Reizen is bezinnen en tot rust komen

De kracht van opstellingen

Je hebt vast wel eens van organisatie opstellingen of familie opstellingen gehoord. Het is een veelgebruikte methode voor zowel persoonlijke- als professionele ontwikkeling. Opstellingen worden ingezet bijvoorbeeld bij lifecoaching, organisatiecoaching en counseling zowel individueel als in groepsverband. Opstellingen vinden hun oorsprong in systemisch werken en kunnen op verschillende manieren plaatsvinden; een opstelling met mensen, maar ook met figuren of objecten kan een opstelling gedaan worden.

De kracht van opstellingenOpstellingen zijn een krachtige manier om dat wat zich onzichtbaar is, zichtbaar te maken. Om wat onder de oppervlakte speelt, naar boven te brengen. Het maakt onderliggende patronen zichtbaar. Het bijzondere is dat er gewerkt wordt met zowel het fysieke, energetische als emotionele krachtenveld. Door mensen of objecten op te stellen, wordt het krachtenveld met bijbehorende patronen zichtbaar gemaakt.

Tijdens een opstelling wordt beweging gebracht in stagnaties waardoor er een nieuwe balans ontstaat. De methode in organisaties toegepast om bijvoorbeeld te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten terugkeren.

Opstellingen brengen inzicht en perspectief bij essentiële vraagstukken en problemen. Dit kan in de vorm van een In-company opstelling, relatieopstelling of persoonlijke thema gerichte opstelling. Een vraagstuk kan betrekking hebben op familie, loopbaan of organisatie.

Enkele voorbeelden van vraagstukken:

–   het gevoel je plek niet te kunnen vinden

–   een algemeen gevoel van onbehagen zonder aanwijsbare oorzaak

–   lichamelijke klachten zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak

–   terugkerende gevoelens van angst, boosheid, verdriet

–   relatieproblemen

–   gevoelens van schuld

–   niet in je kracht staan

–   verwerken van een ervaring

–   problemen om commitment aan te gaan

–   problemen bij besluitvaardigheid

–   negatieve projecties

–   verstoorde relaties in zowel familie als teams

–   leiderschap

Tijdens een een Coaching reis of Personal coaching traject wordt er met opstellingen gewerkt. In zo'n opstelling kunnen verschillende mogelijkheden rondom het vraagstuk onderzocht worden. Voor elke keuze waar je in het leven voor komt te staan, zou een opstelling ingezet kunnen worden. In feite is het mogelijk om voor iedere vraag, groot of klein en op elk gebied, een passende opstelling uit te voeren.

Door veranderingen in de opstelling aan te brengen, kan er een verschuiving in de dynamiek plaatsvinden waardoor de situatie voor de vraagsteller duidelijk wordt en zo met nieuwe inzichten verder kan.

 


Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →