Tips om in je eentje je relatie te versterken

1. Koester kleine rituelen

Date nights zijn leuk, maar dagelijkse, liefdevolle gebaren zijn veel belangrijker, zoals een kus bij het afscheid of samen uitgebreid ontbijten in het weekend. Waarschijnlijk hebben jullie op dit moment al zulke kleine rituelen; die ga je in deze opdracht onder de loep nemen.

Dit is er al 

Welke kleine rituelen en momenten van verbinding kent jullie relatie op dit moment?

Dit mag (terug)komen

Zijn er rituelen uit het verleden een beetje verslapt of naar de achtergrond geraakt, die je graag terug zou willen brengen in jullie dagelijks leven? Of zijn er nieuwe rituelen die het proberen waard zijn?

Voorbeeld: misschien liet je vroeger vaker een briefje voor je partner achter, of maakte je regelmatig koffie of ontbijt voor elkaar klaar. 

Wat ik wil loslaten 

Denk aan jullie bestaande rituelen. Zijn er dagelijkse momenten die niet meer bij jou of bij de relatie passen? Wat zou je willen loslaten of veranderen?

Voorbeeld: misschien gingen jullie vroeger altijd samen sporten, maar vind je het nu fijner om dat met een vriendin te doen.

2. Zet je roze bril op

Denk heel bewust aan de fijne, mooie kanten van de ander en schrijf deze op. Wees daarbij specifiek. Dus niet: ‘wat is hij toch lief’, maar: ‘wat is hij zorgzaam en ruikt hij lekker’.

Zo versterk je de verliefde gevoelens in jezelf en hoe vaker je dat doet, hoe beter het jou – en jullie – door moeizame periodes heen kan helpen.

Maak een foto van dit lijstje, zodat je het altijd bij de hand hebt. Lees het rustig door op momenten dat er ergernis, teleurstelling of verdriet over je partner opkomt.

Is het vinden van de roze bril lastig of zijn de glazen even vertroebeld? Denk dan eens terug aan de beginfase van jullie relatie. Waarom ben je destijds op deze persoon gevallen? Kies de drie pluspunten die je het belangrijkst vindt en noteer een recent Voorbeeld waarbij deze eigenschap tot uiting kwam.

3. Accepteer de verschillen

Samen zijn met de juiste persoon is fijn, maar het neemt niet weg dat je je soms enorm aan elkaar kunt ergeren. Terwijl je ook wel weet dat je de ander niet kunt of wilt veranderen.

Irritaties en verwijten kunnen romantiek en verbinding in de weg staan. Elkaar in de basis accepteren vraagt soms wat werk.

Een methode uit de Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) die daarbij helpt, is: ergerlijk gedrag positief herformuleren. Dat kun je voor jezelf doen of eventueel in een gezamenlijk gesprek.

Dat positief herformuleren maakt het tegelijkertijd makkelijker om elkaar op een niet-veroordelende manier en met zachte emoties feedback te geven.

Voorbeeld: dat hij zo veel kletst en soms een tikje dominant kan zijn, komt voort uit zijn open persoonlijkheid en groot enthousiasme. Of: dat zij het niet zo nauw neemt met afspraken, is het gevolg van een relaxte levenshouding waarvan jij best iets zou kunnen leren. 

4. Ga samen iets maken

‘In eenheid met elkaar creëren versterkt de onderlinge saamhorigheid en loyaliteit,’ aldus de Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini. Samen iets maken geeft een gevoel van verbinding. Het brengt je dichter bij elkaar, schept een teamgevoel of versterkt wat er al is, maar dan in een minder alledaagse vorm.

Ga samen koken, klussen, schilderen of puzzelen. Het maakt niet uit wat het is en hoe ‘nutteloos’ het einddoel lijkt, de winst zit hem in het gevoel dat het oproept. Lees over de relatie retraite

5. Schrijf een dankbaarheidsbrief

Dankbaarheid is een van de krachtigste emoties die er bestaat. Onderzoek laat zien dat het je weerbaarder, gelukkiger en gezonder maakt.

Schrijf een dankbaarheidsbrief aan je partner, zonder de verplichting dat diegene (of iemand anders) hem ooit zal lezen. Dat mag natuurlijk wel, maar in deze oefening ligt de focus op het gevoel van dankbaarheid in je relatie tastbaar maken.

6. Schroef de temperatuur op

Door te flirten maak je endorfine, dopamine en oxytocine aan, de stoffen in het brein die voor liefdesgevoelens zorgen. Wat kun jij doen om je partner opnieuw te verleiden? Zoen je je partner extra lang bij het weerzien, om de spanning langzaam op te bouwen? Verras je de ander met een avontuurlijk avondje uit? Of laat je in een briefje weten hoe belangrijk zijn of haar aandacht voor je is?

Samen aan je relatie werken, in plaats van alleen?

Dat kan met de relatie retraite met Karin! 

Wil jij eens goed de tijd nemen om je relatie tegen het licht te houden? Gebeuren er dingen waar je je vinger niet op kan leggen? Blijf je doorgaan met een onderbuik gevoel dat dingen eigenlijk anders zouden moeten? Geef jezelf en jouw partner dan een groot cadeau.

Je partnerrelatie is dé kans om te voelen en te ervaren hoe jij bent. Je geeft boodschappen aan de ander, maar komen die wel over zoals je ze bedoelt? Je geeft liefde en aandacht, maar wordt dat wel gezien en op waarde geschat? Uiteraard vice versa.

Wanneer je de Intensieve Relatie Retraite doet, ga je 3 dagen volledig met je relatie aan de slag. Even uit het ‘gewone’ leven, even gaat het alleen over jullie. We doen sessies en tussen de sessies door krijgen jullie opdrachten mee om samen aan te werken, daar gaan we dan in de volgende sessie weer mee verder, zo krijgen we inzicht in de patronen, bewust en onbewust gedrag, jullie liefdestaal en ook de valkuilen. Lees verder over de retraite

 

Bron tekst: Pstchologie magazine, schrijver Daphne Endlich