Tips om ruzies op te lossen

Wat onderscheidt stellen die succesvol zijn in de liefde van niet-succesvolle? Gelukkige stellen voorkomen dat hun ruzies escaleren, zo ontdekte Gottman. Trek aan de noodrem als je terechtkomt in een eindeloze cyclus van verwijten. Hiervoor kun je zogenaamde ‘herstelpogingen’ gebruiken: pogingen om de spanning te verminderen. Begin over iets anders, maak een grapje, las een time-out in… Het is niet alleen van belang dat jezelf herstelpogingen doet, maar ook dat je ingaat op die van je partner.

Gooi niet met het servies tijdens een ruzie

Je fysiek af­reageren als je kwaad bent, kalmeert niet. Dat concludeerden de Amerikaanse onderzoeker Jeffrey Lohr en zijn collega’s onlangs nadat ze de resultaten hadden bekeken van verschillende studies over dit onderwerp. Ze ontdekten dat je fysiek afreageren je zelfs nog bozer kan maken. Laat die borden dus maar in de kast liggen en haal een paar keer diep adem.

Gelijk krijgen?

Houd in je achterhoofd: gelijk krijgen is niet het belangrijkste. Vaak leidt het af van het onderliggende doel van een discussie. Vraag jezelf af of je koste wat het kost gelijk wilt krijgen, of dat je een oplossing wilt vinden waarmee je beiden tevreden bent. 

9 tips 

 • Toon je gevoelens. Jouw gevoelens nooit tonen is net zo slecht voor een relatie als voortdurend aanmerkingen maken. Het lijkt misschien goed om nooit ruzie te hebben, maar je ware gevoelens verbergen is een voedingsbodem voor negatieve emoties.
 • Zeg wat je bezighoudt. Als jouw partner niet weet wat er in je omgaat, kan hij/zij niets veranderen aan de dingen waaraan jij je ergert. Breng het dus naar buiten. Het doet pijn, maar op de lange termijn is het beter.
 • Wees terughoudend met opmerkingen als: ‘Jij doet altijd…’ of: ‘Jij doet nooit eens…’. Deze kunnen een ruzie doen escaleren: ‘O ja? En tien jaar geleden, deed jij toen niet…’ of: ‘Als je zo over me denkt, waarom zetten we dan geen punt achter de relatie?’ Elkaar veroordelen en oude grieven koesteren leidt tot niets. Concentreer u op waar de ruzie over gaat.
 • Val je partner niet aan. Het is prima – en zelfs noodzakelijk – jouw partner te wijzen op iets wat hij/zij heeft gedaan (of juist niet heeft gedaan), maar door zijn/haar karakter aan te vallen, zul jij een woedende reactie krijgen. Bespreek elkaars tekortkomingen liever in een vertrouwelijke bui.
 • Bewaar je kalmte. Als je denkt dat je ontploft, kunnen er twee dingen aan de hand zijn: a) je hebt te lang gewacht met het uiten van je woede, waardoor je niet meer redelijk kunt denken; of b) je kunt niet goed met uw woede overweg – je wordt meteen kwaad, schreeuwt en tiert, slaat om je heen. Daardoor daalt de kans om tot een oplossing te komen. Leer te herkennen wanneer je op het punt staat om door te slaan (verhoogde hartslag, rood worden) en trek je terug tot je in staat bent op een volwassen manier te praten.
 • Erken je (gedeeltelijke) ongelijk. Als je zeker weet dat je gelijk hebt zul je moeite hebben het standpunt van de ander te begrijpen. Wees bereid ook jouw eigen rol in het conflict te erkennen. In een eerlijke ruzie hebben beide partijen kans om te scoren.
 • Scheld niet. Schelden wijst erop dat er iets mis is tussen jullie beiden, dat jullie relatie kan ondermijnen. Leer ruziemaken zonder kwetsend te zijn (therapie kan helpen).
 • Toon geen minachting. Rollen met je ogen, lachen om wat de ander zegt of hem/haar bespotten wijst op een gebrek aan respect voor de ander. Minachting kan fataal zijn voor de relatie
 • Ga niet in de tegenaanval. Een tegenaanval lost meestal niets op, ook niet als die technisch gezien op zijn plaats is. Haal liever eerst diep adem, denk goed na en zeg netjes wat je te zeggen heeft.
 • Val niet in herhaling. Misschien denk je dat je gewoon uitleg geeft, maar jouw partner zal je argumentatie de vijfde keer heus niet overtuigender vinden.
 • Luister echt. Als je doet alsof je luistert, maar de ander ziet dat dat niet het geval is, zal hij/zij dat kwalijk nemen. Luister eerst, zeg vervolgens wat je ervan vindt en ga dan pas in op wat de ander zojuist zei.
 • Tot slot: Stellen moeten het gevoel hebben elkaar te begrijpen, en een effectieve manier vinden om hun geschillen bij te leggen. Als je op belangrijke gebieden geen vooruitgang boekt, loopt je relatie gevaar.

Neem een Time Out

Soms is het nodig afstand te nemen van je situatie en dat kan via een persoonlijke coaching retraite. Niks staat in de weg om een helpende hand te vragen, toch? Jouw ontwikkelingsweg is belangrijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Negatieve en ingrijpende ervaringen zijn bedoeld om jezelf tot een beter mens te maken, nietwaar? Gun jezelf dat je mag groeien en positieve ervaringen opdoet. Wat je ook hebt meegemaakt, neem de verantwoording voor jezelf en kies voor een duidelijke en liefdevolle coaching retraite met Diana Bergsma

Wil je meer weten?

Wil je via je werk op reis gaan?

Bezoek dan onze andere website: Zakelijke Coachingsreizen.

 

 

Bron tekst uit pschologie magazine