Monique is lichaamsgericht ademtherapeut, Yin/Yang instructor en life coach.

Zij is expert in mindfulness, ademwerk, traumaverwerking en de yogafilosofie.

Traumaverwerking

Al lang geleden ben ik me gaan interesseren in het verwerken van trauma. Omdat ik zelf ook het een en ander te verwerken had. Maar ik vond steeds maar niet de juiste weg die werkte voor mij.

Een aantal jaar geleden rondde ik mijn module Cognitieve gedragstherapie af en weer kwam ik via de westerse reguliere gezondheidszorg in aanraking met trauma verwerking. Toch was ik niet tevreden met het gebodene en ging verder op zoek. Uiteindelijk ben ik een zelfstudie gaan doen naar Trauma verwerking en Lichaamsgerichte therapie. Via verschillende experts op dit gebied, waaronder Prof. B van der Kolk, kwam ik op een hele andere ingang die veel effectiever bleek.

Praten over het trauma

Het herhalen van de traumatische gebeurtenis d.m.v. praatsessies is niet effectief gebleken en veel cliënten zijn er ook op een gegeven moment klaar mee. Ze drukken de gevoelens en alles wat er mee verband houdt weg en proberen er niet meer aan te denken. Dit is maar een tijdelijke oplossing, uiteindelijk willen emoties en onderdrukte gevoelens zich toch laten zien en dienen we er iets mee te gaan doen. Anders gaan we klachten krijgen waarvan we niet weten hoe we er aan komen.

De oplossing is dan ook niet het onderdrukken of wegdrukken van de gevoelens, maar deze te laten bestaan. Ze zijn een onderdeel van jou en kijk ernaar zonder oordeel en erken de gevoelens. Wil je meer weten over de retreats?

Als je negatieve emoties wegdrukt, dan kun je op een gegeven moment niets meer voelen, ook geen positieve emoties meer. Je wordt gevoelloos. Dat lijkt dan even de oplossing, maar uiteindelijk lever je teveel in.

Eduard, 58 jaar vertelt: Eigenlijk vond ik yoga maar niks en ik zag me al helemaal niet op een matje zitten. Maar de foto’s van de omgeving en lekker eten trokken me wel aan. Toch maar gebeld. Met Monique gesproken en dat klikte. Het is me meer dan meegevallen. Ik ben ervoor gegaan en het heeft mij zoveel gebracht. Ik wist niet dat het leven zo fijn kon zijn!

Lichaamsgerichte therapie

Voor velen is het beangstigend om weer terug te gaan naar voelen. We zijn bang dat we weer pijn gedaan worden, of dat we overspoeld worden door onze emoties. Daarom kiezen we voor wegdrukken, simpelweg niets meer voelen.

Met lichaamsgerichte therapie leer je heel rustig in jouw tempo weer hoe het is om in contact met je lichaam te komen. Je leert beetje bij beetje weer alle gevoelens en signalen van je lichaam aanvoelen. Hierdoor krijg je controle over je gevoelens en emoties en leer je ook dat als je een emotie voelt aankomen, dat deze jou niet meesleept maar dat deze weer wegzakt doordat jij in control bent.

Deze methode pas ik toe tijdens mijn sessies en zijn zeer effectief gebleken bij trauma verwerking. Als je merkt dat je veerkracht verminderd en je sneller geïrriteerd raakt, is dit de manier om je veerkracht weer te vergroten.

Voor wie?

Iedereen die last heeft zich staande te houden, verminderde veerkracht heeft, snel geïrriteerd en gespannen is, het gevoel heeft dat het trauma nog niet verwerkt is.

Peter kwam bij me met de vraag, meer het leven te willen voelen. Na de plotselinge dood van zijn vrouw was hij doorgegaan met leven. Maar hij voelde niet meer. Hij leefde niet meer. Hij deed alles op de automatische piloot. Hij ging voor 12 intensieve traingen waar hij gaandeweg steeds meer merkte hoe zijn lichaam wakker werd en hij weer zijn zintuigen kon gebruiken. Zijn voelsprieten.

Lichaamsgerichte therapie werkt effectief bij:

PTSS, Burn-out, depressie, persoonlijkheidsstoornissen, angststoornissen, compulsieve stoornissen, fibromyalgie, Chronisch vermoeidheidssyndroom, auto- immuunziekten.

 Wat leer je:

  • Je weer veilig te voelen en vertrouwen te hebben
  • Beter met anderen om te gaan
  • Jouw zelfbeeld vergroten
  • Meer in aandacht te leven

Mindfulness, Yoga en Ademhaling

Ik begin altijd vanuit de basis mindfulness en yoga met lichaamsbewustzijn en ademhaling. Stapje voor stapje in jouw tempo leer weer thuis te komen in jouw lichaam. Zodat je heel rustig steeds meer ervaart en voelt in je lichaam. Jij bepaalt het tempo en beetje bij beetje voel je weer zelfvertrouwen en kun je het trauma onder ogen zien en doorvoelen. Zodra jij er jouw aandacht aan geeft door het echt te leren voelen, zal de lading af nemen. Dit is helen van het trauma.

Zo leer je jezelf beter kennen en leer je jouw eigen lichaamssignalen te herkennen zodat je beter weet wat je wilt. En je krijgt weer de controle over je emoties en gedachten. Hierdoor kom je weer in je eigen kracht te staan voel je je stabiel. Daardoor leef je rustiger en lichter. En kun je de obstakels in het leven nu beter aan. 

Wil je meer weten over de retreats?