Volledige aandacht geeft rust

Wanneer ben jij het meest in je element? Vergeet je de tijd, ga je op in wat je doet en is er op dat moment even niets anders dan dat? Een moment van flow, ontspanning, met je volledige aandacht bij dat wat je aan het doen bent. Dan val je samen met het moment, een moment dat een grote kwaliteit in zich draagt.
Herken je dit, kun je er meteen een gevoel bij krijgen? Het zijn vaak momenten, hoe groots of kleins ook, van innerlijke rust, ontspanning en geluk.

Helaas laat de waan van de dag weinig ruimte voor dit soort momenten. Er is altijd wat te doen; werk, sociaal leven, sport, studie, gebrek aan tijd. De grap is dat juist bewust ruimte maken voor momenten van ontspanning en rust, er voor zorgt dat je veel meer energie krijgt implicerend dat je efficiënter bent en dus tijd over houdt. Gek genoeg vinden we het lastig om rustmomenten in de dagelijkse activiteiten te integreren, want ‘geen tijd!’ Bewust kiezen om meer tijd te maken voor rust, ontspanning, volledige aandacht voor 1 ding, zorgt voor meer kwaliteit van leven.

Volledige aandacht geeft rustMindfullness is een vorm van toegepaste Zen; het scheppen van ontspanning en rust in je leven. Psychologie Magazine schrijft: Wat is dan het geheim van mindfulness? Waarom gaan mensen zich er zoveel beter door voelen? In de eerste plaats is het een training om meer in het hier en nu te zijn. In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we automatisch: tandenpoetsen, traplopen, in de bus zitten, douchen. Wanneer we een dagelijkse route fietsen, letten we nauwelijks op de omgeving. Bij thuiskomst herinneren we ons dan ineens dat we eigenlijk hadden willen omfietsen om een brief op de post te doen.

En als we zin hebben in iets lekkers, is het soms al op voordat we er erg in hebben, en zijn we vergeten om ervan te genieten. Steeds dwalen onze gedachten af naar dingen die ons bezighouden: wat we allemaal nog moeten doen, hoe het toch komt dat we steeds maar ruzie krijgen met die ene vriendin, en wat we tegen die arrogante kwal hadden moeten zeggen maar niet gezegd hebben. Zo kunnen we zomaar een groot deel van de dag ‘missen’, omdat onze gedachten in het heden of het verleden zijn. Wie lijdt aan depressies, angsten of pijn, heeft dat nog zelfs een tandje erger.

Mindfulness leert om er echt te zijn tijdens het fietsen, eten en ramen lappen. Elke keer als uw gedachten automatisch afdwalen – en dat is heel vaak – brengt u de aandacht op een vriendelijke manier weer terug in het nu: bij wat u doet, voelt en ervaart.

Ben je toe aan meer rust en ontspanning? Wil je de kwaliteit van je leven verbeteren? Met onze reizen en retraites nodigen we je graag uit. Bekijk hier onze reizen. KLIk hier