Reiservaringen Groepsreizen jongeren Indonesië

REBECCA
Ik ben eigenlijk redelijk verwachtingloos het retreat ingestapt. Ik probeer alles in ieder geval een keer, en ik heb me eigenlijk gewoon opengesteld voor wat er zou gebeuren. Ik hoopte vooral dat ik lol zou hebben, en veel herinneringen zou maken, en ik denk dat dat allebei zeer goed gelukt is.

Ik heb wel gemerkt dat ik het lastig vind om met frustratie te moeten dealen. Ik ben een probleemoplosser, dus als er iets is wat ik niet kan oplossen, of wat andere mensen niet voor mij kunnen oplossen, dan wil ik het het liefst vergeten. Daar moet ik mee om leren gaan, want frustratie is nou eenmaal deel van het leven.
Ik denk dat ik nu rustiger ben met mezelf, of dat ik in ieder geval de vaardigheden heb die nodig zijn om jezelf te kunnen vergeven. Ik weet niet of ik daar al ben, maar we gaan met kleine stapjes vooruit.

Ik heb veel van de meditatiesessies geleerd. Voornamelijk dat de tijd nemen om te zitten in het hier en nu, en je gedachten te laten dwalen en je hoofd even op nul te zetten, eigenlijk altijd de moeite waard is. Ik heb dan misschien geen gigantische emotionele openbaring gehad, maar ik word er rustig van, en ik word er rustig van in mijn hoofd. Dat is al een groot verschil vergeleken met hoe ik over het algemeen in elkaar zit.

Ik ben heel dankbaar dat ik hieraan deel heb mogen nemen. Ik heb geweldige mensen ontmoet en hele bijzondere connecties mogen maken, die mij nog lang bij zullen blijven. Sociale connectie is onmisbaar voor ons mentaal en fysiek welzijn, en dat ik hier op een hele intieme manier nieuwe mensen heb leren kennen, is voor mij onbetaalbaar. 

Wil je ook mee op een Jongeren support reis?

OSCAR
Ik heb geleerd om open en in het moment blijven en vertrouwen. Ik vond het soms moeilijk om te delen, helemaal voor
meerdere mensen tegelijk, als dat van me gevraagd werd. Ik heb een stukje verwondering teruggevonden en ik kijk wat positiever naar de toekomst, heb meer het gevoel dat het allemaal wel goedkomt. Ik denk ook dat ik sinds het retreat meer geneigd ben om
actie te ondernemen als ik iets wil.
De Latifa meditatie heeft in mij iets losgemaakt waar ik de rest van de week mee verder kon. Vertrouwen ging in de loop van de week steeds makkelijker. Het hielp ook zeker dat het gelijk goed klikte met iedereen.

AMELIE

Mijn doel was om er achter te komen hoe ik weer me gelukkig kan voelen zoals ik dat eerder gevoeld heb. Ik ben daar nog niet helemaal achter maar ik heb daar meer vrede mee. Het voelt alsof ik me meer over heb kunnen geven aan een proces wat dus door gaat, ook na dat de retreat is afgelopen. Ik heb ook meer duidelijkheid gekregen over bepaalde angsten die ik heb. Ik herken de angst nu beter. Ook ben ik bij bepaalde emoties gekomen die ik hiervoor een beetje had weggestopt.

Ik heb wel hele mooie banden op kunnen bouwen waardoor de heimwee vrij snel ook weer verdween. Ik vond het ook heel moeilijk om weer weg te gaan en afscheid te nemen van iedereen. Maar dat vond ik ook heel mooi omdat het dus wel iets heeft betekent voor mij.
Ik heb tijdens de moodboards maken geleerd om perfectionisme los te laten. Ik heb geprobeerd het op gevoel te doen in plaats van te focussen op dat het ‘perfect’ moest worden.
Ik had van te voren niet verwacht hoe huiselijk het zou voelen. En ik vind het ook moeilijk om te omschrijven, ik denk dat je het
zelf mee moet maken. Ik vond het heel mooi om mensen te zien komen en gaan. Ik heb heel veel verschillende, soms aparte en grappige mensen ontmoet, met mooie verhalen die ik nooit zou hebben gehoord in het dagelijks leven normaal. Ik ben erg dankbaar.

Wil je ook mee op een Jongeren support reis?