Monique is lichaamsgericht ademtherapeut, Yin/Yang instructor en life coach.

Zij is expert in mindfulness, ademwerk, traumaverwerking en de yogafilosofie.

Verkeerd ademhalen

In de reguliere gezondheidszorg wordt (nog) niet zoveel aandacht aan gezond ademen besteed. Terwijl er inmiddels voldoende onderzoeken aantonen dat zeker 80% van de bevolking niet goed ademt. Oorzaken van ongezonde adempatronen zijn een disbalans in zuurstof opname- afgifte koolstofdioxide, te weinig bewegen, teveel praten, mondademhaling, een slechte houding en psychische triggers zoals emoties en stress.

Waarom is een goede ademhaling zo belangrijk?

Een goede ademhaling zorgt voor een sterker middenrif en daardoor een diepere ademhaling. Bij een goede ademhaling is je CO2 gehalte in het bloed hoger, waardoor er een betere uitwisseling plaatsvindt van O2 naar de weefsels en spieren. Dit zorgt voor een betere gezondheid.

Snorkelen tijdens de Ademreis 

Snorkelen is een boeiende manier om de onderwaterwereld te ontdekken. Je hebt hiervoor een luchtpijpje nodig en een zwembril. Door het luchtpijpje haal je adem zodat je langer onder water kunt blijven. Voor veel mensen is dit even wennen. Omdat je anders adem haalt dan normaal en dit alleen via je mond gaat.

Leren ademen

Het is vaak lastig om in een paar dagen tijd mensen goed te leren ademen, daarvoor is juist het luchtpijpje erg handig. Met het luchtpijpje leer je dieper en langzamer te ademen.

Het pijpje is lang en het duurt langer voordat de adem bij je is en dus moet je wat langer in -en uit ademen om goed te ademen. Dit leert je dat je de ademhaling kunt vertragen en verlengen. Ook is de ademhaling beter hoorbaar in het pijpje onder water. Ook dit helpt je om in een langzamer ritme te ademen. Het helpt je uiteindelijk om dieper te ontspannen.

In een rustige flow komen

Tijdens de ademreis ga je uitgebreid met de ademhaling aan de slag gaan op verschillende manieren. En een van de onderdelen tijdens deze reis is de snorkeltocht. Samen met de groep gaan we in de baai van Cala Sapone een stukje snorkelen in het prachtige, heldere water. Wil je meer weten over de Adem reizen?

In deze baai is zoveel te zien. Allerlei verschillende vissoorten en algen. Maar ook verschillende onderzee diepten en stenen. In het water merk je hoe je ademhaling zich gedraagt en leer je de ademhaling te controleren zodat je in een rustige flow komt. Vooral omdat je ademhaling opeens heel duidelijk hoorbaar is. Dit zorgt ervoor dat je een vast ritme gaat ademen.

Deze tocht is voor iedereen goed te doen en we blijven dicht bij de kant dus mocht je eerder willen stoppen dan kan dat altijd.

Ademwerk is een krachtige tool

We staan vaak niet stil bij onze ademkwaliteit. Om gezond te blijven of te worden is het belangrijk je ademkwaliteit nader te bekijken. Steeds vaker komt het voor dat we ongezonde adempatronen ontwikkelen en dit zorgt voor klachten en uiteindelijk ziekten.

Ook leer je jouw lichaam beter kennen en word je je bewust van de helende werking van een gezonde ademhaling. Hierdoor verbindt je je weer met jezelf. Waardoor je jezelf ook op dieper gelegen lagen beter leert kennen. Dit geeft je dan alle vrijheid om vrij en licht te leven. Zodat je weer meer energie overhoudt. En kunt doen waar jij goed in bent en gelukkig van wordt.

Wil je meer weten over de Adem reizen?

 

Tip: Het nieuwe ademen- James Nestor is een goed boek om verschillende theorieën en onderzoeken naast elkaar te leggen en te ontdekken wat er allemaal is en hoe het werkt.