Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Een hoogsensitief persoon (HSP) heeft een aangeboren gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving en ervaart meer en intenser dan anderen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, mannen net zo vaak als vrouwen.

De term hoogsensitiviteit is in de jaren negentig geïntroduceerd door het Amerikaanse psychologenkoppel Elaine en Art Aron en lijkt te gaan over diepgaande informatieverwerking in de hersenen.

Onderzoekers gaan er op dit moment vanuit dat niet-HSP’s een soort filter hebben in het informatieverwerkingssysteem. Deze gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen.

Bij een HSP ontbreekt dat filter. Er komt dus meer informatie binnen, die allemaal moet worden verwerkt. Hoe dit precies in zijn werk gaat moet nog onderzocht worden. Onderzoek laat wel al zien dat de hersenen van HSP’s informatie grondiger en nauwkeuriger verwerken.

Kenmerken van een HSP

Kenmerken van hoogsensitiviteit, zoals de gevoeligheid voor prikkels en diepgaande informatieverwerking, kunnen een voordeel zijn.

Als HSP merk je bijvoorbeeld foutjes en details op die niemand anders had gezien en doorzie je sociale processen. HSP’s kunnen intens genieten van kunst, zijn empathischer en vaak ook creatiever.

Maar er is ook een keerzijde. Je kunt als HSP bijvoorbeeld dingen te persoonlijk opvatten, wat kan leiden tot communicatieproblemen met niet-HSP’s.

Onderzoekers ontdekten daarnaast dat hoogsensitieve mensen sneller zijn en minder fouten maken tijdens een taak, maar na afloop meer overprikkeling en meer stressgerelateerde klachten ervaren dan mensen die niet hoogsensitief zijn.

Of iemand die hoogsensitief is zich goed voelt, hangt vooral af van de omgeving. Zo loopt een HSP in een slechte omgeving meer risico op angsten en depressies dan een niet-HSP. Maar als de omstandigheden positief zijn doen HSP’s het zelfs béter dan niet-HSP’s. Ze hebben een betere gezondheid, zijn vaak sociaal competenter en hebben succesvollere carrières.

Bekijk hier onze HSP retraites

Omgaan met hoogsensitiviteit

Als je hebt ontdekt dat je hoogsensitief bent, is het van belang te leren hier goed mee om te gaan. Dat doe je bijvoorbeeld door jezelf te omringen met mensen en omstandigheden die een positieve invloed op je hebben, en negatieve omstandigheden waar mogelijk te veranderen. De Amerikaanse psychologe Elaine Aron heeft 6 tips voor hooggevoelige mensen.
Bekijk hier onze HSP retraites

Onderzoek je prikkelgevoeligheid

Uiteraard wil je overprikkeling zo veel mogelijk voorkomen. Raak je toch overprikkeld? Zorg er dan voor dat je goed herstelt. Dit persoonlijke ontprikkelplan helpt je bij het onderzoeken van je zintuiglijke prikkelgevoeligheid.

Maak van je hoogsensitiviteit je kracht

Rust, harmonie en zelfzorg zijn belangrijke ingrediënten voor HSP’s. Het aanvoelen en bewaken van grenzen speelt ook een belangrijke rol in het omgaan met hoogsensitiviteit. In de vernieuwde online training Hoogsensitiviteit als kracht ontdek je hoe je dat doet. Ook ontwikkel je een positievere kijk op je gevoeligheid en leer je hoe je je bijzondere talenten tot bloei kunt brengen.

Overprikkeling de baas

We voelen ons vandaag de dag collectief overprikkeld door die constante stroom aan indrukken. Vaak hebben we simpelweg te weinig ruimte in ons hoofd om alles wat relevant lijkt te verwerken. Ontdek alle tools die je kunnen helpen om de balans te houden en overprikkeling de baas te blijven.

Hoogsensitief kind

Een betrouwbaar, valide instrument om te meten of je kind hoogsensitief is, bestaat nog niet. Wel beschrijven experts een aantal veelvoorkomende symptomen. Hoogsensitieve kinderen:

hebben een groot inlevingsvermogen en zijn goed in staat rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen;

  • zijn vaak creatief;
  • kunnen driftig reageren als ze overprikkeld raken;
  • hebben moeite met verandering;
  • reageren sneller emotioneel. Alles raakt hen dieper, daardoor kunnen hoogsensitieve kinderen overlopen van de impact van bepaalde prikkels.

Er zijn verschillende manieren waarop je een veilige omgeving kunt creëren voor een hoogsensitief kind. De welbekende drie R’s – rust, reinheid en regelmaat – spelen daarbij een belangrijke rol. Je helpt je hoogsensitieve kind bijvoorbeeld door voor routines te zorgen, rustmomenten in te bouwen en door regelmatig de positieve eigenschappen van je kind te benoemen.

Wil je op een HSP retraite?

Je hebt persoonlijke grenzen die nodig zijn om goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam zegt vaak stop en het is aan jou om dit te respecteren. Als je over je grenzen gaat kan het zijn dat je lichamelijke ongemakken ervaart en veel pieker gedachten. Je kan over alles nadenken en over analyseren. Je raakt uitgeput, overprikkeld en raakt verder verwijdert van jezelf. Je hebt dus meer dan gemiddeld rust, orde en regelmaat nodig om in balans te blijven.

Resultaat na een retreat

  • Voel jij je innerlijke kracht
  • Je hebt rust in je lichaam
  • Je kunt grenzen zetten
  • Je ervaart positieve gedachten
  • Je weet om te gaan met piekeren en analyseren
  • Heb je veel handvatten om jezelf te gronden en te beschermen

Lees verder

 

 

Bron: Psychologie magazine