

Het persoonlijke verhaal van organisator Isa Kriens (35) uit Rotterdam is exemplarisch voor die awakening. Ze werkte als senior jurist bij het ministerie van Financiën en bij de gemeente Rotterdam, tot ze van de ene op de andere dag besloot haar baan op te geven. Het bestuderen van de coronawetgeving gaf haar een schok en deed haar beseffen dat de Staat het leven van gewone mensen volledig kon beheersen. Daar wilde ze geen deel meer van uitmaken.

“Het viel als een bak ijs over mij heen”, heeft zij in interviews op social media gezegd. “Door de wet was machtsmisbruik en willekeur mogelijk. Ik ben wakker geworden door corona, was eerst boos en toen ging het vuur branden; ik moet hier iets tegen doen.”

Boekenverkoop tijdens That's the Spirit

In haar wereldbeeld ging een en ander ‘schuiven’: 9/11, ritueel satanisch misbruik, de rol van de WHO, alles kwam in een nieuw licht te staan. “Ik pelde de lagen af en er bleef alleen Isa over. Als een paard zonder ruiter dat uit de wei was gesprongen.” Het veranderde ook haar kijk op haar vrienden. “Kan je in diepere verbinding leven met mensen die een QR-code gebruiken?”

Als Isa het podium opstapt, zegt zij dat ze ‘trots en nederig is’. “Lieve mensen, ik moet nu al huilen. Dit is een collectief proces van ontwaken. Dit is het echte leven, het echte weten. Maar ik wil ook Ahoy bedanken. De gevestigde orde heeft ons ontvangen, we doen het samen.” Applaus.

Na elkaar vertolken de sprekers een nostalgische hang naar een verloren paradijs. Lord of the Rings, de Bhagavad Gita, de Duitse mystici, Plato: oeroude wijsheden worden versmolten tot een nieuwe religie van ‘de kinderen van het licht’. Maar hier beleven vierduizend mensen niet zomaar een hobby, dit is bloedserieus. Marcel Messing bijvoorbeeld ziet J.R.R. Tolkien als een ingewijde die in Lord of the Rings onthulde dat de elite in het geheim onderaardse tunnels heeft laten graven.

'Betaal geen belastingen'

Spreker en econoom Brecht Arnaert

We gaan nog een stapje verder, want de ideeën kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Karen Hamaker roept de menigte op alleen nog maar met contant geld te betalen. “Sta niet toe dat ze je digitaal kunnen controleren”. Luid applaus. De Belgische econoom Brecht Arnaert laat schema’s zien van de staatsinstellingen die corrupt zijn. Hij zegt het bijna terloops: “Betaal geen belastingen meer.”

Arnaert houdt op 23 juli van dit jaar een Dissidenten BBQ waarin hij de genodigden opdraagt “zich te onttrekken aan het systeem. Word soeverein, leg voorraden aan voor de winter, want dat er problemen komen, staat vast.” Een goede bekende van Arnaert, Yannick Verdyck, was aanwezig op die barbecue en verkondigde: “Stap eruit, doe niet meer mee.” Brecht Arnaert liet hem eerder een manifest schrijven als ‘prepper’, als iemand die zich voorbereidt op barre, bijna apocalyptische tijden.

Fragment uit het manifest van Yannick Verdyck

De belangrijkste tips van Verdyck: leg een voedselvoorraad voor zes maanden aan én koop een wapen om je te kunnen verdedigen. Afgelopen woensdag is de 36-jarige Yannick Verdyck doodgeschoten in een woning in het Belgische Merksem. De politie vreesde een terroristische aanslag van zijn kant, viel het huis binnen alwaar zij door de bewapende prepper werden opgewacht. Om zichzelf te redden, schoten ze hem neer. In de woning werden meer dan honderd wapens aangetroffen.

