Zweeds Lapland – Sápmi

Daar vind je een unieke mix van ongetemde natuur en cultureel erfgoed. Hier leven oerbossen, bergen, gletsjers, vrij stromende rivieren en uitgestrekte wetlands samen met de inheemse Sami-gemeenschap sinds millennia. Er is geen andere plaats op het vasteland van Europa met zulke uitgestrekte, onbewoonde, wegenloze en originele landschappen als Zweeds Lapland.

Hier vormen de grootschalige trek van rendieren en riviersystemen de ecologie en het landschap, evenals het leven van mensen. Maar zelfs onder zulke ongerepte omstandigheden zijn er bedreigingen en behoeften om ervoor te zorgen dat het unieke karakter van het land behouden blijft en dat sommige verloren componenten worden teruggebracht.

Met de met sneeuw bedekte bergen, gletsjers, ononderbroken taiga-bossen, uitgestrekte wetlands en rijke flora en fauna wordt Zweeds Lapland niet voor niets ook wel "Europa's Alaska" genoemd. Het landschap van Rewilding Sweden ligt in het noorden van Zweden en Noorwegen.

Het strekt zich uit van de Atlantische fjorden in het westen over een reeks bergen, uitgestrekte taigabossen en moerassen, en is verbonden met het noordelijke deel van de Baltische Zee via enkele van Europa's best bewaarde riviersystemen - de rivieren Råne, Kalix en Pite. Binnen een kerngebied van ruim 3 miljoen hectare wonen nog geen 1.000 mensen permanent.

Ongetemd Wild Natuur gebied

Zweeds Lapland – Sápmi – staat bekend als het ongetemde noordelijke wilde natuurgebied van Europa, de thuisbasis van de Sami-bevolking, charismatische diersoorten en natuurlijke schatten. Het is een uitgestrekt landschap dat de Atlantische Oceaan met de Baltische Zee verbindt via enkele van de wildste rivieren van Europa.

Het staat bekend om zijn overvloed aan grote elanden die samenleven met beren, veelvraten en lynxen, grote rendierkuddes die migreren tussen de bergen en door de grootste overgebleven stukken oude taigabossen die nog in Europa zijn achtergebleven, de met sneeuw bedekte bergen en gletsjers, en waar drie van Europa's grootste ongetemde rivieren vrij stromend blijven.

Diversiteit

De uitgestrekte wildernis van Zweeds Lapland herbergt een enorme diversiteit aan dieren. Dit is een land waar gezonde populaties bruine beren, lynxen en veelvraat nog vrij rondlopen. Deze rijke natuurlijke hulpbronnen kunnen de basis vormen voor een veel levendigere en duurzamere lokale economie. Binnen het project Wildlife Economies (WLE) werken we samen met 8 andere partijen aan het mogelijk maken van natuurgebaseerde ondernemingen in 4 Europese regio's, waaronder Zweeds Lapland.

Sami

Door samen te werken met Sami-gemeenschappen om bedrijven voor het observeren van dieren in het wild en begeleid rendiertoerisme te ontwikkelen, werken het team en de partners van Rewilding Sweden aan het laten groeien van een lokale, op de natuur gebaseerde economie en het verminderen van conflicten tussen mens en dier.

Het verhogen van de Sami-inkomsten uit het observeren van dieren in het wild zal hopelijk bijdragen aan een grotere acceptatie en bescherming van de lokale wilde natuur, inclusief een grotere tolerantie voor de aanwezigheid van grote carnivoren.

Beklijk hier de retraites naar Zweden

Zweeds Lapland Coaching  Retreat: Leef als een Sami
of

Overleven in de Wildernis van Zweeds Lapland

of

Individuele retraite: De Zweedse Wildernis ontdekken