Is dat de uiterste consequentie van ‘een soeverein mens’ of van het luisteren naar jezelf en het wantrouwen van alle instituten? Het is een vraag die deze avond in Ahoy niet wordt gesteld. Want dit is geen avond van kritische vragen. Wat te denken van de filosofie van Marcel Messing waarbij de joodse Kazaren achter alle machtigen der aarde zitten, een duidelijk antisemitische theorie? Bekijk hier onze spirituele reizen.

Antisemitisme

Messing gelooft ook in de Protocollen van de Wijzen van Zion, een geschrift waarin joodse leiders zouden hebben besproken hoe zij de wereld gaan overnemen. Het gefabriceerde document is al lange tijd voedingsbodem voor antisemieten, de nazi’s incluis. In zijn ogen spelen de ‘Zionistische lobby’ en de joodse bankiersfamilie Rothschild bepalende rollen in de wereldgeschiedenis.

In Ahoy is het ook veelvuldig te horen: de macht van de centrale banken, Klaus Schwab en zijn WEF, The Great Reset. Maar antisemitisme? Als ik het aan de bezoekers voorleg, kijken ze oprecht verbaasd. Natuurgenezer Margritta, die Messing dus al heel lang volgt en bewondert, vindt bij die theorieën niet haar inspiratie. “Wat hij over de joden zegt, is voor mij bijzaak. Als het joodse mensen zijn op belangrijke posten, dat is dan zo. Maar je moet mensen afrekenen op hun daden, niet op hun joods-zijn.”

Ook de wereld van de prepper staat ver van hen af. Nee, ze zijn bezig met spiritualiteit en verbinding, niet met uitsluiting. Dat gevoel wordt uitgedragen als de avond in Ahoy eindigt met samenzang: het nummer ‘Hilversum 3’ van Herman van Veen. Een weemoedig lied over vroeger waar ieder ‘zijn eigen stem’ nog had. Een avond van de hoop. “Een speciaal soort kracht komt eraan. Onze spieren zullen resoneren rond onze botten, gelijk snaren van een instrument.” Het is een avond zwanger van beeldspraak. En van wonderen. “Veel niet-gevaccineerden om me heen worden plotseling zwanger, ook zij die gesteriliseerd waren. Alsof er iets gecompenseerd moet worden”, zegt Karen Hamaker.

Isa Kriens en Jorn Luka tijdens het slot van That's the Spirit

Het is onmiskenbaar: deze vierduizend mensen, die zichzelf als de voorbode van iets veel groters zien, hebben een geweldige avond beleefd. “Wow, dit raakt mij heel diep.” “Fantastisch, dit helpt mij zo op de weg die ik ben ingeslagen.”

Als ik laat in de avond terugloop naar metrostation Zuidplein vraag ik mij af waarvan ik getuige ben geweest. Het wantrouwen naar mij als journalist was tastbaar, maar ik heb alleen vriendelijke, bevlogen mensen ontmoet. Gemiddeld hoog opgeleid, zo schat ik. Ze genoten ervan om even samen in Ahoy te kunnen schuilen voor de 'totalitaire staat'. Het is een avond geweest vol spannende en gewichtige sprookjes maar wie dieper graaft, ziet de draken op de loer liggen.

Suzan en Margritta uit de Achterhoek willen het tot slot wel graag weten: hoe vaak worden stukken van mij nou op de redactie verbeterd of ingetrokken? Ik heb toch niet de vrijheid te schrijven wat ik wil? Ja hoor, antwoord ik. Het was ook mijn eigen initiatief om hier vanavond te zijn. Ze knikken, al lijken ze nog niet helemaal overtuigd dat ik niet op de loonlijst sta van Klaus Schwab of George Soros. “En dan kunnen we dat ook gewoon teruglezen, online?” Zeker, als er van hogerhand niet wordt ingegrepen, dan is dit stuk gewoon op rijnmond.nl te lezen.

Bron tekst Rijnmond nieuws

Bekijk hier onze spirituele reizen.